dekoracje - 3179 przepisów (strona:97/212)

Ciasto nutella 411

mąki 70 g  mleka w proszku 100 g orzechów  laskowych dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej ½ opakowania kremu czekoladowego typu nutella 50 g orzechów laskowych do dekoracji  Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier  i miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy. Do oddzielnej miski wsypujemy proszek do pieczenia, kakao , mleko w proszku i mąkę. Do masy

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady 176

śmietanki 30% 100 g białej czekolady 50 g cukru Kruche ciasto: 100 g masła 80 g cukru 200 g mąki 2 jajka 20 g orzechów laskowych – do dekoracji Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto

Słodkie Przyjemności
Pierniczki czekoladowe 129

korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się idealnie do dekoracji, gdyż w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtu. Zapraszam po przepis i życzę udanych wypieków! Składniki: 220 g miodu tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) 80 g cukru pudru  kostka

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka cynamonowo-makowe 179

masła 3 żółtka 100 g cukru łyżeczka ekstraktu cynamonowego łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 250 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g maku 50 g mlecznej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami. W oddzielnej misce łączymy suche składniki które dodajemy

Słodkie Przyjemności
Piernik czekoladowy (bez cukru) 255

miodu sztucznego 150 g czekolady 6 małych jaj 350 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku 4 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka kakao dodatkowo 50 g mlecznej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: Czekoladę, miód i masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do miski  wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach do potrojenia objętości, pod koniec ubijania dolewamy

Słodkie Przyjemności
Kruche Marchewki 322

sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła  2 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowany przyprawa do kurczaka Dodatkowo: karbowana sałata do dekoracji Ciasto: Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości około

Czerwona Porzeczka
Babka z polewą z kukułek 232

nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min. Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić cukierki (można zostawić 3-4 szt do dekoracji). Na małym ogniu podgrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Dodać spirytus. Polać babkę polewą, posypać pokruszonymi cukierkami i odstawić by stężała

happycreatiff.blogspot.com
Babeczki z serowo - śmietankowym nadzieniem i owocami 170

100g cukru pudru (dodatkowo pół szklanki cukru do masy śmietaknowej) 2 łyżki kakao 200 ml kremówki 1 opakowanie serka mascarpone jezyny, brzoskwinie lub inne świeże owoce listki mięty do dekoracji     Z mąki, margaryny, jaja, cukru pudru i kakaa zagnieść szybko półkruche ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego

happycreatiff.blogspot.com
Grillowanie. Przyprawy i zioła – zioła świeże vs suszone 137

przypraw i ziół jest pewnego rodzaju sztuką. Niektóre przepisy będą wymagały wcześniejszego użycia przypraw i ziół a inne będą wymagały używania ich na samym końcu jako element prezentacji lub dekoracji przygotowywanej potrawy. W tym miejscu chcielibyśmy zwrócić uwagę na zioła i przyprawy, które idealnie pasują do potraw z grilla . Dzięki nim będziemy mogli stworzyć jeszcze bardziej aromatyczne dania. Popularne przyprawy

naRuszcie
Makowiec drożdżowy 218

Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy ok. 100 g masła stopionego Dodatkowo: białko do posmarowania mak do dekoracji lukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał) domowa masa makowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone drożdże, 1/2 kubka letniego

Moje pyszne gotowanie
Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami 187

masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Polewa i dekoracja: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Wystudzone polać

Czerwień i błękit
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 127

wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

CoolinarniePL
Kopiec adwokatowy 151

następnie dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę i nadal ucierać. Do reszty kremu dodać kakao i dokładnie połączyć najlepiej mikserem. Przy pomocy szprycy wyciskać dowolne motywy. Przepis na masę do dekoracji cukrowych  Tutaj

Mix smaku
Tort Garfield 132

ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego. następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej. W tym czasie przygotować masę cukrową oraz dekoracje

Mix smaku
Jagodowy sernik na zimno 178

łyżką. Całość wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki. Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 800 ml wody i wystudzić. Na masie serowej rozłożyć pozostałe jagody, można użyć do dekoracji też innych owoców, które akurat mamy, a następnie wylać zimną, lekko tężejącą galaretę. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do stężenia

Mix smaku