dekoracje - 3179 przepisów (strona:106/212)

Ciasteczkowe choinki 190

Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja (o dziwo!) też szybko i sprawnie. I oto są :) ciasteczkowe choinki :)  Składniki: 300 dkg masła , 15 dkg cukru pudru , 40 dkg mąki pszennej , 6-7 łyżek posiekanych bardzo drobno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka – słodki prezent 194

cynamonu w proszku, 1 jajko. Składniki na lukier: 2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą), 2 szklanki cukru pudru, opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny, perełki do dekoracji. Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy jajko

Moniki Smakołyki
Kandyzowane cytrynki i syrop cytrynowy 133

ręczniku i ciepłe obtaczać w cukrze. Układać najlepiej w szklanym naczyniu (np. słoiku) i przesypywać lekko cukrem.  Kandyzowane cytrynki są fajnym przysmakiem do podjadania lub do dekoracji :) Syrop przecedzić jeśli ktoś lubi klarowne syropy. Przechowywać w zamkniętej buteleczce i stosować do herbaty lub do drinków. Herbata z takim dodatkiem jest pyszna :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik staropolski 230

było miękkie. W dniu podania ciasta można je pokroić na trzy podłużne wąskie pierniki, aby ułatwić sobie krojenie. Dekorujemy czekolada roztopioną z mlekiem i dowolnymi dekoracjami

Apetyczna babeczka
Korzenne ciasto dyniowe z kremem michałkowym 152

klasyczne) 2/3 słoiczka dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml słodkiej śmietanki 18% pół łyżeczki oleju ew. łyżka cukru złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać maślankę, puree z dyni, ekstrakt

Czerwień i błękit
Pieczone skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i koperkiem 163

cytryny ok 160 g  gęstego jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek białego serka + śmietana) 1 łyżka odsączonych kaparów, posiekanych 2 łyżki posiekanego świeżego koperku małe gałązki koperku do dekoracji przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 205 st C Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać na metalowe szpikulce  - tak podobno szybciej się upieką -  posmarować skórę ziemniaków olejem, posypać solą. Ułożyć

Stare Gary
Zupa z selera naciowego i fenkuła 163

kostkę 6 szklanek bulionu z kurczaka 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie) 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny Sól i pieprz do przyprawienia Liście selera i  kopru,  do dekoracji Oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. W misce wymieszać fenkuł, seler i czosnek.  Dodać sól, pieprz i oliwę, wymieszać i przełożyć na blaszkę

Stare Gary
Krewetki grillowane z rozmarynem i czosnkiem 146

zamianie krewetek na mniejsze i użyciu patelni grillowej. składniki 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka grubej soli morskiej 2 łyżki  świeżych igiełek rozmarynu, posiekane + dodatkowo gałązki do dekoracji 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania krewetek 16 dużych, surowych, nieobranych krewetek (użyłam 1 kg 30 - 40/kg) cztery długie patyczki szaszłykowe cytryna pokrojona w ćwiartki do podania przygotowanie

Stare Gary
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 165

kurczaka 1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% ) 2 liście laurowe 3 -4 gałązki tymianku łyżka masła 1 łyżeczka mąki pieprz 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej świeży szczypiorek do dekoracji przygotowanie Przygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę boczek

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 170

małe bakłażany - pokroić w kostkę ok 1,5 cm 1/4 szklanki bulionu - kurzy lub warzywny 1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki +  liście - do dekoracji Oliwa do polewania: 1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 6 ząbków czosnku -drobno posiekane 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano, lub 1 łyżeczka suchego 1/4 łyżeczki  płatków czerwonej papryki

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 187

ricotty 50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych 12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki 40 g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracji sól i pieprz 1 jajko, lekko roztrzepane przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce. Nóżki

Stare Gary
Zupa z ciecierzycy 193

line       składniki 225 g ciecierzycy  2 małe czerwone chilli, bez nasion, posiekane 1 płaska łyżka nasion kolendry 30 g  świeżej kolendry + trochę do dekoracji 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 50 g masła 6 ząbków czosnku obrane i drobno posiekane 1  łyżeczka kurkumy starta skórka z 1 cytryny 2-3 łyżki soku z cytryny

Stare Gary
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 162

dań.  składniki 2 duże i długie bakłażany (użyłam czterech małych) 1/3 szklanki oliwy z oliwek  1 i 1/2 łyżeczki  tymianku  plus kilka całych gałązek do dekoracji  sól morska i czarny pieprz 1 granat 1 łyżeczka przyprawy za'atar sos 9 łyżek maślanki Pół filiżanki jogurtu greckiego 1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania

Stare Gary
Zupa pomidorowa z wolnowaru 189

całości 1 łyżeczka  papryki w płatkach 1 łyżka soli 1 kg  pomidorów obranych 1 l bulionu z kurczaka  - gorący 10  liście bazylii (oraz więcej do dekoracji) gałązka lubczyku świeżo starty parmezanu do podania  przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki połączyć w misie wolnowaru przykryć i gotować na programie

Stare Gary
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 321

łyżki kakao 100 ml gęstej śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 120 g masła 200 g miodu dżem truskawkowy Do dekoracji: 200 g czekolady łyżeczka oleju złoty barwnik w sprayu Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem: Kakao mieszamy z mąką w dużej misce i odstawiamy. Miód gotujemy z przyprawami korzennymi, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia

Smakowity Blog Kulinarny