czasami również wskazana. Najbardziej smakowały nam polukrowane (cukrem trzcinowym), z bardzo zdrowymi w tym roku posypkami: orzeszkami pecan, włoskimi, migdałami, płatkami czekoladowymi (z ksylitolem), kokosem. Można podawać również bez dekoracji, wówczas troszkę więcej trzeba posłodzić ciasto. Ja zmniejszyłam bardzo ilość słodkości, dla nas były ok. Z podanych składników wychodzi ok.40-50 sztuk. Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z Kwestii Smaku . Składniki: - 330g
Smaczne Zdrowewyszło. Wędzony łosoś z dipem łosoś wędzony w plastrach ( w zależności ile potrzebujemy) kostka twarogu półtłustego 4 ząbki czosnku pęczek kopru śmietana sól, pieprz kiełki rzodkiewki (opcjonalnie do dekoracji) Przygotowanie to nic łatwiejszego! Przygotowujemy najpierw dip. Kostka sera trafia do miseczki, do tego pzeciśnięty przez praskę, posiekany drobniutko koperek - mój ulubieniec i latem, i zimą, do tego 1-2 łyżki
Kuchnia moimi oczamigotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym. Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy na potrzebne kawałki. Białą cebulę kroimy w ćwierćplasterki
Maminek kulinarnyilością cukru w mascarpone. Użyłam mocno kwaśnych owoców, to też miało znaczenie. Jak widać można tu poszaleć tak, aby dopasować smak do własnych preferencji. Jeśli zaś przyłożymy się do dekoracji to ciasto nadaje się również idealnie na tort, tylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;) Składniki na ciasto: 150 g masła 2 łyżki jogurtu
Z butelką mleczka w tlesię oprze? Ja, nie! Jarmarki świąteczne pozwalają poczuć magiczną atmosferę świąt. Odwiedzając je mamy możliwość nie tylko nacieszenia oka pięknymi dekoracjami, czy kolorowymi straganami, ale przede wszystkim uszczuplenia naszej kieszeni i znalezienia tych jedynych i niepowtarzalnych ozdób choinkowych, czy prezentów. Po męczących zakupach znowu sięgniemy do kieszeni; bo jak można odwiedzić jarmark i nie skosztować lokalnych smakołyków
Mia Cucina SofietaSzybkie, kruche i pachnące wanilią ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek użyłam spodu szklanki z wzorem, bez specjalnych foremek pod ręką możemy użyć zwykłych domowych przedmiotów. Do przechowywania ciasteczek użyłam ceramicznego pojemnika z motywem reniferów ze strony Dekor_Home Składniki: 15 dag margaryny lub masła 15 dag cukru pudru 30 dag maki razowej 1 jajo 2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka
Apetyczna babeczkapiernikowego, ususzonej pomarańczy zrobić mały prezencik. Piernikowy prezent Podstawą jest ciasto piernikowe , które zaczerpnęłam TU Dodatkowo potrzebujemy wysuszoną pomarańczę, kolorowe pisaki do dekoracji, wstążkę i celofan, w który zapakujemy kukiełkę. Oczywiście wzory mogą być rożne Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewygalaretki brzoskwiniowe sok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30% 500 g sera mascarpone napój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudru czereśnie w syropie do dekoracji wiórki kokosowe ( do obsypania boków) 2 łyżeczki żelatyny spożywczej cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy żółtka stale
Malinowe Pocałunkikolor, studzimy tak długo aż witraże z landrynek zastygną, wtedy doskonale odkleją się od papieru do pieczenia. Pierniczki z witrażami nie potrzeba już niczym ozdabiać, ale jakby komuś brakowało dekoracji można je udekorować lukrem. Pierniczki można przechowywać w metalowej puszce. The post Pierniczki z witrażami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzy pierniczkach z witrażykami . Kiedy ściany i dach były upieczone i wystudzone ozdobiłam wszystkie elementy używając lukru królewskiego (z białka i cukru pudru). Po kilku godzinach, kiedy dekoracja już dokładnie zastygła rozpoczęłam składanie domku. Miałam jeszcze część lukru, ale zrobiłam też karmel z przepisu Marthy Steward . Składniki: 1 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki wody Wykonanie: Zagotować wodę
Sto kolorów kuchniziemniaki z piekarnika. Na środku półmiska umieściłem odwiniętą już całkowicie z plasterków boczku perliczkę, dookoła niej ułożyłem przygotowane wcześniej buraki, a dookoła nich z kolei upieczone ziemniaki. W charakterze dekoracji użyłem cząstek pomarańczy które piekły się wraz z perliczką oraz połówek główki czosnku, zapieczonych wraz z ziemniakami. Danie doskonale pasuje do lekkiego czerwonego wytrawnego wina
Wyprawy kulinarnepomarańczy Masa kisielowa: sok z 3 pomarańczy 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować
Praktyczna pljego stężeniu wlewamy pozostałą część galaretki i tak powtarzamy tę czynność w zależności od ilości warstw jakie chcemy uzyskać. Ostatnią warstwą powinna być galaretka w której zatapiamy owoce. Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe. *należy pamiętać, że surowe owoce ananasa, czy kiwi uniemożliwiają stężenie galaretki, dlatego nie zaleca się łączenia ich z żelatyną Moje posty
Słodka Stronapieczenia 10 cukierków Kinder Schoko Bons 2 łyżki mleka kilka orzechów laskowych (posiekanych) 6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji) 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka Deser z "Schoko Bons" - Sposób przygotowania: Mleko zagotować z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodać kaszkę i gotować
Słodka Strona