dekoracje - 3179 przepisów (strona:113/212)

Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone i sosem owocowym. 681

ilością cukru w mascarpone. Użyłam mocno kwaśnych owoców, to też miało znaczenie. Jak widać można tu poszaleć tak, aby dopasować smak do własnych preferencji. Jeśli zaś przyłożymy się do dekoracji to ciasto nadaje się również idealnie na tort, tylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;) Składniki na ciasto: 150 g masła 2 łyżki jogurtu

Z butelką mleczka w tle
Bożonarodzeniowy jarmark w Trydencie cz.I 175

się oprze? Ja, nie! Jarmarki świąteczne pozwalają poczuć magiczną atmosferę świąt. Odwiedzając je mamy możliwość nie tylko nacieszenia oka pięknymi  dekoracjami, czy kolorowymi straganami, ale przede wszystkim uszczuplenia naszej kieszeni i znalezienia tych jedynych i niepowtarzalnych ozdób choinkowych, czy prezentów.  Po męczących zakupach znowu sięgniemy do kieszeni; bo jak można odwiedzić jarmark i nie skosztować lokalnych smakołyków

Mia Cucina Sofieta
Razowe ciasteczka z wanilią 182

Szybkie, kruche i pachnące wanilią ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek użyłam spodu szklanki z wzorem, bez specjalnych foremek pod ręką możemy użyć zwykłych domowych przedmiotów. Do przechowywania ciasteczek użyłam ceramicznego pojemnika z motywem reniferów ze strony Dekor_Home Składniki: 15 dag margaryny lub masła 15 dag cukru pudru 30 dag maki razowej 1 jajo 2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka

Apetyczna babeczka
Piernikowa świąteczna ozdoba 143

piernikowego, ususzonej pomarańczy zrobić mały prezencik. Piernikowy prezent Podstawą  jest ciasto  piernikowe , które zaczerpnęłam TU Dodatkowo potrzebujemy wysuszoną pomarańczę, kolorowe  pisaki do dekoracji, wstążkę i   celofan, w który zapakujemy  kukiełkę. Oczywiście wzory mogą być  rożne  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Tort brzoskwiniowy z mango. 271

galaretki brzoskwiniowe sok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30%  500 g sera mascarpone napój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudru czereśnie w syropie do dekoracji wiórki kokosowe ( do obsypania boków) 2 łyżeczki żelatyny spożywczej cukier waniliowy  Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy żółtka stale

Malinowe Pocałunki
Pierniczki z witrażami 250

kolor, studzimy tak długo aż witraże z landrynek zastygną, wtedy doskonale odkleją się od papieru do pieczenia. Pierniczki z witrażami nie potrzeba już niczym ozdabiać, ale jakby komuś brakowało dekoracji można je udekorować lukrem. Pierniczki można przechowywać w metalowej puszce. The post Pierniczki z witrażami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chatka z piernika - kilka wskazówek odnośnie składania 353

przy pierniczkach z witrażykami . Kiedy ściany i dach były upieczone i wystudzone ozdobiłam wszystkie elementy używając lukru królewskiego (z białka i cukru pudru).  Po kilku godzinach, kiedy dekoracja już dokładnie zastygła rozpoczęłam składanie domku.  Miałam jeszcze część lukru, ale zrobiłam też karmel z przepisu Marthy Steward . Składniki: 1 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki wody Wykonanie: Zagotować wodę

Sto kolorów kuchni
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 525

ziemniaki z piekarnika. Na środku półmiska umieściłem odwiniętą już całkowicie z plasterków boczku perliczkę, dookoła niej ułożyłem przygotowane wcześniej buraki, a dookoła nich z kolei upieczone ziemniaki. W charakterze dekoracji użyłem cząstek pomarańczy które piekły się wraz z perliczką oraz połówek główki czosnku, zapieczonych wraz z ziemniakami. Danie doskonale pasuje do lekkiego czerwonego wytrawnego wina

Wyprawy kulinarne
Pomarańczowiec 165

pomarańczy  Masa kisielowa: sok z 3 pomarańczy 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu   Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować

Praktyczna pl
Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym 228

jego stężeniu wlewamy pozostałą część galaretki i tak powtarzamy tę czynność w zależności od ilości warstw jakie chcemy uzyskać. Ostatnią warstwą powinna być galaretka w której zatapiamy owoce. Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe. *należy pamiętać, że surowe owoce ananasa, czy kiwi uniemożliwiają stężenie galaretki, dlatego nie zaleca się łączenia ich z żelatyną Moje posty

Słodka Strona
Deser z "Schoko Bons" 359

pieczenia    10 cukierków Kinder Schoko Bons    2 łyżki mleka       kilka orzechów laskowych (posiekanych)       6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji)    50 g czekolady mlecznej    3 łyżki mleka Deser z "Schoko Bons" -  Sposób przygotowania: Mleko zagotować z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodać kaszkę i gotować

Słodka Strona
Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone 285

prawdziwą wanilią spód: 100 g herbatników maślanych 40 g masła (w temp. pokojowej) 30 g zmielonych migdałów polewa: 100 g białej czekolady 50 g masła płatki migdałów na dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku

Słodka Strona
Wuzetka 398

Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix. Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy śmietanę (odrobinę można zostawić na dekorację). Górny biszkopt smarujemy konfiturą i kładziemy na krem (konfiturą do spodu). W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z połamaną czekoladą. Mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji i gotową polewę wylewamy na ciasto

Słodka Strona
Serniczki z Sosem Truskawkowym 150

łyżki cukru pudru ok. 100 g herbatników Serniczki z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania : Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Część zostawiamy na dekorację, a resztę dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem. Herbatniki siekamy w food procesorze lub blenderze "na piasek". W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: zmielone herbatniki

Słodka Strona