dekoracje - 3179 przepisów (strona:122/212)

Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty 158

Choć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające się masowo w naszym otoczeniu- wszystko to niewątpliwie potwierdza zbliżanie się wyjątkowego czasu, jednak najlepiej czuć to za sprawą aromatów płynących z kuchni. Cóż może bardziej kojarzyć się ze świętami niż zapach korzennych przypraw

peanutbuttermonster
Staż w pracowni Zoe Clark 139

się czegoś nowego. Były to trzy niezapomniane tygodnie:) .     Zoe i jej przemiłe asystentki przygotowywały torty i ciastka również do sesji zdjęciowych dla magazynów ślubnych i do magazynu „Dekoracja Ciast”, którego nowe numery w Polce przestały się już pojawiać, jak dla mnie, szkoda. Tort poniżej Zoe przygotowywała do sesji zdjęciowej przez parę dni, zaczynając od przygotowania pięknych kwiatów

Mała Cukierenka
Pierniczki 172

bardzo szybko i szybko piecze...moje jak widać są jaśniejsze i ciemniejsze..po prostu jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji.. 300 g mąki pszennej  100 g mąki żytniej pełnoziarnistej  2 duże jajka  130 g cukru pudru  100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego

Moje domowe kucharzenie
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 166

możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta. Syrop pigwowy zlewamy do butelki (wrzątek) i odstawiamy aż przyjdzie jego kolej. Swoją drogą powstaje nam niezła dekoracja - pływające goździki w bursztynowej zawiesinie. :)  Ciasto wyszło rewelacyjnie. Lekko wilgotne, mocno korzenne, bardzo aromatyczne i cholernie smaczne. Szczerze mówiąc, jeśli o smak chodzi, to bije na łeb wszystkie pierniki

Wypisz Wymaluj
Tort szachownica 321

waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 pomarańcza Składniki na krem budyniowy +czekoladowe cukiereczki do dekoracji (opcjonalnie) Krem przygotowujemy według przepisu . W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto oprócz kakao. Blaszki (moja ma średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy

Ciastkozercy
Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 301

pieczarek 3 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki kiełki fasoli mung ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez) oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN CZAS GOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka kroimy w kostkę, galangal w cienkie paski, trawę cytrynową w 4 cm słupki. Pieczarki obieramy, kroimy

Tajskie smaki
Deser z mango i mascarpone 370

sami Składniki: 250 g serka mascarpone 1 małe dojrzałe mango 100 g herbatników około 1 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć (3 zostawić do dekoracji). Do serka mascarpone dodać sok z limonki i cukier puder. Mango obrać i zmiksować. Na dno kieliszków nakładamy pokruszone herbatniki, potem warstwę mascarpone, mango i cienką warstwę herbatników. Dekorujemy kawałkami

Oryginalny smak
Risotto z małżami (risotto di vongole) 141

czyste małże i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy pod przykryciem około 4-5 min. W trakcie gotowania potrząsnąć garnkiem aby się wymieszały. Małże wyjmujemy z muszelek (kilka zostawiamy do dekoracji) i odkładamy. W dużej i szerokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i zeszklić. Dodajemy ryż i przez minutę podsmażamy mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wino

Oryginalny smak
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 138

plastelina. Do gotowej masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie zagnieść, tak aby powstał jednolity kolor. Tak przygotowaną masę cukrową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem i obłożyć tort lub wycinać dekoracje. Smacznego

Oryginalny smak
Filiżanka z białej czekolady z musem truskawkowym 148

truskawkowy: Do rondelka wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Schładzamy. Umyte i obrane truskawki miksujemy (4 zostawiamy do dekoracji). Dodajemy do nich galaretkę i wszystko mieszamy. Przelewamy do czekoladowych filiżanek i wstawiamy do lodówki, do czasu, aż mus stężeje. Gotowe filiżanki wyjmujemy z foremek i odrobiną czekolady doklejamy uchwyty

Oryginalny smak
Deser „dżdżownica w ogródku” 275

palców rękawiczki (oprócz kciuka). Związujemy gumkami. Jeden związany palec lekko zginamy. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Reszta deseru: Truskawki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (kilka zostawiamy do dekoracji) i przekładamy do salaterek. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu i zalewamy nią truskawki. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na galaretce

Oryginalny smak
Tort z malinami i bitą śmietaną 446

pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmarowujemy na nim porcję lekko tężejącej bitej śmietany i układamy na niej maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy go i układamy resztę malin (kilka zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy kolejną warstwą, ponownie go nasączamy, cały tort obsmarowujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki mniej więcej na dwie godziny, aż krem całkowicie stężeje. Gotowy tort dekorujemy malinami i czekoladą

Oryginalny smak
Raita z ogórkiem 207

przez gazę). Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt, dodać ogórka, chilli, cukier, czosnek i przyprawy (małą szczyptę zostawić do dekoracji). Wymieszać i d oprawić solą. Posypać resztą przypraw. Podawać schłodzoną. Smacznego

Oryginalny smak
Sernik na zimno z borówkami 476

jednak się zrobiły, masę należy delikatnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż grudki się rozpuszczą (nie zagotować!) i połączyć z resztą masy. Na koniec dodać borówki (kilka zostawić do dekoracji) i wszystko lekko wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i borówkami. Smacznego

Oryginalny smak
Barszcz ukraiński 286

łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki soku z cytryny oliwa plasterek masła sól pieprz Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji gęsta śmietana 18% pampuszki Przygotowanie: Do dużego garnka włożyć umyte żeberko, wlać wodę i lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, do miękkości. Ugotowane wyjąć, obrać z mięska i pokroić na kawałeczki

Oryginalny smak