serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki (38%) 150 g nutelli Migdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji. 80 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania z cukru i wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka kremowego 250 g mascarpone 5 jajek 160 g cukru 100 g mielonych migdałów 60 ml amaretto skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny do dekoracji: 50 g ciasteczek amaretti 100 g cukru 3 łyżki wody Ciasteczka na spód pokruszyć Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobą, i przechodzę do sedna, czyli sernika. Z dynią. Ta dam! Na początku chciałam upiec zupełnie inny, pięknie prezentujący się na zdjęciach, z chrupiącymi dyniowymi pestkami w roli dekoracji... Jestem pewna, że wyszedłby pyszny! I myślę, że zrobię go w przyszłym roku (albo jak mi się zachce, to z mrożonego dyniowe puree, które czeka na swoją wielką chwilę). Gdy jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiec w 200 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Smacznego! Rok temu, przed Świętami, Siostra C. uczyła mnie robić papierowe gwiazdki. Postanowiłam więc przygotować sobie w tym roku takie dekoracje sama, bo bardzo mi się spodobały. Efekt? Zrobiłam jedną. Zajęło mi to godzinę, a słowa, których przy tym używałam... Cóż, czasem się cieszę, że C. nie zna polskiego, bo dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoja wielka niespodzianka - zrobiony specjalnie z myślą o tych urodzinach. Zabójczo słodki, niesamowicie pyszny. Niezbyt trudny w przygotowaniu, choć dość czasochłonny. No i wygląda wspaniale - bardzo jestem zadowolona z dekoracji, wyszła dokładnie tak, jak sobie zamarzyłam. Jest więc, tradycyjnie już, biszkopt rzucany, który udaje się zawsze. Mój tylko z trzech jajek, ale można zrobić z pięciu - łatwiej da się przekroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemascarpone wymieszanego z kawałkami galaretki. Na to położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę curdu, na to resztę kremu z mascarpone wymieszanego z mandarynkami (kilka najładniejszych kawałków odłożyć do dekoracji). Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Posmarować kremem maślanym brzeg i wierzch tortu, dowolnie udekorować odłożonymi mandarynkami. Schłodzić przez 2-3 godziny. Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! Zdjęcie jest, jakie
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, wstawić do lodówki. Kiedy zacznie lekko tężeć, zanurzać w niej owoce przeznaczone do dekoracji. Odkładać owoce na talerz, najlepiej tak, żeby się nie dotykały. Wstawić do lodówki. Kremówkę ubić, pod koniec powoli wlewając tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na sernik, schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczy 50 g jasnego brązowego cukru 350 g truskawek 200 g jogurtu greckiego (10%) 30 g migdałów w płatkach 4 łyżki miodu pomarańczowego dodatkowo: listki mięty do dekoracji Rabarbar pokroić w 1cm kawałki. W rondelku skarmelizować cukier z sokiem pomarańczowym. Gdy nabierze złotej barwy, dodać rabarbar. Dusić pod przykryciem 10-15 minut, aż zacznie się rozpadać. Dodać pokrojone na mniejsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut. Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki. Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę. Sok z cytryny wymieszać z wodą. Każdy z biszkoptów przekroić na pół. Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu delikatnie wmieszać maliny. Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ubić pozostałą kremówkę z mascarpone, wyłożyć na wierzch. Zrobić wzorki grzebień do dekoracji. Wierzch udekorować pozostałymi malinami i ciasteczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Jeszcze tylko tydzień roboczy, i jedziemy! Nie jestem podekscytowana podróżą (dwanaście godzin w aucie zawsze mnie wykańcza), ale perspektywa trzech tygodni
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka 45 ml oleju krem: 85 g miękkiego masła 1 białka 70 g cukru 70 g truskawek 15 ml wody 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: cukrowe perełki do dekoracji Mąkę przesiać z kakao do dużej miski, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem. Jajko roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao czekoladowy krem: 70 ml śmietany kremówki 20 g mlecznej czekolady (32%) 30 g ciemnej czekolady (80%) dodatkowo: 60 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody cukrowe perełki do dekoracji cukrowe serduszka Najpierw przygotować krem: Kremówkę mocno podgrzać, ale nie gotować. Czekoladę posiekać, włożyć do miski, zalać kremówką. Odstawić na 5 minut, po czym dokładnie wymieszać na gładką masę. Krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewystawowych oknach zaroiło się od świątecznych krasnali! Czy zauważyliście, co napisałam wyżej...? Początek września ... W ciągu kilku tygodni wystawa rozrosła się do ozdób choinkowych, bombek i złoto-zielonej dekoracji drzwi. Są świąteczne lampki, gwiazdy i w ogóle wszystko, o czym tylko można zamarzyć. Wygląda to naprawdę cudownie, szczególnie wieczorem, w klimatycznym świetle mnóstwa drobnych lampek. No tak. Tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzechoć trzeba im chwilę poświęcić (głównie ze względu na rozmiar), warto. Gwarantuję, że najbardziej wybredni goście je docenią. Przepis na babeczki z Den store dessert og bagebog , wypełnienie i dekoracja to już moja wariacja na temat . Mini muffinki pomarańczowe z curdem i bezą włoską Składniki: (na 26 sztuk) suche: 225 g mąki pszennej 80 g cukru 2 łyżeczki proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboczku; 250 g mascarpone; 1 czerwona papryczka chili; 50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju); Biała część pora; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; Sól; Natka pietruszki do dekoracji. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokroić w drobną kostkę. Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili
Gospodyni Miejska