dekoracje - 3179 przepisów (strona:109/212)

Deser rabarbarowy a la tiramisu 148

serka kremowego 250 g serka waniliowego 50 g cukru pudru (przesianego) 80 g drobnego cukru 1 łyżeczka wanilii sok z pomarańczy około 150 ml pistacje lub płtatki migdałowe do dekoracji 1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut. Dodać resztę rabarbaru i maliny i smażyć kolejne

UgotujmyTo.pl
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 291

świąteczny w Prowansji zaczyna się 4 grudnia, na świętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze są liczby. Stół nakrywa się trzema białymi

Chilli Czosnek i Oliwa
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 194

minut. PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek! LUKIER KRÓLEWSKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Uwaga! Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru. A teraz bierzemy się za dekorowanie! Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw narysujmy sobie kontur, a dopiero potem wypełniajmy środek. Zapobiegnie to rozlewaniu lukru. Dekorujemy

Ostra na Słodko
Sernik cytrynowy z lemon curd 375

mascarpone 1 i 1/4 szklanki cukru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 3-ch małych cytryn ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej  DEKORACJA: 250 ml domowego lemon curd (przepis na blogu)  WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 307

czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże 1,5 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej DO DEKORACJI: świeże owoce listki mięty lub melisy  WYKONANIE: CIASTO CZEKOLADOWE: Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga kuchenna. W misce

Słodko-Słony Świat Ilony
PALUCHY WIEDŹMY 159

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 0,5 łyżeczki esencji lub olejku migdałowego 3/4 łyżeczki soli DO DEKORACJI: 3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE: Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie zmiksuj i zagnieć jednolite ciasto.  Uformuj kulę, owiń ją folią i wsadź do lodówki na około

Słodko-Słony Świat Ilony
HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE 217

oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej) 1/3 szklanki oleju  DO DEKORACJI: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 usztywniacz do kremówki 3 łyżki cukru pudru  pomarańczowy barwnik spożywczy WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C. W jednej misce wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
AKSAMITNY CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI 431

wiaderka (użyłam Delfiko, do kupienia np. w Netto) 200 ml śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki cukru pudru 200 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady DODATKOWO do nadziania i dekoracji: 300 g malin (użyłam mrożonych) ciemne kakao do posypania WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka połam i zmiel w malakserze

Słodko-Słony Świat Ilony
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 323

kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone i 3 tabliczek czekolady. Ale mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli macie akurat ochotę na totalnie czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki

Słodko-Słony Świat Ilony
BRAZYLIJSKI KREM CZEKOLADOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 517

rozpuść połamaną na kostki czekoladę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Całkowicie zimną śmietanę kremówkę (chłodzoną najlepiej cała noc w lodówce) ubij na sztywno. Odłóż z tego 4 łyżki do dekoracji na później. Ubitą śmietanę schowaj do lodówki. Jajka umyj dokładnie w bardzo ciepłej wodzie. Oddziel żółtka od białek. Ubij na parze białka na sztywną pianę (podobnie jak czekoladę, nad gotującym się

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 395

szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania) PONCZ: woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki) 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DO DEKORACJI: wiórki kokosowe do obsypania tortu świeże truskawki (opcjonalnie) listki świeżej mięty (opcjonalnie) WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej

Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIK OREO 300

sumieniem mogę napisać, że jest naprawdę bardzo smaczny i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu:) Polecam! UWAGA: Do całego sernika, tj.: na spód, masę sernikową i dekorację zużyłam 2 opakowania Ciastek Oreo, razem około 340-350 g. SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ: 700 g sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfico) 250 g mascarpone 0,5 puszki mleka

Słodko-Słony Świat Ilony
ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE 394

mielonych migdałów (250 g) 1 szklanka + 2 łyżki cukru (225 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA KANDYZOWANE MANDARYNKI DO DEKORACJI: 3 mandarynki 1 szklanka wody 1 szklanka cukru SKŁADNIKI NA LUKIER: 1,5 szklanki cukru pudru sok z 1-2 mandarynek WYKONANIE: CIASTO: Mandarynki (obrane lub nie - zależnie od tego

Słodko-Słony Świat Ilony
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 263

czasy podania lub dekorowania stołu. Gotowe! Smacznego! * L ukier nie starcza na wszystkie rożki, należy więc podwoić jego ilość, by udekorować 12 sztuk.  Przepis własny, źródło inspiracji (dekoracji

Słodko-Słony Świat Ilony
Deser bananowo-gruszkowy 231

czekolady mlecznej 30 g masła 200 ml śmietanki kremówki (płynnej) sok z 1/2 cytryny 4-5 gruszek (mogą być z puszki) 3 banany 1 łyżeczka imbiru bita śmietana do dekoracji Ukoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę

Świat Domowej Kuchni