dekoracje - 3179 przepisów (strona:109/212)

Sernik cytrynowy z lemon curd 379

mascarpone 1 i 1/4 szklanki cukru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 3-ch małych cytryn ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej  DEKORACJA: 250 ml domowego lemon curd (przepis na blogu)  WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 309

czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże 1,5 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej DO DEKORACJI: świeże owoce listki mięty lub melisy  WYKONANIE: CIASTO CZEKOLADOWE: Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga kuchenna. W misce

Słodko-Słony Świat Ilony
PALUCHY WIEDŹMY 163

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 0,5 łyżeczki esencji lub olejku migdałowego 3/4 łyżeczki soli DO DEKORACJI: 3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE: Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie zmiksuj i zagnieć jednolite ciasto.  Uformuj kulę, owiń ją folią i wsadź do lodówki na około

Słodko-Słony Świat Ilony
HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE 222

oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej) 1/3 szklanki oleju  DO DEKORACJI: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 usztywniacz do kremówki 3 łyżki cukru pudru  pomarańczowy barwnik spożywczy WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C. W jednej misce wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
AKSAMITNY CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI 434

wiaderka (użyłam Delfiko, do kupienia np. w Netto) 200 ml śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki cukru pudru 200 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady DODATKOWO do nadziania i dekoracji: 300 g malin (użyłam mrożonych) ciemne kakao do posypania WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka połam i zmiel w malakserze

Słodko-Słony Świat Ilony
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 327

kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone i 3 tabliczek czekolady. Ale mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli macie akurat ochotę na totalnie czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki

Słodko-Słony Świat Ilony
BRAZYLIJSKI KREM CZEKOLADOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 519

rozpuść połamaną na kostki czekoladę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Całkowicie zimną śmietanę kremówkę (chłodzoną najlepiej cała noc w lodówce) ubij na sztywno. Odłóż z tego 4 łyżki do dekoracji na później. Ubitą śmietanę schowaj do lodówki. Jajka umyj dokładnie w bardzo ciepłej wodzie. Oddziel żółtka od białek. Ubij na parze białka na sztywną pianę (podobnie jak czekoladę, nad gotującym się

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 403

szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania) PONCZ: woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki) 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DO DEKORACJI: wiórki kokosowe do obsypania tortu świeże truskawki (opcjonalnie) listki świeżej mięty (opcjonalnie) WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej

Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIK OREO 305

sumieniem mogę napisać, że jest naprawdę bardzo smaczny i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu:) Polecam! UWAGA: Do całego sernika, tj.: na spód, masę sernikową i dekorację zużyłam 2 opakowania Ciastek Oreo, razem około 340-350 g. SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ: 700 g sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfico) 250 g mascarpone 0,5 puszki mleka

Słodko-Słony Świat Ilony
ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE 399

mielonych migdałów (250 g) 1 szklanka + 2 łyżki cukru (225 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA KANDYZOWANE MANDARYNKI DO DEKORACJI: 3 mandarynki 1 szklanka wody 1 szklanka cukru SKŁADNIKI NA LUKIER: 1,5 szklanki cukru pudru sok z 1-2 mandarynek WYKONANIE: CIASTO: Mandarynki (obrane lub nie - zależnie od tego

Słodko-Słony Świat Ilony
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 266

czasy podania lub dekorowania stołu. Gotowe! Smacznego! * L ukier nie starcza na wszystkie rożki, należy więc podwoić jego ilość, by udekorować 12 sztuk.  Przepis własny, źródło inspiracji (dekoracji

Słodko-Słony Świat Ilony
Deser bananowo-gruszkowy 234

czekolady mlecznej 30 g masła 200 ml śmietanki kremówki (płynnej) sok z 1/2 cytryny 4-5 gruszek (mogą być z puszki) 3 banany 1 łyżeczka imbiru bita śmietana do dekoracji Ukoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę

Świat Domowej Kuchni
Tatar ze śledzia 382

innej odsłonie. Wszystkie składniki drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Do dekoracji można użyć kawioru. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Sałatka ANANAS 2010

udka z kurczaka 100 g tarkowanego żółtego sera 4 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula 1 majonez (400 ml) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Składniki do dekoracji: połówki orzechów włoskich szczypiorek Ostatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni . Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam ich wypróbować :) Zaczynam od warstwowej sałatki

Świat Domowej Kuchni
Petit fours 208

pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie surowego marcepanu (250g) 1 duży kieliszek wiśniówki szklanka dżemu truskawkowego 3 mleczne czekolady biała czekolada do dekoracji Petitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka

Świat Ciasta