dekoracje - 3179 przepisów (strona:107/212)

Suszone pomarańcze na choinkę i nie tylko 8375

Suszone pomarańcze to piękna ozdoba na choinkę i nie tylko. Suszone pomarańcze to znakomita dekoracja świąteczna, która świetnie prezentuje się pomiędzy kolorowymi bombkami i świątecznymi światełkami. Dodatkowym plusem jest ich cudowny cytrusowy aromat, który roztacza się dookoła i kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Poza tym suszone pomarańcze idealnie sprawdzą się jako dodatek do stroików, czy też świeczek. Przygotowanie suszonych

Kulinarne Przeboje
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 162

łyżka soku z cytryny Polewa : 400-500 g czekolady deserowej (można użyć także mlecznej lub białej) 4-5 łyżek oleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju) Dekoracja: 100 g cukru pudru 1 łyżka wrzątku kilka kropli soku z cytryny cukrowe śnieżynki W rondelku umieść połamaną w kostkę tabliczkę czekolady, miód, masło oraz łyżkę cukru. Gotuj na średnim

Food Square
Kremówka jagodowa 172

jagód  2 łyżki cukru pudru 4 ciasteczka digestive (mogą być herbatniki)  Jagody myjemy wrzucamy do miski (3 zostawiamy do dekoracji) i miksujemy blenderem Do zmiksowanych jagód dodajemy serek i wszystko razem dalej mieszamy blenderem Dosypujemy cukier puder i znów mieszamy  Gotową masę odkładamy  Szykujemy

Klaudynkowa kuchnia
Ciasteczka witraże według Ewy Wachowicz 1251

końca miałam jednak obawy czy cukierki aby na pewno się rozpuszczą, jednak całkiem niepotrzebnie! Cukierki rozpuściły się idealnie i powstały piękne, kolorowe witraże. Ciasteczka świetnie nadadzą się na świąteczną dekorację stołu czy choinki a także jako słodki prezent... Składniki: z porcji otrzymamy ok.30 ciastek 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki brązowego cukru

Z miłości do słodkości
Sernik makowy bez pieczenia 1546

cukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony mak, krótko smażyć, cały czas mieszając - masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce - gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika - z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek - czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady

Smakołyki Bereniki
Sernik gotowany na miodowym cieście 399

aromat migdałowy mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g margaryna Palma w złotym opakowaniu    - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak DODATKOWO sos tiramisu do dekoracji sernika PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto.  Rozwałkować ciasto na 3 placki.  Tortownicę

Kuchnia Danusi
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 144

przyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow. Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety rybne z łososia w panierce z sezamu, z sosem z orzeszków ziemnych i kapustą pok-choi 201

Skladniki na sos z orzeszkow ziemnych: 100 g orzeszkow ziemnych(u mnie solonych z puszki) 120 g mleka kokosowego 2 lyzki octu ryzowego pieprz cytrynowy garstka podprazonych orzeszkow do dekoracji Skladniki na kapuste pak-choi: kapusta pok-choi 500 g 1 zabek czosnku 2 cm imbiru szczypta cukru 1 lyzka sosu sojowego lub rosolu Wykonanie: Czerstwa buleczke namoczyc w goracej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażona skórka pomarańczowa 142

wody, włożyć do niego pokrojone w drobną kostkę i gotować na słabym ogniu,aż staną się przjrzyste.Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki.Posłużą nam później do dekoracji wypieków. °Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować.Syrop wówczas nie stwardnieje. °Gorączmi skórkami napełnić wyparzone słoiczki,zalać syropem.Przy takiej ilości cukru pasteryzacja jest zbędna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowo-śmietankowy krem z mangowym puree 120

ustawic w lodowce na okolo 6 godzin,a najlepiej na cala noc. Przed podaniem deseru przygotowac owocowe puree .Mango obrac,odzielic szpalty owocu od pestki,czesc zostawic do dekoracji ,reszte mango z dodatkiem 1 lyzki cukru pudru zmiksowac blenderem na gladka mase.Przetrzec przez sitko,by pozbyc sie wlokien.Niestety wlokna sa nawet w owocach reklamowanych jako te wlokien pozbawionych. Ostrzem noza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wuzetka z kremem serowym 166

sitko kakao,mieszajac trzepaczka balonowa zagotowac.Gestosc polewy regulowac dodatkiem wody Wystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem i rozsmarowac.Na warstwe dzemu wylozyc krem (kilka lyzek kremu zostawic do dekoracji ciasta).Przykryc odcietym blatem ciasta.Na gore wylozyc polewe czekoladowa i rownomiernie rozprowadzic.Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobic rozetki z pozostawionej reszty kremu. Nie przechowywac w lodowce.Ciasto jest o wiele

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy 3D 172

cukru lub nawet 3/4 szklanki 1 szklanka mleka kokosowego 1 lyzka soku z cytryny 1-2 lyzki maki ziemniaczanej 2 bialka dodatkowo:100 g bialej czekolady i raffaello do dekoracji Wykonanie: skladniki na spod sernika wyrobic na jednolita mase.W razie potrzeby,gdyby ciasto bylo bardzo zwiezle dodac 1-2 lyzki zimnej wody.Uformowac w kule,zawinac w folie i wlozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z białych szparagów 133

porcji: 1,5 k g bialych szparagow 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka cukru kwasna smietana lub creme fraiche bialy pieprz lyzka soku z cytryny orzeszki pini do dekoracji koperek Wykonanie: szparagi umyc,obrac i odlamac zdrewniale koncowki.Obrane szparagi zawinac w wilgotny recznik papierowy,zapakowac w folie i schowac do lodowki (zupe gotowalam na drugi dzien) obierki i zdrewniale koncowki pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marcepanowe kulki 141

chemią. Składniki na 28 sztuk: 28 orzechów laskowych 10 g masła 150 g cukru pudru 300 g masy marcepanowej 40 g posiekanych migdałów 3 łyżki soku z pomrańczy Do dekoracji: 120 g białej czekolady 50 g ciemnej czekolady 10 g tłuszczu z kokosa Wykonanie: orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na  rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z czereśniami 88

twarogowego waniliowego w wiaderku 300 g jogurtu naturalnego gęstego 1 budyń waniliowy ( 40 g ) 1/2 szk cukru herbatniki typu petitiki cukier puder do posypania 350 g czereśni + kilka do dekoracji Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni