chemią. Składniki na 28 sztuk: 28 orzechów laskowych 10 g masła 150 g cukru pudru 300 g masy marcepanowej 40 g posiekanych migdałów 3 łyżki soku z pomrańczy Do dekoracji: 120 g białej czekolady 50 g ciemnej czekolady 10 g tłuszczu z kokosa Wykonanie: orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!twarogowego waniliowego w wiaderku 300 g jogurtu naturalnego gęstego 1 budyń waniliowy ( 40 g ) 1/2 szk cukru herbatniki typu petitiki cukier puder do posypania 350 g czereśni + kilka do dekoracji Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniupał i nie ma czym oddychać. Tym razem zapraszam na lody z truskawkami. 350 ml słodkiej śmietany 30 % 350 g dżemu truskawkowego 2 łyżki cukru ( opcjonalnie ) listki mięty do dekoracji 3 miski waflowe Śmietankę wlać do miski lub innego naczynia, dodać dżem ( najlepiej jak jest miękki ), dodać cukier i wymieszać. 'Włączyć maszynkę do lodów ( wcześniej należy wstawić miskę maszynki
Ewa w kuchnipszennej typ 500 30 ml oleju rzepakowego odrobina zielonego barwnika spożywczego Masa : 450 g półtłustego twarogu 200 g jogurtu naturalnego cukier do smaku 350 g borówek Dodatkowo : borówki do dekoracji 2 słoiczki dżemu wiśniowego ( razem 600 ml ) Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym, układać na talerze, posypać cukrem
Ewa w kuchnisuper, w ogóle nie ciemnieją. Można pokroić i zostawić na cały dzień i nic się nie dzieje. Od razu zaznaczam, że to nie są te ze zdjęcia ( dekoracji ). Jest to stara odmiana ale Ciocia niestety nie pamięta nazwy. Ważne jest to, że jabłka są smaczne i super nadają się na przetwory. Zimą będą jak znalazł takie jabłuszka. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnichoinki miały być w założeniu, jednak chyba bliżej im do bożonarodzeniowych kaktusów. :D W każdym razie te urocze babeczki mogą stać się piękną ozdobą na świątecznym stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami
Food Squareobniżoną zawartością tłuszczu (temp. pokojowa) 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 opakowanie cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) Biała czekolada do dekoracji (200-300g) Foremki świąteczne Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz cukrem. Wbić jajka i dodać miód oraz masło w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować
Czarnawisienkapół główki kapusty włoskiej ok. 500g makaronu ok. 200g boczku (najlepiej wędzonego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili 6 łyżek startego świeżego parmezanu plus odrobinę do dekoracji 2-3 łyżki oliwy do smażenia sól, pieprz Kroję boczek w kostkę i podsmażam na oliwie ok. 2-3 min, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki
UgotujmyTo.plcukrem maliny. Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję cukrem pudrem i kilkoma malinami do dekoracji. Smacznego! Post Włoski biszkopt z owocami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldobrze dociskając masę łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-10 minut. 2. Zetrzeć skórkę z 3 limonek. Z pozostałych dwóch można użyć skórki do dekoracji. Z wszystkich pięciu limonek wycisnąć sok. 3. Żółtka ze startymi skórkami zmiksować. Dodać mleko skondensowane i miksować około 5 minut. Dodać sok z limonek z miksować do połączenia składników. Przelać masę
UgotujmyTo.plkokosowo-limonkowe – składniki: 400 ml mleka kokosowego 140 g cukru 150 ml śmietany 2-4 łyżeczek soku z limonki skórka otarta z połowy limonki skórka z limonki do dekoracji (opcjonalnie) Do rondelka wlać połowę mleka dodać cukier i mieszając podgrzewać – na małym ogniu – aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać resztę mleka, śmietanę, skórkę
UgotujmyTo.plszklanki cukru 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki wanilii 4 jajka w temp. pokojowej 340 g czekolady Polewa: 100 g czekolady 3 łyżki masła Opcjonalnie: starta czekolada do dekoracji 1. Tortownicę o średnicy 23 cm najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien mieć bok około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda
UgotujmyTo.plproszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo Do dekoracji: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Do nasączenia: 0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol 1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem
UgotujmyTo.plpół łyżeczki kminu mielonego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu szczypta imbiru pół łyżeczki papryki 500-600 ml bulionu sól, pieprz olej Kujawski czosnkowy – do skropienia orzeszki piniowe do dekoracji (opcjonalnie) 1. Paprykę umyć, osuszyć i położyć na blaszkę. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 30 minut, w między czasie kilka razy ją odwracać
UgotujmyTo.pl