cukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony mak, krótko smażyć, cały czas mieszając - masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce - gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika - z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek - czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady
Smakołyki Berenikiaromat migdałowy mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g margaryna Palma w złotym opakowaniu - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak DODATKOWO sos tiramisu do dekoracji sernika PRZYGOTOWANIE: CIASTO Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na 3 placki. Tortownicę
Kuchnia Danusiprzyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow. Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki na sos z orzeszkow ziemnych: 100 g orzeszkow ziemnych(u mnie solonych z puszki) 120 g mleka kokosowego 2 lyzki octu ryzowego pieprz cytrynowy garstka podprazonych orzeszkow do dekoracji Skladniki na kapuste pak-choi: kapusta pok-choi 500 g 1 zabek czosnku 2 cm imbiru szczypta cukru 1 lyzka sosu sojowego lub rosolu Wykonanie: Czerstwa buleczke namoczyc w goracej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wody, włożyć do niego pokrojone w drobną kostkę i gotować na słabym ogniu,aż staną się przjrzyste.Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki.Posłużą nam później do dekoracji wypieków. °Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować.Syrop wówczas nie stwardnieje. °Gorączmi skórkami napełnić wyparzone słoiczki,zalać syropem.Przy takiej ilości cukru pasteryzacja jest zbędna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ustawic w lodowce na okolo 6 godzin,a najlepiej na cala noc. Przed podaniem deseru przygotowac owocowe puree .Mango obrac,odzielic szpalty owocu od pestki,czesc zostawic do dekoracji ,reszte mango z dodatkiem 1 lyzki cukru pudru zmiksowac blenderem na gladka mase.Przetrzec przez sitko,by pozbyc sie wlokien.Niestety wlokna sa nawet w owocach reklamowanych jako te wlokien pozbawionych. Ostrzem noza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sitko kakao,mieszajac trzepaczka balonowa zagotowac.Gestosc polewy regulowac dodatkiem wody Wystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem i rozsmarowac.Na warstwe dzemu wylozyc krem (kilka lyzek kremu zostawic do dekoracji ciasta).Przykryc odcietym blatem ciasta.Na gore wylozyc polewe czekoladowa i rownomiernie rozprowadzic.Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobic rozetki z pozostawionej reszty kremu. Nie przechowywac w lodowce.Ciasto jest o wiele
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru lub nawet 3/4 szklanki 1 szklanka mleka kokosowego 1 lyzka soku z cytryny 1-2 lyzki maki ziemniaczanej 2 bialka dodatkowo:100 g bialej czekolady i raffaello do dekoracji Wykonanie: skladniki na spod sernika wyrobic na jednolita mase.W razie potrzeby,gdyby ciasto bylo bardzo zwiezle dodac 1-2 lyzki zimnej wody.Uformowac w kule,zawinac w folie i wlozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcji: 1,5 k g bialych szparagow 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka cukru kwasna smietana lub creme fraiche bialy pieprz lyzka soku z cytryny orzeszki pini do dekoracji koperek Wykonanie: szparagi umyc,obrac i odlamac zdrewniale koncowki.Obrane szparagi zawinac w wilgotny recznik papierowy,zapakowac w folie i schowac do lodowki (zupe gotowalam na drugi dzien) obierki i zdrewniale koncowki pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chemią. Składniki na 28 sztuk: 28 orzechów laskowych 10 g masła 150 g cukru pudru 300 g masy marcepanowej 40 g posiekanych migdałów 3 łyżki soku z pomrańczy Do dekoracji: 120 g białej czekolady 50 g ciemnej czekolady 10 g tłuszczu z kokosa Wykonanie: orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!twarogowego waniliowego w wiaderku 300 g jogurtu naturalnego gęstego 1 budyń waniliowy ( 40 g ) 1/2 szk cukru herbatniki typu petitiki cukier puder do posypania 350 g czereśni + kilka do dekoracji Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniupał i nie ma czym oddychać. Tym razem zapraszam na lody z truskawkami. 350 ml słodkiej śmietany 30 % 350 g dżemu truskawkowego 2 łyżki cukru ( opcjonalnie ) listki mięty do dekoracji 3 miski waflowe Śmietankę wlać do miski lub innego naczynia, dodać dżem ( najlepiej jak jest miękki ), dodać cukier i wymieszać. 'Włączyć maszynkę do lodów ( wcześniej należy wstawić miskę maszynki
Ewa w kuchnipszennej typ 500 30 ml oleju rzepakowego odrobina zielonego barwnika spożywczego Masa : 450 g półtłustego twarogu 200 g jogurtu naturalnego cukier do smaku 350 g borówek Dodatkowo : borówki do dekoracji 2 słoiczki dżemu wiśniowego ( razem 600 ml ) Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym, układać na talerze, posypać cukrem
Ewa w kuchnisuper, w ogóle nie ciemnieją. Można pokroić i zostawić na cały dzień i nic się nie dzieje. Od razu zaznaczam, że to nie są te ze zdjęcia ( dekoracji ). Jest to stara odmiana ale Ciocia niestety nie pamięta nazwy. Ważne jest to, że jabłka są smaczne i super nadają się na przetwory. Zimą będą jak znalazł takie jabłuszka. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchni