Błyskawiczne wilgotne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową. Składniki na 12 muffinków: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 jajko 3/4 szklanki kefiru 1 łyżka octu z białego wina Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami
wyzwania kuchennejuż TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie nadążam z codziennymi porządkami a co dopiero mówić o sprzątaniu w szafach czy kredensie! o myciu okien czy szafek kuchennych nie wspomnę! Dekoracji tez żadnych... Syncio jest wszędzie i ciągle a Córcia znowu
Dzieje kuchennej Wiewiórypochłonął mnie na tyle, że nie znaleźliście na blogu żadnego przepisu na wielkanocne smakowitości. Wybaczcie! Dzisiaj garść migawek ale już niebawem pojawią się nowe i cudownie pyszne receptury! moja dekoracja kuchenna
Dzieje kuchennej WiewióryOkres przed świętami grudniowymi lubię za kilka rzeczy. Za gruntowne porządki, do których nie mogę zagonić siebie w ciągu roku, za dekoracje, za zapach pieczonych ciasteczek, w ogóle za słodkości, za planowanie prezentów za ustalanie z rodzina menu wigilijnego, oj za wiele rzeczy. Najbardziej chyba jednak za tę czystość w szafkach i za słodkości!!! Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasteczka
Dzieje kuchennej Wiewióryupiec pierniczki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród
Pożeraczka, czyli raz adobrzeherbatników spora garść żurawiny łyżka kremówki 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: (wykonać jak tą mleczna polewa: Polewa mleczna 100 g mlecznej 6 łyżek kremówki 17 żurawinek do dekoracji Wykonanie: Herbatniki zemleć w blenderze na pył. Żurawinę pokroić na mniejsze kawałki Czekoladę deserową rozpuścić z masłem na parze, zdjąć dać likier. Żurawinę wymieszać z herbatnikami. Dać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść
Moje pyszne gotowaniebyć dobrej jakości bo niektóre najtańsze czekolady mają tak jakby kwaskowaty posmak, który może popsuć smak - wiem, bo sama raz popełniłam ten błąd:) Ponadto: biszkopty ewentualnie kakao słodkie do dekoracji (u mnie Puchatek) 1. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje. Następnie podgrzewać ją aż do całkowitego rozpuszczenia. 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać twaróg. 3. Kilka
Kto ugości moich gości?formę: 30cm/10cm : Mascarpone 250g Biszkopty podłużne 200g Masa marcepanowa 200g Truskawki mrożone lub świeże 200-250g Wino czerwone półsłodkie 100-150ml Ksylitol do smaku Kakao do dekoracji Przygotowanie: 1/ Mascarpone i masę marcepanową łączymy w miarę jednolitą całosć - musimy je mieszać gdy są w temperaturze pokojowej lub wyższej. Jeżeli zostaną grudki masy marcepanowej to nie będzie to problem
Kuchnia PROzdrowotnagarstka Aronia suszona mała garstka Miód 1 duża łyżeczka Herbata rooibos (najlepiej firmy Astra) napar z 2 saszetek pół kubka (125ml) Maca korzeń sproszkowany 1 łyżeczki Guarana 1 łyżeczka Dekoracja: Plaster klementynki, suszona morwa biała Przygotowanie: 1/ Obieramy: banana, jabłka, gruszkę następnie je kroimy na małe części i przekładamy do pojemnika od blendera. Zaparzamy 5 minut pod przykryciem herbatę rooibos
Kuchnia PROzdrowotnałyżki płaskie mąki żytniej typ 2000, 1 jajko, 2 łyżki mleka, sól himalajska, pieprz czarny Olej słonecznikowy lub z arachidowy Czubek łyżeczki pasty chilli Rukola do dekoracji Przygotowanie: 1/ Kroimy drobno pół ząbka czosnku, paprykę w okrągłe paski 2/ Mieszamy składniki na ciasto energicznie łyżką i dodajemy do niego drobno pokrojony czosnek
Kuchnia PROzdrowotnapierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy do ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
sama złodyczprzygodami ;) ) dotarłam do siedziby SmArt Studio, gdzie czekała organizatorka ( pani Dominika ) oraz dziewczyny, z którymi do tej pory znałam się tylko wirtualnie. Nie byłabym sobą,gdybym nie zrobiła zdjęć dekoracjom, które mnie zachwyciły! Poduszka fantastyczna! Przywitaliśmy się , przedstawiliśmy , i w dobrych humorach czekałyśmy na rozpoczęcie gotowania. Pan Robert już na początku zdradził kilka tajników, które miały później ułatwić nam pracę
Ostra na SłodkoPALMA spółki Bielmar 100 g cukru brązowego 1 laska (ziarna) wanilii 1 jajo 2 żółtka 1 białko do smarowania ok. 1/3 szkl. mleka 2 kopiate łyżeczki amoniaku Cukier do dekoracji Przygotowanie: Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę. Posiekać z margaryną. Wymieszać z cukrem, wymieszać z jajami, cukrem, ziarenkami wanilii. Tyle mleka aby dało się zagnieś ciasto, w miare miękkie. Zostawić
Czarnawisienkagotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami. Proszę nie martwić się dekoracją zupy - mniszek lekarski jest bardzo zdrowy :) Zupa krem ze szczawiu
Bon Appetit Małgorzatymoże być więcej czekolady np. jeszcze mleczna, albo jakieś pralinki. 15 dag cukru pudru 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajo Dekoracja: nutella, truskawki. Wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki dosypać 15 dkg posiekanej czekolady . Jajo, olej i mleko wymieszać w drugiej misce, wlać do sypkich składników , wymieszać łyżką. Zagłębienia formy do muffinów
Bon Appetit Małgorzaty