kroimy w plasterki, skrapiamy łyżeczką soku z cytryny. Bezy kruszymy (lub kroimy, jak kto woli). Śmietanę mieszamy z bananami i pokruszoną bezą (trochę jednego i drugiego zostawiamy do dekoracji). Deser układamy w pucharkach, wierzch dekorujemy bezą, bananami, granatami i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Wielką zaletą tego deseru jest to, że nie musimy się trzymać proporcji. Tu nie obowiązują żadne reguły
mojewypiekiinietylkostężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut przed podaniem. Każdy preferuje inne smaki. Nie narzucam nikomu swoich. Tort maślano migdałowy, to tylko i wyłącznie propozycja i ewentualna podpowiedź na dekorację – łatwą i w miarę skromną. Kolejny wypiek mojego pomysłu i to raczej dla zwolenników tego typu tortów. Jeżeli trafi w Wasz gust – będzie mi bardzo miło, jeżeli nie… może
mojewypiekiinietylkoSłodziutkie okazje po brazylijsku (podaję z małą modyfikacją). Składniki: - 400g słodzonego mleka skondensowanego - 1 łyżka masła - 2-3 łyżki kakao - ok. 550g orzechów ziemnych niesolonych Dodatkowo: - połówki orzechów do dekoracji - cukier puder Orzeszki ziemne prażymy w piekarniku lub na patelni, obieramy z łupinek, studzimy. Ostudzone mielimy w blenderze. Zrobiłam mleko skondensowane słodzone z przepisu, który już jest na blogu . Wprowadziłam
mojewypiekiinietylkoZapraszam :) Składniki : 1 litr mleka 1,5 szklanki płatków ryżowych Piątnica 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru banany, pomarańcza rodzynki Do dekoracji ciasteczka Rido Wykonanie : Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , wsypać płatki i ciągle mieszając gotować na małym ogniu aż zgęstnieją. Przełożyć do miseczek udekorować owocami i ciasteczkami . Jeśli ktoś lubi może taki deserek polać sokiem
Sama słodycz i szczypta chilipostawić. Wydrążone pomidory lekko wysmarować majonezem od środka . Nakładać na jajka, dekorować majonezem w postaci małych kropek. Liście pietruszki rozłożyć na półmisku. Na to ułożyć muchomorki. Można wykonać inne dekoracje według własnych pomysłów. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewykilka płatów marynowanych śledzi 1 duża cebula 1 duże jabłko 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sok z cytryny, cukier sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Zalać szklanką wrzątku, dodając łyżeczkę cukru. Po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić
Czerwień i błękitproponuję łososia z serem almette i musztardą. SKŁADNIKI ok 20 dag plastrów z łososia norweskiego 1 opakowanie serka almette 1 łyżeczka musztardy francuskiej kilka oliwek i pomidory koktajlowe do dekoracji WYKONANIE Serek wykładamy do miseczki łączymy z musztardą mieszamy. Plastry łososia składamy w większy płat, Na plastrach rozmasowujemy pastę serową. Delikatnie zwijamy w rulon. Owijamy w folię aluminiową Jest dość
W kuchennym oknie Ewyroztopionego masła 5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego ½ szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki kakao 3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie) 1/3 szklanki płatków migdałowych aromat kokosowy lub migdałowy Do dekoracji: 200 g białej czekolady wiórki kokosowe płatki migdałowe *krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy
Mania Gotowaniamalakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę) 3 łyżki kakao ¼ szklanki mleka 4 łyżki kremu orzechowego typu Nutella aromat orzechowy lub waniliowy 2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie) Do dekoracji: 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady ½ szklanki orzechów drobno posiekanych *syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam
Mania GotowaniaBłyskawiczne wilgotne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową. Składniki na 12 muffinków: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 jajko 3/4 szklanki kefiru 1 łyżka octu z białego wina Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami
wyzwania kuchennejuż TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie nadążam z codziennymi porządkami a co dopiero mówić o sprzątaniu w szafach czy kredensie! o myciu okien czy szafek kuchennych nie wspomnę! Dekoracji tez żadnych... Syncio jest wszędzie i ciągle a Córcia znowu
Dzieje kuchennej Wiewiórypochłonął mnie na tyle, że nie znaleźliście na blogu żadnego przepisu na wielkanocne smakowitości. Wybaczcie! Dzisiaj garść migawek ale już niebawem pojawią się nowe i cudownie pyszne receptury! moja dekoracja kuchenna
Dzieje kuchennej WiewióryOkres przed świętami grudniowymi lubię za kilka rzeczy. Za gruntowne porządki, do których nie mogę zagonić siebie w ciągu roku, za dekoracje, za zapach pieczonych ciasteczek, w ogóle za słodkości, za planowanie prezentów za ustalanie z rodzina menu wigilijnego, oj za wiele rzeczy. Najbardziej chyba jednak za tę czystość w szafkach i za słodkości!!! Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasteczka
Dzieje kuchennej Wiewióryupiec pierniczki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród
Pożeraczka, czyli raz adobrzeherbatników spora garść żurawiny łyżka kremówki 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: (wykonać jak tą mleczna polewa: Polewa mleczna 100 g mlecznej 6 łyżek kremówki 17 żurawinek do dekoracji Wykonanie: Herbatniki zemleć w blenderze na pył. Żurawinę pokroić na mniejsze kawałki Czekoladę deserową rozpuścić z masłem na parze, zdjąć dać likier. Żurawinę wymieszać z herbatnikami. Dać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść
Moje pyszne gotowanie