wędzonego łososia około 300 g serka śmietankowego (np. Almette, Philadelphia) oliwa do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, musztardę, wodę oraz sól zmiksować. Część koperku odłożyć do dekoracji. Cebulę i pozostałą część koperku drobno posiekać. Dodać do ciasta na placki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Nakładać niepełną łyżkę ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron
Bulliopaski. Główną zasadą jest to aby warzywa były świeże. Składniki: 1 kalafior 4 pomidory 5 ogórków gruntowych 6 jajek 6 rzodkiewek 4 łyżki majonezu pęczek szczypiorku sałata do dekoracji Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, zaś kalafiora gotujemy tak aby się nie rozpadał oczywiście w osolonej wodzie Pomidory, rzodkiewki i jajka kroimy w ćwiartki. Ogórki kroimy w słupki. Na dużym półmisku
IMPRESJA SMAKUmasła 2 kisiele cytrynowe galaretka agrestowa Składniki pianka: 250 ml śmietany 36% (słodkiej) 2 galaretki agrestowe Oraz: ok. 6-8 kiwi tortownica 250 ml śmietany 36% (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt: W jajkach oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej
IMPRESJA SMAKUmaku Krem czekoladowy 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka 200g masła 200g nutelli Ponadto: 1 opakowanie Ptasiego Mleczka 2 galaretki w dowolnym kolorze (u mnie zielone) dekoracja (u mnie galaretka pomarańczowa i płatki migdałów) 1. Galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić
Kto ugości moich gości?dodatkowo: masło do posmarowania kokilek dodatkowo: drobny cukier do wysypania kokilek Sos pomarańczowy: 2 pomarańcze 250 ml świeżego soku pomarańczowego (1 szklanka) 1 płaska łyżka cukru dodatkowo: mięta do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pięć kokilek (ramekinów) bardzo dokładnie smarujemy masłem za pomocą pędzelka. Ważny jest kierunek smarowania ścianek – od dołu do góry
Poezja smakucytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać
Ze smakiem i z pasjąpszenicy durum bądź razowy) 1,5 łyżki serka mascarpone 0,5 łyżki oleju kokosowego kilkanaście borówek amerykańskich Pół małego banana Ksylitol lub cukier do posłodzenia Listek melisy do dekoracji Przygotowanie: 1/ Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ugotowany makaron - mieszamy. Dodajemy mascarpone oraz słodzimy do smaku. Mieszamy aż do połączenia się serka z makaronem 2/ Przekładamy do miseczki dodajemy borówkę
Kuchnia PROzdrowotnadodałem pokrojony boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażałem na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym dodałem na patelnię 3/4 posiekanej natki pietruszki, pozostawiając resztę do dekoracji. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go na durszlaku i dodałem na patelnię z oliwą, boczkiem i czosnkiem, po czym całość dokładnie wymieszałem, a następnie wyłączyłem ogień pod patelnią. Do miseczki wybiłem
Wyprawy kulinarnesztucznym jeziorem, w małym miasteczku Phayao na północy Tajlandii, można trafić do uroczej kawiarenki serwującej chińskie herbaty i pyszną kawę. Zamawiając late w gratisie dostaje się przepiękne dekoracje, wykonywane sosami smakowymi i wykałaczką. Nie jeden barista może pozazdrościć talentu :) Czas przygotowania: 3 minuty po wcześniejszym długim treningu
SzczyptaSmaQpora Garść kukurydzy konserwowej EKO lub BEZ GMO 6 łyżek pomidorów krojonych w kostkę (bez skóry) z puszki Zioła prowansalskie Ksylitol lub cukier Sól himalajska Olej rzepakowy Melisa do dekoracji Przygotowanie: 1/ Papryczkę chilli kroimy w cienkie paseczki, cebulę w przepołowione półksiężyce a por w grubsze paski - razem wrzucamy do podsmażenia na patelnię. 2/ Pomidory mieszamy z solą i cukrem
Kuchnia PROzdrowotnazimnej wody SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek masła 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru 2 jajka 1/2 szklanki chudej śmietanki 1 łyżeczka esencji waniliowej BITA ŚMIETANA I DEKORACJA: 60 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany 30% 1 torebka cukru waniliowego 1-2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto: Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifewymieszać). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ostudzony krem czekoladowy i połączyć całość miksując. Trochę kremu przełożyć do osobnej miseczki. Kilka połówek orzechów włoskich zostawić do dekoracji, pozostałe zmielić (można użyć blendera). Odłożony krem wymieszać z zmielonymi orzechami i tak uzyskaną masą wyłożyć dolny oblat. Następnie nałożyć cienką warstwę kremu czekoladowego i nałożyć na to górny oblat
Passions hobbies lifezalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki żeby szybko stężała. Kiedy galaretka stężeje posmarować ją warstwą kremu i nałożyć górny oblat. Górę i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Do dekoracji można użyć wisienek z alkoholem. Jeżeli takich nie posiadacie, to mogą być to wisienki z kompotu lub słodkie z puszki. Poniżej kilka zdjęć zrobionych w trakcie robienia tortu :-) Mało
Passions hobbies lifenaszym organizmie. W dzisiejszym koktajlu dominuje smak jabłek i bananów z lekką nutką ogórka. SKŁADNIKI 2 jabłka 2 banany 1 kiwi 1 pomarańcza 2 grube plasterki ogórka (+ ogórek do dekoracji) 1 kefir WYKONANIE Banany muszą być dojrzałe, zaś pomarańcza jak najbardziej soczysta. Jabłka obrać ze skórki i skroić do blendera bez ogryzka. Pozostałe owoce również obrać i umieścić w misie
Passions hobbies lifecałe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie wymieszać i odstawić na 1h. Jajka roztrzepać z odrobiną soli
O kuchni z uczuciem