masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Połowę śmietany przełożyć do osobnej miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować. Deser robimy w następujący sposób: Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco
Passions hobbies lifeserka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 150 g podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu Do dekoracji: bita śmietana rozpuszczona czekolada perełki i posypka cukrowa Wykonanie: Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić
kolorowotorcikowo40ml likieru kawowego Mus biały: 100g masła 100g białej czkolady 100g cukru 3 jaja 3 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku 20ml wody 40ml nalewki śliwkowej do dekoracji starta gorzka czekolada. Ciasto: Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu, dodać cukier i kawę, mieszać, aż do połączenia składników. Czekoladę połamać w kostki, wrzucić do rondelka, roztopić i dokładnie wymieszać z pozostałą
Zapiski Młodej Żonywrzątku sok z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu do ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru 1 kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce, kolorowe posypki itp. do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt I: Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem
A Ty Smakuj MniePrzykrywamy folią spożywcą i wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki - rozcinamy na ćwiartki. Jeżeli używamy mrożone owoce część rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone. Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżeczka świeżych liści tymianku 250 ml białego wina 1 łyżka francuskiej musztardy ziarnistej 2 do 3 łyżki gęstej śmietany kremówki (36%) posiekane liście pietruszki lub szczypiorku, do dekoracji oliwa z oliwek ciepła woda, w razie potrzeby przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. W misce wymieszać 1/2 szklanki musztardy Dijon z papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wrzucić kawałki kurczaka
Stare Garykilka dni przed świętami. Nie dane jej było jednak uroczyste otwarcie i degustowanie. Wybraliśmy zgodnie i ochoczo domowe wypieki, a zając z podniesionymi uszami dzielnie reprezentował dział wielkanocnych dekoracji. Po świętach pomyślałam jednak, iż należy mu się coś więcej niż tylko czuwanie nad kolorowymi pisankami. Zainspirował mnie przepis znaleziony na stronie Chocolate Shavings . I tak z zająca powstał wspaniały
KUCHARNIAlekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Fetę pokruszyć . Połączyć ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i czosnkiem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać podsmażonego kurczaka i pokrojone oliwki (część odłożyć do dekoracji) i dobrze wymieszać z resztą nadzienia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tartę. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, aby ciasto
KUCHARNIAwydaje mi się, że to wystarczająco dużo) kawałek laski wanilii 4 łyżki rumu lub wiśniówki lub innego ulubionego likieru (dałam 2 razy tyle:) dowolne, ulubione owoce do dekoracji Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka, wsypać cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Wyrabiać
KUCHARNIAnajcieńszą końcówką i nadziewać nim ptysie (przez dziurki w spodzie zrobione na potrzeby suszenia profiterolek). Nadziane ptysie smarować lukrem jagodowym lub pokryć karmelem. Część ptysi celowo zostawiłam bez "dekoracji". LUKIER JAGODOWY cukier puder (ilość "na oko":) sok z cytryny kilka kropli soku z jagód Cukier wsypać do miseczki (użyłam ok. 6 łyżek), dodać sok z cytryny
KUCHARNIAmasło i śmietanę, aż czekolada się i masło się stopią i powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia, ubić i lekko ostudzić. Metalową łyżką wmieszać ubitą śmietanę (zostawić odrobinę do dekoracji) na gładką masę, przelać na ciasto. Chłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Gotową tartę udekorować bitą śmietaną i truskawkami. * przepis cytuję za książką DESERY wydawnictwa Konemann
KUCHARNIApieczenia i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Lukrować po przestudzeniu. Jeśli pierniczki mają być do zjedzenia, przechowywać w puszce kilka dni, by zmiękły. LUKIER DO DEKORACJI 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody - ja czasami zastępuję sokiem z cytryny Cukier ucierać z wodą do otrzymania gładkiej masy, która nie będzie zbyt płynna ani zbyt
KUCHARNIAcytuję za Małgosią dz ./ TRUFLE Z CHILLI I SOLĄ MORSKĄ 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego mleka kondensowanego chilli /do smaku/ sól morska gruboziarnista do dekoracji Do oblania trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki W połączeniu chilli z czekoladą zakochałam się kilka lat temu. Jakiś czas temu odkryłam też niezwykle
KUCHARNIAokoło 4 - 5 mm ciasto duńskie podzielić na 12 prostokątów. Na środek każdego nałożyć nadzienie i rozsmarować.Z boku prostokąta zrobić ukośne nacięcia. Na każdym pasku, do dekoracji, jeszcze jedno nacięcie, w środku każdego paska. Składać ciastko, zaczynając od góry, kładąc paski na przemian. * Zajrzyjcie do Doroty, by obejrzeć fotorelację ze składania ciasta (klik) . Zakończyć, ułożyć na blaszce, przykryć
KUCHARNIAszkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty syrop. Na koniec dodać likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeśli chcecie użyć pojedynczych plasterków do dekoracji, przestudzone kumkwaty osączcie delikatnie z syropu i układajcie na papierze do pieczenia lub folii - stygnąc w rondelku zaczynają się sklejać, ale można też temu zapobiec dodając więcej likieru
KUCHARNIA