pucharków drugą warstwę, wkładamy do lodówki, ściętą galaretkę malinową kroimy na malutkie "kryształki" wykładamy na wierzch deseru, dekorujemy wg. uznania(takie piękne jadalne kwiatki dostaniecie w sklepach ze słodkimi dekoracjami
Kuchnia BeatyKrem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę
CiastkozercyWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki
CiastkozercyKremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche babeczki z domowymi wiśniami z dodatkiem śmietany kremówki i krem śmietankowy . Do zrobienia kremowych różyczek niezbędna będzie tylka (dzióbek) do szprycy w kształcie zamkniętej gwiazdki (zdjęcie zamieszczam niżej we wpisie). Składniki na babeczki
Ciastkozercygniazda, oczyścić z pestek, pokroić. Czosnek cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pomidory i dusić do miękkości dodając po trochu bulion. Bazylię pokroić drobno (zostawić kilka listków do dekoracji). Zupę zmiksować z bazylią i przyprawami. Można podawać z kleksem jogurtu i udekorować listkiem bazylii.U mnie dziś bez kleksa
Kuchnia Beatypodzielonego na różyczki obgotować w wodzie z kostką rosołową knorra, ryż gotujemy również z kostką rosołową. Obgotowanego brokuła przekładamy do kurczaka i chwilę razem smażymy(zostawiamy kilka różyczek do dekoracji talerza). Przygotowujemy sos, wlewamy do mięsa z brokułem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Ryż polewamy sosem, kładziemy kilka cząstek brokuła, posypujemy serem. GOTOWE SMACZNEGO
Kuchnia Beatyandrzejkowy wieczór SAŁATKA Z KURCZAKIEM WĘDZONYM na słodko! Palce lizać... SKŁADNIKI: wędzona pierś z kurczaka podwójna słoik selera konserwowego puszka ananasa w kawałkach 4 jajka gotowane + 2 do dekoracji kiść winogron majonez, sól i pieprz WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy w kostkę dodajemy seler, ananas i połówki winogron oraz pokrojone w kostkę jajka wszystko mieszamy z majonezem i przyprawami ubieramy
Kuchnia Beatyczosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać, połączyć ze śledziami. SMACZNEGO
Kuchnia Beatymiksujemy razem z jogurtem i cukrem waniliowym. Drugą połowę kroimy w plasterki. Gorący makaron polewamy sosem truskawkowym i mieszamy z truskawkami Na wierzch kładziemy połówki lub całe truskawki dla dekoracji dania SMACZNEGO
Kuchnia Beatycukier do smaku(ja nie dodaję) Masa śmietanowa: 1/2 l. śmietany 30 % 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru pudru można dodać trochę wanilii Do dekoracji: 5 dkg. płatków migdałowych WYKONANIE: Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek - ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, gdy powstanie piana wlewamy wrzącą wodę- po łyżce, mieszamy mąki z proszkiem
Kuchnia BeatyWYKONANIE: kurczaka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć wszystkimi przyprawami z zewnątrz i wewnątrz, jabłka kroimy na ćwiartki posypujemy wszystkimi przyprawami i wkładamy do środka kurczaka (kilka ćwiartek zostawiamy do dekoracji-smażymy je na odrobinie masła ), kurczaka zamykamy wykałaczką, wkładamy do rękawa i do piekarnika - 180 stopni na 80 min. Po czym wyjmujemy, kroimy na porcję , kładziemy wokół jabłka ,wkładamy
Kuchnia Beatyprowansalskie, pieprz czarny WYKONANIE: śledzie kroimy w skośne paski, układamy na półmisku, jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę białą i pół czerwonej (resztę zostawiamy do dekoracji), przygotowujemy sos: czosnek, vegetę,zioła prowansalskie, pieprz mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojone jabłko, cebulę, mieszamy - mamy gotowy sos, na każdy kawałek śledzia kładziemy łyżeczkę sosu i krążek cebuli
Kuchnia Beatymascarpone 300ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru150g kajmaku 1/2szkl. posiekanych orzechów włoskich 2 małe krążki bezowe 1/2 łyżeczki kakao i 1/2 łyżeczki cukru pudru kilka orzechów włoskich do dekoracji WYKONANIE: serek mascarpone mieszamy z kajmakiem, dodajemy posiekane orzechy,mieszamy, śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru, następnie dodajemy po łyżce ubitą śmietanę delikatnie
Kuchnia Beatymąki ziemniaczanej 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Do dekoracji: 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie
Czerwień i błękit