Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 261pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz) 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 grzanka z chleba, pokruszona 1 cytryna. sok i do dekoracji sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Skrop pstrągi wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw dokładnie z każdej strony solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć boczek, podsmaż
karmelowy
Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora 222Proste i szybkie danie z krewetkami, które są też znakomitą dekoracją. Można je podać jedynie z cząstkami cytryny lub pójść dalej i przygotować sałatkę. Porcje: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g kalafiora, 350 g obranych krewetek , 1 łyżka masła klarowanego , 10 listków szałwii, 2 łyżki mleka
SzczyptaSmaQ
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 214Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz obłożone marcepanem; w naszej wariacji występował jeszcze dżem malinowy i pokruszone ciasteczka amaretti oraz kawałki ananasa jako dekoracja), na które była przecena w piątek. Muszę przyznać, że moje praktyki oceniam bardzo pozytywnie. Owszem, to naprawdę ciężka praca, ale również bardzo satysfakcjonująca. Choć to nie do końca
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa masa do koronek 1639Ostatnio w dekoracji tortów w stylu angielskim bardzo popularne stały się jadalne koronki. Na rynku obecnie znane są dwie postacie w jakich się znajdują. Jedna z nich to gotowa masa, wystaczy ją uplastycznić w rękach ( mam i nie polecam) a druga to proszek który mieszamy z wodą i tą mieszanką wypełniamy foremkę. Ta druga metoda jak dla mnie jest
Krakowskie smaki Ani
Pudding kokosowy z chia. 356mleka) 50 ml dowolnego mleka 2 łyżki nasion chia coś słodkiego do smaku (cukier, miód, syrop z agawy, stewia....) 100-200 g truskawek (można użyć mrożonych) owoce do dekoracji Wykonanie: Mleko kokosowe, normalne mieszamy i wlewamy do słoika o pojemności min 500 ml. Dosładzamy do smaku i dosypujemy nasze nasiona, zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Odstawiamy
Malinowe Pocałunki
Cynamonowe jabłka z herbatnikami i granolą/deser 172łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka pełnoziarnistych herbatników 4 pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać cynamon , kardamon
Zakamarki mojej kuchni
Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami 394serka śmietankowego topionego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula biała 1 łyżka masła sól i pieprz biały do smaku 100 g bekonu grzanki do podania natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy na maśle czosnek z cebulą. Zalewamy bulionem i zagotowujemy - blendujemy. Serki topione przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paprykowe muffinki 198razem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Mokre składniki łączę z suchymi. Do masy dodaję pokrojoną paprykę (kilka kawałków zostawiam do dekoracji) i dokładnie mieszam. Masę przekładam łyżką do foremek ma muffiny. Na wierzchu układam pozostawiane kawałki papryki. Piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi
Kolorowe ciasto z kremem 305sztywno, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Wykonanie: Upieczone ciasto, przecinamy wzdłuż na 2 równe blaty. Połową przygotowanej herbaty nasączamy blat. Wykładamy krem zostawiając mniej więcej 1/5 na dekoracje. Nakrywamy następnym blatem i delikatnie nasączamy. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. W kąpieli wodnej topimy elementy polewy. Polewamy wierzch tortu i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Na sam koniec ozdabiamy
Kolizje Smaków
wątróbka drobiowa z kaki 268smażymy na oliwie około 7-10 minut obracając ją podczas obróbki cieplnej , następnie siekamy drobno i doprawiamy solą i pieprzem. Owoc kaki obieramy i wykrawamy dwa kawałki do dekoracji resztę drobno siekamy . Marchewkę gotujemy w parowarze około 2 minut i następnie grillujemy około 2 minut razem z obraną szalotką . Oberżynę , kukurydzę i soliród gotujemy w parowarze 1 minutę , kukurydze
na gazie
Ciasto ajerkoniakowe 426pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka ajerkoniaku Pozostałe: 3-4 łyżeczki cappuccino 500 ml śmietany 36% 1 torebka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru do dekoracji: 1 łyżeczka kakao WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną
Passions hobbies life
Łaciata babka Gellwe 247mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 6 jajek 2 łyżki ciemnego kakao szklanka cukru stopiona kostka masła 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczkę proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Wykonanie: Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masło roztapiamy. (np. w mikrofalówce przez minutę). Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia i mieszamy. Nadal
W kuchni bez szafek
Kruche ciasteczka z cukrem 258mąki jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła (ja dałam margarynę do kanapek ;p) 70g cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego mleko do posmarowania cukier kryształ gruby do dekoracji Mąkę i masło posiekać nożem, dodać cukry, proszek do pieczenia i jajko. Szybko zagnieść i schłodzić w lodówce (trzymałam ok. godzinę). Rozwałkować na kilka mm i wyciąć ciasteczka. Ułożyć na papierze
W kuchni bez szafek
Café après- kawa z nutą pomarańczy 212Składniki na dwie duże szklanki: 110 ml mocnej kawy 0,5 l mleka 100 g czekolady gorzkiej 1 laska cynamonu 1 laska wanilii starta skórka z połowy pomarańczy do dekoracji: 150 ml bitej śmietany wiórki czekoladowe Wykonanie: Mleko zagotowujemy z cynamonem i wrzucamy kostki czekolady, mieszamy do połączenia składników. Gdy mleko się zagotuje zdjąć garnek z kuchenki. Rozkrawamy
ciastkarnia na kruchym spodzie