dekoracje - 3179 przepisów (strona:65/212)

Sernik kawowy na krakersach 306

łyżeczki żelatyna - 3 łyżeczki woda gotowana do żelatyny - 0,5 szkl Na spód formy krakersy solone- 2 opak ( 350 g) Dodatkowo galaretka truskawkowa - 1 opak serduszka czekoladowe do dekoracji-  Od firmy  SŁODKI ŚWIAT   Sposób przygotowania: Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu.  Kawę rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić.  Ser przecisnąć przez praskę.  Śmietanę dobrze schłodzoną

Kuchnia Danusi
Muffiny kakaowe z cytrynowym nadzieniem 88

pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 2 jajka *nadzienie: - słoiczek lemon curdu (ok. 200g)  (O tym jak zrobić lemon curd pisałam tutaj klik ) - cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a drugiej - mokre. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy drewnianą łyżką. Do silikonowych foremek ustawionych na blasze rozdzielamy połowę masy. Następnie

W poszukiwaniu inspiracji
Owsianek mak beza-cytryna 126

średnie użyć 4 100 g cukru łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pół szklanki maku czarnego Bita śmietana: 200 ml śmietany 36%  2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja:  miąższ z połowy cytryny 3-4 łyżki powideł śliwkowych odrobina startej skórki z cytryny Grubo posiekana bądź grubo starta czekolada deserowa: by zetrzeć grubo czekoladę użyłam obieraczki do warzyw

KreatywnePiny
Proste ciasteczka czekoladowe 182

wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki

Ciastkozercy
Razowe Tagliatelle w sosie pieczarkowym z roszponką 126

ćwiartki pomidorki koktajlowe opcjonalnie garść świeżych, młodych liści roszponki- nie używaj roszponki jeśli jest stara, zwiędła, bądź jeśli długo leżała otwarta w lodówce, smak dania będzie wtedy gorzki. Dekoracja: świeże liście roszponki Przygotowanie: 1. Liście roszponki umyć i osuszyć. 2. Pieczarki wyczyścić, obrać i pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozpuścić masło i smażyć pieczarki na małym ogniu aż zmiękną

KreatywnePiny
Amerykańskie naleśniki ze świeżym musem jabłkowo-cynamonowym 190

roztopionego masła - 200 ml mleka (temperatura pokojowa) - 1,5 szklanki mąki pszennej - szczypta sody oczyszczonej - 2 szczypty soli - olej lub masło klarowane do smażenia naleśników - gorzka czekolada do dekoracji Składniki na mus jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione

upichcona
Zielone pesto ze szpinakiem, słonecznikiem i dynią 138

zmiksowanych produktów dodajemy podsmażony szpinak oraz garść startego sera. Podczas całego procesu miksowania dodajemy stopniowo szczyptę soli, pieprzu, oliwę virgin i jogurt naturalny. Można serwować wymieszane z makaronem z dekoracją ze startego sera. Smacznego

upichcona
Deser Mleczny Czekolada-kajmak 133

mleka 3-4 dużych łyżek kajmaku o smaku czekoladowym 70 g czekolady deserowej, ja użyłam czekolady o zawartości kakao 55% 4 łyżeczki żelatyny na 7 łyżek wody Dekoracja: 150 ml śmietany 36%- ubitej na sztywno z cukrem pudrem łyżeczka cukru pudru do śmietany utarta grubo czekolada deserowa, 55% zawartości kakao Przygotowanie: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Żelatynę

KreatywnePiny
Risotto ze szparagami i kurczakiem 152

płynu aż ryż będzie al dente. Dodajemy 50ml słodkiej śmietanki i dwie łyżki masła. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki. Pozostawiamy kilka do dekoracji. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię. Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem

Pyry na Gaz
Jajka sadzone w papryce 134

może nie tak spektakularny, ale śniadanie na bogato! Składniki: 3 małe jajka 3 plastry papryki (użyłam w 3 kolorach) masło klarowane pieprz, sól, ew. słodka papryka w proszku do dekoracji: sałata, kiełki Paprykę przeciąć na pół, a następnie wykroić 3 dwucentymetrowe krążki. Na patelni rozgrzej masło i położyć paprykę, by trochę się podpiekła na małym ogniu. Następnie do środka wbić

Czerwień i błękit
Koktajl: kokos-jabłko-banan 99

Składniki: (na 2 porcje) 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleczka kokosowego 1 banan 1/2 jabłka odrobina soku z cytryny kolorowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: 1. Banana i jabłko, obrać i podzielić na mniejsze cząstki 2. Wszystkie składniki zmiksować przy pomocy blendera na jednolity napój. 3. Przyozdobić wiórkami kokosowymi Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Lajtowe babeczki owsiano - jabłkowe 135

sycące do tego. Dostarczą solidną dawkę błonnika, więc o ich strawienie nie musimy się martwić ;) A jeśli jakimś cudem się nie zjedzą to na jakiś czas stanowią piękną dekorację kuchni ;) (sprawdzone

Kuchnia po mojemu
chłodnik z arbuza 275

malinami , wylewamy na talerz posypujemy pieprzem i cukrem pudrem. Chłodnik podawać z dodatkami. SOS PORZECZKOWY 1/2 szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu Porzeczki blendujemy zostawiając kilka sztuk do dekoracji , doprawiamy miodem . DODATKOWO ogórek świeży rzodkiewki ser feta ser cheddar z jagodami i żurawiną kilka malutkich listków mięty skórka z cytryny Smacznego

na gazie
Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies 131

minut na małym ogniu.   Dodać sól i wrzącą wodę. Przykryć i gotować na małym ogniu , aż woda całkowicie się wchłonie i ryż będzie miękki.  Do dekoracji 1 mała c ebula pokrojona w cienkie plasterki orzechy nerkowca i rodzynki po  5-10 sztuk olej lub mało ghee Rozgrzać olej / ghee na patelni i smażyć nerkowca wraz z rodzynkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka jarzynowa na liściach cykorii 141

może być też kawałek pora) 3 młode liście jarmużu (u mnie fioletowy i zielony) 2 łyżki majonezu łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej sól, pieprz liście cykorii belgijskiej kiełki do dekoracji Liście jarmużu zanurzyć na ok. pół minuty we wrzątku. Odłożyć do ostygnięcia. Ogórki pokroić w kostkę i odłożyć na durszlaku, by odciekł z nich sok. Odsączyć również kukurydzę. Warzywa

Weekendy w domu i ogrodzie