dekoracje - 3179 przepisów (strona:56/212)

Mikołajkowy omlet pomarańczowy 148

ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać skórkę i płatki. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony.  Dekoracje: broda - twarożek zmiksowany z jogurtem i sokiem z cytryny czapka - połówki mrożonych truskawek, mogą być świeże oczy i uśmiech - roztopiona gorzka czekolada

Chocolate Muffin Blog
Ozdoby z masy solnej – z kawą i cynamonem 200

mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć w temperaturze 50-70 stopni przez około godzinę

Niebieski kubek z kawa
Kawowo – bananowy deser 195

łyżki rodzynek w czekoladzie  Skworcu (klik) 2 łyżki likieru waniliowego  Dalkowski (klik) 250 ml wrzątku 50 ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 banan Śmietana 36% do dekoracji Do wysokiej szklanki łamiemy na drobne kawałeczki wafelka. Następnie wsypujemy rodzynki w czekoladzie i wlewamy likier. W osobnej filiżance zaparzamy kawę, dolewamy mleko. Delikatnie ochłodzoną przelewamy do wysokiej szklanki. Banana

VioletoweKucharzenie
Ciasto królewiec 680

najwcześniej na dzień przed przełożeniem ciasta, żeby nie wysechł. Ciasto przełożone budyniem, należy szczelnie zamknięte przetrzymać przez co najmniej 24 godziny, aby pozwolić blatom miodowym oraz biszkoptowi odpowiednio zmięknąć. Dekorację czekoladą najlepiej wykonać na kilka godzin przed krojeniem, gdyż powinna mieć czas na zastygnięcie, ale też wykonana wcześniej, może uniemożliwić nam szczelne owinięcie ciasta, potrzebne do jego skruszenia (chyba

Smakołyki Bereniki
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1607

trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 134

zadania - pucował, szorował, odkurzał i zamiatał. Efekt tego był taki, że gdy w niedzielę wróciłam do domu, wszystko błyszczało, a na stole czekały rzędami ustawione świąteczne krasnale i inne dekoracje, czekające na odpowiednie zaaranżowanie. Gdy więc dzisiaj piszę te słowa, otaczają mnie Mikołaje, bałwanki, elfy, świeczuszki, dwa renifery (które były prezentem z okazji znalezienia praktyk) oraz świąteczne puszki (w części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort tęczowy 217

Podobnie środkowy blat- nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem i wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKORUJEMY: Pozostałą część kremu dzielimy na sześć- mniej więcej równych części. Każdą z części umieszczamy w osobnym naczyniu i barwimy za pomocą barwników. Barwniki w proszku są bardzo intensywne- dlatego

Domowe Torty
Tort wyjątkowo czekoladowy 171

blat na paterze. Smarujemy warstwą kremu z czekolady i przykrywamy drugim blatem. Pozostałą ilością kremu smarujemy górę oraz boki tortu. Wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje czekoladowych kropelek. Obkładamy nimi boki tortu. Pozostałe czekoladowe kropelki wysypujemy na środek tortu- zostawiając miejsce po bokach na kremowe zdobienia. Ubijamy śmietanę

Domowe Torty
Tort adwokatowy 297

lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę raz boki tortu smarujemy kremem- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Czekoladę ścieramy na tarce o dużych czkach. Opruszamy tort czekoladą. Śmietanę ubijamy i przekładamy do rękawa do zdobienia tortów [polecana końcówka: duża w pół otwarta gwiazdka ]. Robimy duże kremowe

Domowe Torty
Tort czekoladowy prezent 184

dociskamy. Kolejny, drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu, smarujemy pozostałym krem- wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki tortu obkładamy batonikami KitKat. Batoniki układamy tak, aby były jak najbliżej jeden drugiego- lekko dociskając je do boków tortu. Obłożony batonikami tort wstawiamy do lodówki przynajmniej

Domowe Torty
Tort migdałowy z truskawkami 191

blat: nasączamy, nakładamy krem, następnie truskawki, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Pozostałą ilością kremu- smarujemy boki oraz górę tortu- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Obkładamy boki migdałowymi płatkami, z wyjątkiem dolnej parti tortu. W dolnej parti- dookoła układamy odkrojone boki truskawek, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki, zostawiając po brzegach miejsce na śmietanowe

Domowe Torty
Tort gruszkowy z białą czekoladą 241

lekko dociskamy. Drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Pozostałym kremem smarujemy górę oraz boki tortu- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji! DEKOROWANIE : Opruszamy tort czekoladową posypką. Boki tortu obkładamy czekoladowymi kropelkami. Na górze tortu- w środkowej części- układamy ozdobione czekoladą połówki gruszek. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów

Domowe Torty
Tort ala Ferrero Rocher 319

Drugi blat-podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, opruszamy orzeszkami, przykrywamy ostatnim-trzecim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu- smarujemy kremem. Ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki oraz górę tortu opruszamy orzeszkami. Na wierzchu tortu układamy kuleczki Ferrero Rocher, tak aby utworzyły one dwa kółeczka i aby pozostało miedzy nimi miejsce na śmietanowe zdobienia. Śmietanę

Domowe Torty
Ale piernik! 223

Wielkimi krokami zbliżamy się do świąt. W sklepach niemal wszędzie spotkać można bożonarodzeniowe dekoracje, na ulicach powoli pojawiają się choinki, a w telewizji reklamy, w których pełno jest reniferów i mikołajów. Mnie Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie co? W mojej

Ratunku obiad
Napoleonka na krakersach 197

mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła ok. 200-220 g krakersów * dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Litr mleka zagotowałam z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Resztę mleka zmiksowałam z jajkami i mąką. Do gotującego się mleka wlałam mieszankę z jajek, mąki i mleka. Cały czas energicznie

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania