dekoracje - 3179 przepisów (strona:56/212)

Sernik na piernikowym spodzie 151

Święta zbliżają się  wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu robić z resztą grudnia? To dobry moment aby na spokojnie zaplanować świąteczne menu. Każdy z pewnością ma swoje ulubione smakołyki, na które czeka cały rok. Jeśli jeszcze zastanawiacie się co przygotować na świąteczny deser

Smakowity Blog Kulinarny
Makowiec na kruchym cieście 697

nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą do smaku wypieku, możecie natomiast użyć dowolnej ich kombinacji i zrezygnować z tych, za którymi nie przepadacie. Makowiec udekorowałam cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej. Przepis możecie wykorzystać

Smakołyki Bereniki
omułek z kukurydzą 180

smaku cukinie kroimy w małą kostkę i dusimy w winie około 7 minut , po ugotowaniu dodajemy przyprawy oraz bazylię i blendujemy na jednolity mus. dodatkowo cukinia grillowana  do dekoracji oraz kawałek ugotowanej i grillowanej kolby kukurydzy. Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę razem z wyciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym chili ,następnie dodajemy omułki oraz wino i dusimy pod przykryciem

na gazie
Domowy marcepan 272

tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć

Poezja smaku
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 176

wyuczony odruch.  Chyba powinnam w domu też nosić fartuch... Tylko mam go tak codziennie prać...? W każdym razie - zapełniłam ciasteczkami kolejne cztery puszki. Bardzo efektywny dzień. Oglądając piękne dekoracje na facebooku i innych blogach, mam ochotę upiec pierniczki idealne pod lukier królewski, ale obawiam się, że w tym roku nie znajdę czasu na długie godziny lukrowania... A szkoda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe 163

użyłam tortowej) 280 g masła 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g płynnego miodu 150 g zmielonych migdałów 1 jajko 2 krople olejku migdałowego cukier puder do dekoracji mąka do podsypywania WYKONANIE Zimne masło posiekać, migdały zmielić. Wszystkie składniki połączyć w misce i dobrze zagnieść. Z zagniecionego ciasta uformułować kulkę, dobrze owinąć ją folią spożywczą i włożyć

Passions hobbies life
Ciasteczka roztopione bałwanki 143

Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj rózgą. Wierzch ciastek posmaruj tak przygotowanym lukrem. Na każde

Food Square
Mikołajkowy omlet pomarańczowy 140

ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać skórkę i płatki. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony.  Dekoracje: broda - twarożek zmiksowany z jogurtem i sokiem z cytryny czapka - połówki mrożonych truskawek, mogą być świeże oczy i uśmiech - roztopiona gorzka czekolada

Chocolate Muffin Blog
Ozdoby z masy solnej – z kawą i cynamonem 181

mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć w temperaturze 50-70 stopni przez około godzinę

Niebieski kubek z kawa
Kawowo – bananowy deser 182

łyżki rodzynek w czekoladzie  Skworcu (klik) 2 łyżki likieru waniliowego  Dalkowski (klik) 250 ml wrzątku 50 ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 banan Śmietana 36% do dekoracji Do wysokiej szklanki łamiemy na drobne kawałeczki wafelka. Następnie wsypujemy rodzynki w czekoladzie i wlewamy likier. W osobnej filiżance zaparzamy kawę, dolewamy mleko. Delikatnie ochłodzoną przelewamy do wysokiej szklanki. Banana

VioletoweKucharzenie
Ciasto królewiec 656

najwcześniej na dzień przed przełożeniem ciasta, żeby nie wysechł. Ciasto przełożone budyniem, należy szczelnie zamknięte przetrzymać przez co najmniej 24 godziny, aby pozwolić blatom miodowym oraz biszkoptowi odpowiednio zmięknąć. Dekorację czekoladą najlepiej wykonać na kilka godzin przed krojeniem, gdyż powinna mieć czas na zastygnięcie, ale też wykonana wcześniej, może uniemożliwić nam szczelne owinięcie ciasta, potrzebne do jego skruszenia (chyba

Smakołyki Bereniki
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1584

trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 124

zadania - pucował, szorował, odkurzał i zamiatał. Efekt tego był taki, że gdy w niedzielę wróciłam do domu, wszystko błyszczało, a na stole czekały rzędami ustawione świąteczne krasnale i inne dekoracje, czekające na odpowiednie zaaranżowanie. Gdy więc dzisiaj piszę te słowa, otaczają mnie Mikołaje, bałwanki, elfy, świeczuszki, dwa renifery (które były prezentem z okazji znalezienia praktyk) oraz świąteczne puszki (w części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort tęczowy 204

Podobnie środkowy blat- nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem i wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKORUJEMY: Pozostałą część kremu dzielimy na sześć- mniej więcej równych części. Każdą z części umieszczamy w osobnym naczyniu i barwimy za pomocą barwników. Barwniki w proszku są bardzo intensywne- dlatego

Domowe Torty
Tort wyjątkowo czekoladowy 156

blat na paterze. Smarujemy warstwą kremu z czekolady i przykrywamy drugim blatem. Pozostałą ilością kremu smarujemy górę oraz boki tortu. Wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje czekoladowych kropelek. Obkładamy nimi boki tortu. Pozostałe czekoladowe kropelki wysypujemy na środek tortu- zostawiając miejsce po bokach na kremowe zdobienia. Ubijamy śmietanę

Domowe Torty