dekoracje - 3179 przepisów (strona:50/212)

Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami 96

środka nie dodajemy już pokruszonej czekolady, ale rodzynki. Wierzch ciasta natomiast oprócz czekoladowej polewy dekorujemy lukrem (woda + cukier puder). Na górę układamy przekrojone na pół truskawki. Można użyć do dekoracji jakiejś posypki, ale nie jest to konieczne, Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/05/czekoladowiec.html  - ciasto baza

Karola gotuje
Piątkowy postny obiad czyli placki ziemniaczano - dyniowe 129

dyni 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku 1 duża cebula 3  łyżki pestek dyni olej roślinny do smażenia placków pomidorki i bazylia do dekoracji Umyj i obierz ziemniaki.  Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę. Startą  warzywa

Gotuj Sam!
Buraczane kaszotto 156

przykryciem kolejne 10 min (do czasu, aż kasza będzie miękka). Dodać sól, pieprz, rozmaryn, sok z cytryny. Zdjąć z ognia, dorzucić ricottę i wszystko porządnie wymieszać. Gotowe !  Do dekoracji użyłam tahiny, sezamu i czarnuszki :) Buraki, pomimo tego, że nie obfitują w żelazo są cudownym środkiem krwiotwórczym, zapobiegają anemii i wspomagają cały układ krwionośny. Zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny

Gawron w rosole
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 202

natłuszczenia 140 g konfitury pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru

karmelowy
Ser Brie z malinami 125

Składniki na 4 porcje: • 2 sery Brie Saint Benoit • 200 g malin mrożonych • 3 łyżeczki cukru • kilka kropli tabasco • pieprz grubo mielony Wykonanie: • Odłożyć kilka malin do dekoracji, resztę zagotować z cukrem. • Maliny przetrzeć przez sitko, dodać tabasco. • Z sera Brie ściąć białą skórkę z wierzchu i boków. • Ser położyć na folii aluminiowej

To co kocham
Muffinki czekoladowe 136

ciasta na  Murzynek bardzo czekoladowy. Pieczone przez 15 minut w temp. 180 st.C. Wyglądają na niewyrośnięte, ale specjalnie są mniejsze, bo dla małych dzieciaczków. Dekorację zrobiła z gotowego marcepana . Kupiła taki w czekoladzie, po czym obrała go z niej i dodała kurkumy , aby uzyskać żółty kolor. Utoczyła „brzuszki

To co kocham
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 152

duże marchewki – 2 małe cukinie – 5 liści limonki Kaffir House of Asia – 1 gałązka rozmarynu – drobne młode listki i kiełki do dekoracji   Wykonanie: Futomaki – Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przysmażyć na oleju i wymieszać z mięsem mielonym. – Dodać musztardę, posiekaną natkę pietruszki i posiekaną

To co kocham
Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką czekoladą 102

dodać do niej czekoladę, masło i powidła z płatków róży. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowaną masę rozlać na podpieczony spód mazurka i ozdobić suszonymi owocami, orzechami i innymi dekoracjami

Kuchnia Bon Appetit
zupa gyros 593

schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu) 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) bazylia do dekoracji tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin

Domowy Smak Jedzenia
Najprostsze placuszki jogurtowe 142

Placki fajnie się smażą, możecie do nich dodać ulubione owoce ;) Składniki: 250g jogurtu naturalnego 170g mąki pszennej  2 jajka opakowanie cukru waniliowego dżem, cukier puder lub owoce do dekoracji Jajka miksujemy lub roztrzepujemy z cukrem i jogurtem. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię teflonową wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron. I gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony

Czerwona Porzeczka
Sałatka warstwowa - GYROS 190

grubych oczkach i rozłożyć na sosie. Kapustę pekińską przekroić na pół i pokroić w cieniutkie paseczki , a następnie rozsypać na wierzchu sałatki, tworząc kolejną warstwę. Na wierzchu ułożyć do dekoracji 2 jajka pokrojone w ćwiartki i przyozdobić kilkoma pomidorkami koktajlowymi.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
WYTRAWNE EKLERY Z KREMOWYM MUSEM Z PASZTETU I CHILI 210

jajka SKŁADNIKI NA MUS: 3 opakowania Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem 125 g kremowego twarożku płatki chili do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz DO DEKORACJI: ulubione warzywa WYKONANIE: EKLERY: W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mąkę, a następnie drewnianą łyżką wymieszaj całość

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 179

ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy ok. 20 minut, a następnie doprawiamy dużą szczyptą kurkumy oraz solą. Miksujemy na gładki krem i zagęszczamy serkiem kremowym naturalnym Apetina. Podajemy gorące ze świeżo upieczonymi ptysiami, natką pietruszki

Ostra na Słodko
Malinowy serniczek na zimno na spodzie z granoli 144

łyżki oleju kokosowego 200 gram twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego 100 ml jogurtu naturalnego 5 łyżek miodu 500 gram malin 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki wrzątku kilka malin do dekoracji Granolę miksuję na pył w malakserze. Dodaję olej kokosowy i ponownie miksuję. Składniki powinny mieć strukturę mokrego piasku. Obręcze cukiernicze umieszczam na płaskim naczyniu (talerz, deska) i na dno obręczy wkładam

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania