dekoracje - 3179 przepisów (strona:53/212)

Wielkanocna babka drożdżowa 99

szkl ciepłego mleka 1/4 łyżeczki kurkumy skórka otarta z 1 cytryny 110 g stopionego masła   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder lub lukier do dekoracji babki     Przygotowanie:   Rodzynki zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić na 30 minut do nasiąknięcia. Następnie odcedzić i dobrze osuszyć.   Ciasto: Mąkę wymieszać w misce

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka królewska 187

masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 śmietan fix  starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Dokładnie wymieszać.  Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przelać

Tagebuch po polsku
Na Dzień Kobiet pyszna kawa zamiast tulipana 87

waniliowa latte Składniki: Kawa: 150 ml mleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego . Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda

Moja smaczna kuchnia
Szynka z pastą jajeczną 112

chrzanowego farszu .  Składniki na porcję dla 2 osób: 4-5 plasterków szynki konserwowej 4 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu szczypiorek (wg uznania) kiełki do dekoracji Jajka obrać, drobno pokroić. Wsypać do miski. Dodać posiekany szczypiorek, majonez. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szynkę konserwową posmarować farszem jajecznym. Zrolować, przeciąć

Ugotować
Świąteczne wypieki z Helio. Współpraca. 98

znakomitych produktów: masa makowa masy krówkowe masy orzechowe z kawałkami orzeszków - nowość, która doskonale sprawdza się w wielu wypiekach. Unikalna receptura z orzechami ziemnymi, śmietanką i mlekiem polewy i dekoracje do ciast płatki migdałowe rodzynki królewskie orzechy ziemne i włoskie żurawina suszona W paczce znalazłam również piękny kalendarz z przepisami, który będzie dla mnie dodatkową inspiracją. Na blogu będzie pojawiać

Słodkie okruszki
Pistacjowa babka na białkach 191

Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian aby utworzyły się

Smakołyki Asi
Tort kokosowy ala Raffaello 356

przykrywamy ostatnim blatem, który lekko dociskamy. Ostatni blat-górę naszego tortu- nasączamy herbatą. Górę oraz boki tortu smarujemy pozostałym kremem-ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE:   Boki tortu obrzucamy migdałowymi płatkami. Na górze tortu układamy kuleczki Raffaello. Jedną na samym środku-a pozostałe wokół krawędzi góry tortu- w pewnej odległości od siebie. Ubijamy śmietanę (200ml

Domowe Torty
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 119

wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10) 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5) 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego sok z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć i osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki

Mania Wypiekania
Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru 92

pieprz do smaku  opcjonalnie duża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 122

płatków ryżowych  2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny olej do smażenia cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   M leko zagotuj, na wrzące mleko wsyp płatki ryżowe i gotuj ciągle mieszając około 3-4 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka kruche, maślane, orkiszowe 120

uśmiechnął wracając do domu po ciężkim dniu. Powstały właściwie bez okazji, ale zastąpiły wiele słów. Bo czasami potrzebny jest tylko drobiazg... Moje kruche ciasteczka nie są idealne. Szczególnie ich dekoracja pozostawia wiele do życzenia bo ja po prostu nie mam cierpliwości do malowania lukrem. Świąteczne pierniczki zwykle są bez ozdób bo szkoda mi na to czasu. Poza tym nie mając

Smaczna Pyza
Babka piaskowa dwukolorowa 248

mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 kostka margaryny (250 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao cukier puder do dekoracji Margarynę rozpuścić, ostudzić. Jajka wbić do miski i miksować, stopniowo dodając zwykły cukier. Ubijać tak długo, aż utworzy się gęsty, jasny krem.  Następnie powoli wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną

Ugotować
Kakaowe naleśniki z mąki graham z bitą śmietaną i owocami 163

smażenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - szczypta soli Nadzienie: 500ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan fixy dowolne owoce-ja użyłam brzoskwiń,bananów i truskawek do dekoracji Przygotowanie: Mąkę graham namoczyć w 1,5 szklanki wody przez 1 godzinę (będzie łagodniejsza).  Po godzinie dodać mąkę pszenną, mleko, jajka, kakao, szczyptę soli, cukier i olej,zmiksować na gładkie

Swojskie jedzonko
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 162

płaskiego naczynia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, kroimy w kostkę. Wykonanie Na samym początku zanim zaczniemy przygotowywać tort wybieramy rysunek myszki minnie, według którego będziemy tworzyć dekorację. Ja wzorowałam się na tym zdjęciu. Z jednego z biszkoptów wycinamy uszy dla naszej myszy. Po wycięciu łączymy jak na zdjęciu poniżej.  Przecinamy biszkopty na pół. Górną warstwę biszkoptu

kulinarnyswiatdomi
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 154

składniki całkowicie się połączą. Ciasto wyjmij z lodówki i zdejmij obręcz formy. Pokryj równomiernie od góry polewą. Ciasto włóż z powrotem do lodówki na pół godziny, aby polewa zastygła. Dekoracja Górę ciasta posyp kakao. Nań ułóż trufle. Boki ozdób złotym pudrem przy pomocy pędzelka. Tort możesz podać od razu. Jeśli chcesz przechować go na później umieść go z powrotem

Food Square