łyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka 250 ml kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru maliny, borówki kolorowe posypki do dekoracji malutkie papilotki Składniki na budyń : 500 ml mleka 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka mąki Porcję ciasta oczywiście można zwiększyć jak ktoś chce :) Wykonanie : W misce wymieszaj mąkę z proszkiem
Sama słodycz i szczypta chilidorosłych.Pyszne,orzeźwiające,niezbyt słodkie- po prostu lekki deser. Składniki: 3 galaretki,każda innego koloru(u mnie niebieska,czerwona i żółta ) 1/2 l mleka skondensowanego niesłodzonego owoce do dekoracji Galaretki rozpuścić w trzech osobnych naczyniach.Zalać każdą z nich w szklance gorącej wody,a następnie odstawić do przestudzenia.Dobrze schłodzone mleko skondensowane przelać do dużego i głębokiego naczynia.Mikserem ustawionym
Niespełnione zdolności kulinarnebudyń w proszku, bez cukru (lub 30-40g mąki ziemniaczanej) - 1 jajko - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Dodatkowo: Świeże owoce: maliny, borówki do dekoracji Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, na spód każdej wyłożyć rozkruszone kawałki ciastek. W misie miksera umieścić twaróg sernikowy, mascarpone, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy
Smaczne Zdrowesię jajek. Na osobnej suchej patelni na silnym ogniu podgrzewamy przez chwilę tortille, aby były ciepłe. Kładziemy je na talerzu, a na nich – jajka z warzywami. Dla smaku i dekoracji możemy posypać jajka odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Od razu podajemy. Uwagi Aby ułatwić sobie pracę, do przyrządzenia sosu możemy użyć pomidorów z puszki – zwróćmy jednak uwagę, aby były dobrej jakości
Kulinarna Pokusarumu 250 ml cydru gazowanego 1 łyżeczka cukru trzcinowego kilka liści mięty (u mnie mięta cytrynowa i pieprzowa) 30 ml soku limonka/cytryna 4 kostki lodu limonka do dekoracji WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej wrzucić lód, wsypać cukier i dodać miętę. Następnie wlać rum, cydr i dolać soku, tak żeby szklanka nie była zbyt pełna. Gotowy drink udekorować limonką
Passions hobbies lifebardzo mocnej kawy posłodzonej 2 łyżeczkami brązowego cukru dwie łyżki miodu ziarenka z jednej laski wanilii kieliszek likieru kawowego (20 cl) 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny owoce do dekoracji Jogurt ubijamy z kawą, miodem, likierem i wanilią. Próbujemy. Jeśli za mało kawowe lub słodkie, dodajemy kawę lub miód, lub cukier. Dodajemy żelatynę. Wylewamy na upieczony spód. Dekorujemy owocami i zostawiamy
ladykitchenPolecam. Składniki (na 2 porcje): 300 gram filetu łososia bez skóry i ości 1 papryczka chili 1/2 pęczka mięty 1/2 limonki sól i pieprz opcjonalnie kilka listków mięty do dekoracji Frytki z batata: 1/2 dużego batata 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki sól i pieprz świeży tymianek Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra/dół). W moździerzu ucieramy miętę
Mango Papajaporcje : jogurt naturalny typu greckiego np Tolonis 400 g z Biedronki syrop klonowy sezonowe owoce np. maliny, truskawki, jagody, borówki owoce suszone np figi melisa do dekoracji Wykonanie : Do salaterki lub szklanki nałożyć jogurt , polać syropem klonwym i posypać owocami. Smacznego:) Jeśli ktoś ma jakiś ciekawy przepis z wykorzystaniem syropu klonowego proszę o info w komentarzu
cucinareposypania SKŁADNIKI SOSU II – SOS ORZECHOWY 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu hoisin lub sosu ostrygowego 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka sosu sojowego posiekane orzeszki do dekoracji SKŁADNIKI SOSU III – SOS PIKANTNY 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka srirachy lub ostrego sosu chili 1 łyżeczka miodu szczypior do posypania
Karo in the KitchenPietruszka to jeden z najcenniejszych produktów jakim obdarzyła nas natura. Najczęściej jednak pietruszka stanowi dekorację na talerzu i często jest zdrowsza niż posiłek który zdobi. W zdrowej kuchni nie może zabraknąć ziół. Są niezastąpione dzięki swojej wszechstronności. Posiadają ogrom witamin i mikroelementów, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko nadają potrawom apetycznego wyglądu, ale usprawniają trawienie. Natka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!archiwum letnich long drinków - owocowych i orzeźwiających w smaku mam dla Was kolejną propozycję. Jak zwykle dodane do smaku i dekoracji owoce są dowolne. W moim wykonaniu to truskawki i kulki wycięte z arbuza. Składniki: 50 ml. wódki -dowolnej 30 ml wina owocowego - Totino Peach (lub innego brzoskwiniowego) Frugo czarne - do dopełnienia w-g smaku. Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładamy
Smaki Ewyjego natura. Lody kawowo czekoladowe 3 żółtka 90 g cukru 100 ml bardzo mocnej kawy, u mnie expresso 140 g batoników daim 350 ml śmietanki 100 g czekolady do dekoracji Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj zaparzone ostudzone expresso, zmiksuj. Ubij śmietankę, pokrój drobno batoniki i dodaj do masy żółtkowej. Wymieszaj łyżką i zamroź przy pomocy maszynki do lodów. Jeśli
codojedzeniaSernik na zimno z truskawkami Gotowy sernik z truskawkami Składniki Danie dla czterech osób 1 kg twarogu sernikiwego 600 g truskawek + dodatkowe do dekoracji 100 g bis zkoptów 1 laska wanilii lub zamiennie łyżka cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 5 płaskich łyżek żelatyny Sposób przygotowania Dno tortownicy o średnicy ~24 cm wykładamy biszkoptem. Na biszkopcie układamy umyte truskawki. Zagotowujemy
Miód i pieprzBrześć 2 porcje kawy espresso 100 g świeżej lub mrożonej borówki 200 g serka mascarpone 50 ml śmietany kremówki - ubitej na sztywną pianę 3 łyżki miodu faceliowego borówki do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasteczka nasącz kawą i ułóż na dnie szklanek po 3 - 4 sztuki, możesz je przekroić na połowę wtedy ułatwi to ładniejsze ułożenie. Borówki zblenduj
Niezły Młynekdłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce – będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już gorące
Ciastkozercy