dekoracje - 3179 przepisów (strona:68/212)

Tort makowy 170

kokosowych pół szklanki rodzynek garść pokruszonych orzechów włoskich 5-6 drobniutko posiekanych daktyli sok z połowy pomarańczy Składniki na poncz: 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody sok z jednej pomarańczy Dekoracja: brzoskwinie z puszki skórka pomarańczowa wiśnie z likieru wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka

Gosia gotuje
Sałatka śledziowa 160

ziemniakach. Polecam :) SKŁADNIKI; 2 płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony kilka liści sałaty kilka listków pietruszki do dekoracji SOS: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku szczypta cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić na 2 godziny o ostygnięcia , ( wtedy lepiej

Gosia gotuje
Zupa ogórkowa z czosnkiem i koprem 144

kurczaka 1  marchewka 1  cebula kawałek selera korzeniowego 2-3  ziemniaki 6 kiszonych ogórków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe pęczek koperku  natka pietruszki do dekoracji 100 g gęstej kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 1,5-2 l wody Sposób wykonania: Do garnka włożyć umyty korpus, listki laurowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z pieczarkami i brukselką 159

sałatki , resztę przekrawamy na pół i pozostawiamy do wyłożenia na talerzu. Do pokrojonych warzyw i jajek dodajemy pieczarki, które trzeba jeszcze drobno pokroić....część w plasterkach zostawić do dekoracji.  Na koniec dodajemy majonez, musztardę, śmietanę , sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Sałatkę  wykładamy na talerz, ozdabiamy dookoła pokrojoną sałatą i brukselką polaną sosem z marynowania pieczarek. Wierzch dekorujemy pozostałymi

Gosia gotuje
Wielkanocna sałatka jarzynowa 204

Cebule pokroiłam najdrobniej jak to możliwe i dodałam do całości. Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem, dodałam olej,  musztardę i majonez i wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam do miski. Dekoracja: J ajka przekroiłam na pół, żółtka rozgniotłam i zrobiłam z nich środki kwiatów. Białka pokroiłam w plasterki na kwiatowe płatki. Udekorowałam listkami pietruszki i kawałeczkami pomidora. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z marynowanymi podgrzybkami i ciecierzycą 134

małej cebuli 4 jajka  20 0 g majonezu  1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku kilka listków sałaty i  parę małych podgrzybków do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i  pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia, obieramy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Wszystko kroimy w drobna kostkę . Dorzucamy

Gosia gotuje
Jajka faszerowane pieczarkami 125

sprawdzony. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 25 dkg pieczarek 1 mała cebula` 2 łyżki  gęstego majonezu ( u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Dekoracja: kilka listków pietruszki i sałaty kilka rzodkiewek kurczaczek z jajka Sposób przygotowania: Jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Pieczarki i cebulę obrać , pokroić i podsmażyć na oleju. Ostudzić

Gosia gotuje
Pomidory faszerowane sałatką jarzynową z szynką 157

średnie dojrzałe pomidory 1 i 1/2 szklanki sałatki jarzynowej z   tego przepisu 2 plastry szynki konserwowej garść mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka suszonej bazylii natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pomidory umyć, wytrzeć i odkroić piętki.Wydrążyć środki łyżeczką  i natrzeć pomidora w środku suszona bazylią.  Do sałatki  wkroić drobno pokrojona szynkę , wymieszać i  napełnić

Gosia gotuje
Tort makowo-migdałowy 144

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru 50 g migdałów sok z połowy cytryny Dekoracja: Różyczki Dr Oetkera kilka listków melisy wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Migdały zmielić w młynku na proszek

Gosia gotuje
Sałatka śląska ze śledziem 261

śledzia, ogórka oraz listkami lubczyku. Podawać z pieczywem....Smacznego :) Plastry szynki rozłożyć na desce, na każdym ułożyć kopiastą łyżkę sałatki i zrolować.Ot i cała "czarna robota" wykonana, bo dekoracja, to już czysta przyjemność

Gosia gotuje
Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 145

marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano do dekoracji Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać olej z łyżką masła i wrzucić ryż, aby się zeszklił. Podlać bulionem, wrzucić marchewkę, groszek i podsmażone na maśle pieczarki. Dolać wino i przyprawy

Gosia gotuje
Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach 160

startym na drobnej tarce chrzanem. Zdjąc  garnek z palnika i wlać smietanę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć na tarce i dodać do zupy , pozostałe pozostawić do dekoracji talerza. Zupę podawać z jajkiem i wkładką mięsną... Smacznego

Gosia gotuje
Torcik andrutowy z jagodami 124

kwestia 30 minut. Pyszny zwłaszcza następnego dnia, gdy andruty staną się wilgotne od masy i powideł. Polecam zwłaszcza teraz, gdy są upały, bo do jego przygotowania nie potrzeba piekarnika. Dekoracja z floksów jest jadalna. Składniki: 1 opakowanie okrągłych suchych wafli 150 g miękkiego masła 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny powidła

Gosia gotuje
Krem z pieczonych buraków z fetą na wywarze grzybowym 122

nagrzanym 180 C i  piec około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić i obrać. Buraki zetrzeć na tarce lub mandolinie, aby uzyskać długie nitki buraków. Szklankę zostawić do dekoracji  zupy na talerzu, resztę przełożyć do garnka, dodać cebulę, czosnek, obrany starty imbir, (ziele, listki laurowe...umieszczam je w w woreczku przyprawowym, aby potem łatwiej je wyjąć). Zalać bulionem

Gosia gotuje
Rolada dyniowa z mascarpone i malinami 161

łyżki masła o temperaturze pokojowej 1 łyżka oliwy Składniki na masę: 200 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 szklanki mrożonych malin Dekoracja: listki melisy  mrożone maliny płatki migdałów cukier puder Sposób przygotowania: Dynię umyć i poprzekrajać na mniejsze części, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nastawionego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania