wykorzystanie pozostałych 5 białek - nie marnujmy ich... ) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comolej do smażenia sól cukier ze śmietaną cukier puder lub miód do dekoracji Mąkę wymieszać z żółtkami, mlekiem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek, pokroić w kostkę Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy Starannie wymieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compapierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie z posiekanymi migdałami mieszamy i odkładamy na bok dwie łyżki mieszanki do dekoracji Resztę orzechowej mieszanki wraz z czekoladą przekładamy do suchych składników Roztopione masło mieszamy z rozkłóconymi jajkami Składniki mokre wlewamy do suchych, mieszamy... ... i dodajemy gruszki Całość mieszamy i przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compomidorowego (ja dodałam jeszcze, mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili, kminek, koncentrat pomidorowy i całość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej 150 g dżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka słodkiej śmietany czekoladowe serduszka tapy przygotowania Mąkę przesiewamy z kakao
Mia Cucina Sofietaziemniaczanej/ 100 g cukru 1 laska wanilii sok z 2 mandarynek ½ łyżeczki startej skórki z mandarynki /owoc biologiczny, umyty i sparzony gorącą wodą/ oraz: mandarynki do dekoracji
Zakamarki mojej kuchnimasła 500 g sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić do dekoracji) Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić i przelać do ciastek.Wymieszać i uformować spód na tortownicy o średnicy 28 cm. Ser zmiksować bardzo dokładnie na krem (użyłam Termomix
noteskulinarnyfigaNigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Rozgrzać piekarnik do 180 C(termoobieg). Ubić białka dodając szczyptę soli, tak żeby się połaczyły, ale nie ubiły na bardzo sztywno. Delikatnie dodać cukier puder łyżka po łyżce. Cały
noteskulinarnyfigachyba najprostszy i najszybszy deser, który możemy przygotować w każdej chwili z łatwo dostępnych składników. Potrzebujemy: banany, czekoladę nussbeisser, świeży sok wyciśnięty z pomarańczy oraz borówki do dekoracji. Nacinamy skórkę banana i w środek wbijamy kawałeczki czekolady. Zapiekamy na grillu w folii aluminiowej lub w piekarniku z funkcją grill do momentu, aż skórka będzie ciemno brązowa, a czekolada się roztopi
noteskulinarnyfigatabliczka gorzkiej czekolady mały kawałeczek imbiru ( wielkość kciuka) 0,5 szklanki mleka 1 łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu dodatkowo ubita śmietana kremówka 36% ( do dekoracji na wierzch) ubijamy śmietanę nie dodając cukru ! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
noteskulinarnyfigaKolejna oryginalna propozycja na dekorację stołu. Potrzebujemy tylko dwa duże kieliszki do wina, małe bańki choinkowe i świeczki. Oryginalnie, nastrojowo i tanim kosztem
noteskulinarnyfigaprzepis na pyszny truskawkowo kokosowy deser. składniki na 3 porcje 330 ml śmietany kremówki 30% galaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego sposób przygotowania: truskawki miksujemy na mus, galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, studzimy i następnie przelewamy do niej truskawkowy
noteskulinarnyfigacukru pudru 2 jajka 4 łyżki oleju 240 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 12 ciasteczek oreo 12 krówek czekoladowe pieguski do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do jedne miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy, do drugiej miski przekładamy mokre składniki - jajka, olej, jogurt i całość mieszamy, do mokrych składników
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikonkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i ciepłym bulionem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwodzie. Studzimy i obieramy. Z jednej strony ścinamy jajko na płasko, aby się nie przewracało na talerzu. Z drugiej strony nożem wycinamy koronę, ja robię to takim nożykiem do dekoracji. Delikatnie wyciągamy żółta dodajemy do nich chrzan, majonez, posiekaną cebulkę. Farsz z żółtek doprawiamy do smaku solą i pieprzem i za pomocą małej łyżeczki wypełniamy farszem jajka. Dekorujemy plasterkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki