cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tłuszcz do wysmarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo do dekoracji Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo
Na słodko lub wytrawniewaniliowej · 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej najlepiej deserowej lub gorzkiej · Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: Herbatniki rozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie
Na słodko lub wytrawniekakao 8 g cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 6 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rumu 250 g masła lub margaryny Orzechy i wiórki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania : Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć
Na słodko lub wytrawniedżem z czarnej porzeczki 400 g rurek w czekoladzie ażurki czekoladowe do przybrania kilka kropel zielonego barwnika Sposób wykonania kremu: Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Do ubitej śmietany dodać kakao, cukier puder, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, i rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę. Wszystko
Na słodko lub wytrawniepowideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając. Gdy cukier się dobrze rozpuści, należy wszystko wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku, dodać do nich mąkę, jajka
Na słodko lub wytrawniezrobione to są najcenniejsze. Składniki na 16 czekoladek: 1 tabliczka białej czekolady, 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych, 16 całych migdałów, 1 tabliczka czekolady gorzkiej, ponadto: perełki do dekoracji, płatki waflowe, posypka cukrowa, foremki papierowe do pralinek. Przygotowanie: Migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy ok. 10- 15 min. i jak skórka będzie zmarszczona to je obieramy. Suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy sobie
Moniki Smakołykizmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na stężałą galaretkę. Kolejną warstwę w moim przypadku stanowi pokrojona w drobną kostkę gruszka. Na samej górze odrobina mięty i całe maliny do dekoracji. Wersję dla dorosłych polałam odrobiną likieru czekoladowego
Kuchnia w opałachrównie dobrze będą się prezentowały na stole podczas jakichkolwiek uroczystości. SKŁADNIKI: 4 jajka 100 g wędzonego łososia 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól, pieprz kiełki do dekoracji A jak to zrobić: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić i wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę łososia i szczypiorek oraz majonez. Wszystkie
Kuchnia w opałachtrakcie nieoczekiwanej zamiany miejsc była bezcenna. SKŁADNIKI: 2 galaretki o różnych smakach (ja wykorzystałam truskawkową i wieloowocową różową) 1/2 opakowania serka mascarpone 1 banan kiwi lub inny owoc do dekoracji A jak to zrobić: Jedną z galaretek zrobić według przepisu na opakowaniu. Drugą zrobić podobnie ale z 1/2 ilości wody. Obie galaretki odstawić do ostygnięcia. Tą w której mamy
Kuchnia w opałachtradycyjnym tatarem z wołowiny. SKŁADNIKI : 100 g wędzonego łososia 1 średni kiszony ogórek 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego 1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych kiełki rzodkiewki do dekoracji pieprz A jak to zrobić: Wszystkie składniki drobno pokroić i przełożyć do miseczki. Doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Sól nie jest wskazana, gdyż łosoś jest wystarczająco słony. Można dodać
Kuchnia w opałachgranatu A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, aby lekko przestygła. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem (odłożyć dwie łyżki do dekoracji). Dodać mascarpone i przestudzoną, płynną czekoladę, całość dokładnie wymieszać, przy użyciu miksera. Krem przełożyć do pucharków, udekorować bitą śmietaną i posypać ziarnami granatu. Podawać schłodzone
Kuchnia w opałachwitaj w realnym świecie. Po pracy w ramach relaksu.... SKŁADNIKI: 25 ml likieru miętowego 25 ml białego rumu sok z połowy limonki 25 ml syropu malinowego cukier trzcinowy do dekoracji A jak to zrobić: Likier, rum i sok z limonki wlać do shakera (jeśli nie posiadamy takowego, godnie go zastąpi zakręcany słoik :) ) dokładnie wymieszać, potrząsając. Płyn przelać do szklanki, której
Kuchnia w opałachsię tu i teraz. SKŁADNIKI: 2 porcje 100 g mlecznej czekolady 200 ml śmietanki 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki białego rumu 1 figa wiórki czekoladowe do dekoracji A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z mikserem, aż stanie się gęsta ale nie sztywna. Dodać cukier i płynną czekoladę ciągle
Kuchnia w opałachfigę oblać sosem i dusić około 3 minuty. Figę przełożyć na talerzyk, w środek nałożyć kulkę lodów, obsypać owocami granatu i całość polać pozostałym sosem. Odrobina świeżej mięty do dekoracji i gotowe. Raj dla podniebienia - polecam
Kuchnia w opałachmnie, że to już dziś. Po wielu tygodniach przygotowań, ustaleń, negocjacji, kulinarnych testów...... za trzy godziny rozpocznie się: ŻARŁOSTACJA 2 - JESIENNE KLIMATY Szybkie rozkładanie stołów i namiotów, dekoracje ........aby wszystko było idealnie. I oczekiwanie uda się, czy nie uda, przyjdą goście czy nie.... Było bosko, jesienni, kolorowo i smacznie. Odwiedziło nas mnóstwo ludzi życzliwych i żądnych poznania nowych smaków
Kuchnia w opałach