dekoracje - 3179 przepisów (strona:96/212)

Biscotti Bożonarodzeniowe 170

tuż, tuż. Za oknem śnieg i mróz, czyli wszystko tak jak trzeba. Dziś jadę na ostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym . Pierniczki już gotowe, dziś pokażę

Słodkie Przyjemności
Keks 130

dużo, ale ciasta powędrowały do czterech rodzin, więc było warto :) Każdy dostał po troszeczku i był szczęśliwy. Ja świętuję do Nowego Roku, więc jeszcze dużo czasu na cieszenie się dekoracjami, prezentami i czasem z bliskimi, szczególnie z eM. Jeszcze nie jedno ciasto upiekę do Sylwestra. Lubię ten czas kiedy mogę robić co tylko chcę. Zapominam o szkole, o pracy

Słodkie Przyjemności
Sałatka owocowa - wspomnienie lata 175

jaki kolor blatu wybrać do białej boazerii, strasznie mnie to męczy :) Bardzo lubię kolory, ale mimo wszystko chcę mieć stonowaną kuchnię. Macie jakieś fajne linki związane z kuchnią? Jej dekoracją, albo wyposażeniem? Jeżeli tak to wrzucajcie w komentarzach :) Dziś pomysł na drugie śniadanie, deser, albo kolacje :) Lekka, prosta i szybka propozycja. Uroku dodaje jej zdecydowanie sposób przygotowania, ale jeżeli macie

Słodkie Przyjemności
Walentynkowy tort migdałowy 164

pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem do dekoracji. Białą i ciemną czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, a następnie cienko rozsmarowujemy na marmurowym blacie - ja to zrobiłam na blacie kuchennym - i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą

Słodkie Przyjemności
Brioszki 148

porządków, ale za to zrobiłam już większość świątecznych zakupów. Do kupienia zostały mi już tylko takie rzeczy, które nie powinny zbyt długo stać w lodówce, no i oczywiście świąteczne dekoracje, w tym kwiaty i wstążki. Bardzo lubię dekorować stoły i wprost nie mogę się doczekać, aż udekoruję tegoroczny świąteczny stół - lubię to równie bardzo jak pieczenie! Może powinnam zacząć fotografować

Słodkie Przyjemności
Bakaliowiec 122

będzie ciepło, będę mogła rozpocząć na całego remont mojego przyszłego gniazdka. Na razie tylko jeżdżę i wybieram a to płytki, a to farby do pokoi, innym razem meble i dekoracje - nie narzekam, choć może trochę, bo dopóki tego nie kupuję, co chwilę zmieniam koncepcję. Wyobraźcie sobie, że dziś postanowiłam, że szafki w kuchni nie będą białe, nie będą szare

Słodkie Przyjemności
Świąteczna dekoracja stołu 135

przyszłości zainspirować do zaaranżowania Waszego stołu. Mam nadzieję, że moja propozycja i tym razem przypadnie Wam do gustu. Tym razem przeważają słoneczne kolory. Cudownie żółte tulipany są kwintesencją całej dekoracji. Oczywiście jak zwykle małe dodatki dodają tej aranżacji uroku. Wszystko jest stonowane i przyjemne dla oka. Aby stół miał swój charakter, zamiast lekkich szklanek, zastosowałam ciężkie szklanki z grubego szkła

Słodkie Przyjemności
Tort Czekoladowy 423

szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo 400 g masła 150 g cukru pudru 190 g czekolady 80 g  czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracji marmolada wieloowocowa/wiśniowa Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Lemoniada ogórkowa 113

obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.  Odstawiamy. Sok przelewamy do blendera, ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera pozostawiając około 5 plasterków do dekoracji napoju. Do soku dolewamy cukier, wrzucamy kostki lodu i blendujemy. Po około minucie blender wyłączamy i zalewamy całość schłodzoną wodą gazowaną. Do przygotowanych szklanek wrzucamy po plasterku cytryny i ogórka

Słodkie Przyjemności
Torcik truskawkowy 169

Łyżka oleju 60 g mąki pszennej dodatkowo: 3 szklanki truskawek 150 ml jogurtu 2 łyżki żelatyny +1/4 szklanki wody 200 g truskawek + 200 ml śmietanki 30% do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy białko i miksujemy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka żurawinowe z kokosem 123

Tydzień, jeszcze tylko tydzień! Rodzina, spokój, dekoracje i pyszne jedzenie :) Kto z Was już nie może się doczekać? Macie pomysły na tegoroczne dania świąteczne? Ja już prawie wszystko zaplanowałam. Na święta szykuję dużo wypieków- co w moim wykonaniu nie jest  niczym nowym :) Za to nowe będą wypieki. Na przykład takie ciasteczka żurawinowe obtaczane w prażonym kokosie. Niebo! Polecam :)" Składniki

Słodkie Przyjemności
Bajaderki 174

cukru 50 g masła łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek  duża garść orzechów arachidowych 100 g mlecznej czekolady 1/4 szklanki zmielonych orzechów arachidowych i płatki migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wrzucamy ciasto a następnie je rozkruszamy -  ja to zrobiłam z lekką pomocą miksera. Do ciasta dodajemy marmoladę, rodzynki, zmielone orzechy arachidowe, cynamon i kakao

Słodkie Przyjemności
Ciasto nutella 416

mąki 70 g  mleka w proszku 100 g orzechów  laskowych dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej ½ opakowania kremu czekoladowego typu nutella 50 g orzechów laskowych do dekoracji  Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier  i miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy. Do oddzielnej miski wsypujemy proszek do pieczenia, kakao , mleko w proszku i mąkę. Do masy

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady 182

śmietanki 30% 100 g białej czekolady 50 g cukru Kruche ciasto: 100 g masła 80 g cukru 200 g mąki 2 jajka 20 g orzechów laskowych – do dekoracji Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto

Słodkie Przyjemności
Pierniczki czekoladowe 132

korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się idealnie do dekoracji, gdyż w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtu. Zapraszam po przepis i życzę udanych wypieków! Składniki: 220 g miodu tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) 80 g cukru pudru  kostka

Słodkie Przyjemności