dekoracje - 3179 przepisów (strona:101/212)

Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 121

włoszczyzna ( 2 marchwie, pół selera, 1 pietruszka, por) 2 cebule 6 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji sól, pieprz ocet, sok z cytryny Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, obraną i pokrojoną

Bon Appetit Małgorzaty
Lasagna mięsna z pieczarkami 203

mnie w plastrach) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 litr wody suszone oregano, suszona bazylia przyprawa chili natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji. olej do smażenia 2 czubate łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki

Bon Appetit Małgorzaty
Grzybowa zalewajka 200

Cebula (1 duża, lub 2 małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek  do dekoracji: natka pietruszki i koperek   Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowa na żurku z wasabi i naleśnikiem 193

winiary 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 tubka wasabi 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 naleśniki (skład: mleko, jajko, mąka, szczypta soli) 4 łyżki śmietany sól, pieprz świeże zioła do dekoracji 4 jajka Robimy żurek od winiary wg wskazówek z opakowania. Dodajemy czosnek oraz całą tubkę wasabi. Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak i gotujemy aż szpinak się ugotuje.Robimy naleśniki. Naleśniki

Bon Appetit Małgorzaty
"sushi" z kurczakiem i brokułami ;) 236

macie. Na nori rozsmarowujemy ryż z brokułami.  Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :) Dekoracja: Czarny sezam i surowe brokuły sushi z kurczakiem i brokułami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 151

imbir- ilość wg uznania sól, pieprz 10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser) garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni) 1 łyżka octu winnego świeże zioła do dekoracji oliwa do smażenia 3 ząbki czosnku Na oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa brokułowa z kulkami ryżowymi i kurczakiem 179

brokuł 2 woreczki białego ryżu bułka tarta - do panierki 2 jajka - do panierki 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz łyżeczka curry natka pietruszki koperek świeża bazylia do dekoracji olej do smażenia łyżka masła do smażenia Zupa: w rondlu na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy różyczki brokuła i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 180

ząbki czosnku 4 duże pomidory bez skórki 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka 15 dag żółtego sera łyżka masła zioła: tymianek, rozmaryn sól, pieprz koperek rozmaryn do dekoracji Ziemniaki gotujemy we wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.  Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy je solą

Bon Appetit Małgorzaty
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 187

cytryny 4 łyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżki kwaśnej śmietany - dodatk owo suszone zioła (u mnie oregano) pieprz biały i sól 150 g żółtego sera  świeża bazylia do dekoracji sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy).  W garnku

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mandarynkowe 136

olejku o aromacie wanilii albo  śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady łyżka  mleka mleka lu śmietanki  mięta do dekoracji  Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa pomidorowa z soczewicą i chili 175

słodkiej w proszku 4 cm paska świeżego imbiru opakowanie pasty pomidorowej albo sło iczek przecieru pomidorowego 1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chili opakowanie soczewicy czerwonej bazylia do dekoracji śmietana do zabielenia. Gotujemy wywar z mięsa, gdy mięso będzie miękkie dodajemy włoszczyznę i gotujemy następne pół godziny. Na koniec dodajemy słoiczek pasty pomidorowej i robimy tradycyjną pomidorową. Doprawiamy solą

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 162

pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka faszerowane łososiem 195

ugotowane na twardo przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem z majonezem, koperkiem oraz solą i pieprzem. Połowę plastrów łososia drobno siekamy, a druga połowę pozostawiamy do dekoracji jajek. Żółtka mieszamy z posiekanym łososiem. Farsz nakładamy po 1 łyżeczce do białek, dekorujemy plasterkami łososia i natka pietruszki. Później zjadamy :)  jajka faszerowane

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym 165

polsko - orientalną, aromatyczną zupę :)  Składniki: 1 duży kalafior 3 duże marchwie 1 cebula świeży imbir - 2 plastry szczypta gałki muszkatołowa łyżeczka curry sól, pieprz zioła do dekoracji pół szklanki mleczka kokosowego oliwa do smażenia Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy wodą (około 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew

Bon Appetit Małgorzaty
Tost z łososiem, szpinakiem i lazurem 176

garści szpinaku 2 plastry sera lazurowego z niebieską pleśnią 2 pomidorki koktajlowe odrobina oliwy do smażenia garść płatków migdałowych sól, pieprz czosnek granulowany koperek do dekoracji W tosterze przygotowujemy tosty. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Na oliwie podsmażamy szpinak z dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku granulowanego. Na innej patelce smażymy sadzone

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania