duża cebula 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny) listki świeżej bazylii sól, biały pieprz natka pietruszki do dekoracji ponadto: 4,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka bulionu Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez
Bon Appetit Małgorzatytarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu. Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby
Bon Appetit Małgorzatyusuwamy nasiona i skórę. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy listki z mięty. Melon mieszamy z listkami mięty, skrapiamy sokiem z cytryny i oblewamy syropem klonowym. Gotowe! :) Niedojrzałe czereśnie stanowią tylko dekorację ;) Sałatka z melonem i miętą
Bon Appetit MałgorzatyPodobne podanie owoców widziałam kiedyś w Internecie. Składniki: dowolne 3 owoce u mnie: mango arbuz truskawka (ładniej wygląda z kiwi) kulka mozzarelli sos klonowy mięta do dekoracji Owoce kroimy w równą kostkę (staramy się :) ) ser mozzarella także tak kroimy. Układamy "kostkę Rubika" i polewamy sosem klonowym. Dekorujemy miętą. Moja kostka niestety nie jest aż tak precyzyjna ;) Owocowa kostka
Bon Appetit Małgorzatyśmietana Składniki: 1 duży jogurt naturalny pół kilograma truskawek 1,5 - 2 łyżeczki żelatyny około 2 łyżki cukru listki świeżej mięty Truskawki umyć, pozbawić szypułek, odłożyć parę do dekoracji a resztę zmiksować w blenderze z dodatkiem cukry. Jogurt wymieszać z 1 łyżką musu z truskawek oraz z rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną. Panna cottę rozlać do małych salaterek
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na 4 pucharki: kubełek 400 ml serka homogenizowanego 4 paczuszki herbatników pół kilograma truskawek 2 łyżki cukru dowolne owoce do dekoracji ( u mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki) bita śmietana 4 kostki czekolady Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce
Bon Appetit Małgorzatybrzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty 2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji 3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące. 1 drink 2 drink 3 drink
Bon Appetit Małgorzatykurzych wątróbek 3 - 4 jajka ugotowane na twardo 1 małe jabłko (koniecznie kwaśne) ząbek czosnku majeranek mąka olej sól, pieprz świeży tymianek i natka pietruszki do dekoracji Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamy mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron do zrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane, pokrojone w cząstki
Bon Appetit Małgorzatyżółtej papryki oliwa do pieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 pomidory 1 główka czosnku sól, pieprz szczypta mielonej, ostrej papryki 1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut
Bon Appetit MałgorzatyKrem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Opis na drugi krem z borówkami: Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki. Biszkopt z bitą śmietaną
Bon Appetit Małgorzatywłoszczyzna ( 2 marchwie, pół selera, 1 pietruszka, por) 2 cebule 6 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji sól, pieprz ocet, sok z cytryny Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, obraną i pokrojoną
Bon Appetit Małgorzatymnie w plastrach) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 litr wody suszone oregano, suszona bazylia przyprawa chili natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji. olej do smażenia 2 czubate łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki
Bon Appetit MałgorzatyCebula (1 duża, lub 2 małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek do dekoracji: natka pietruszki i koperek Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone
Bon Appetit Małgorzatywiniary 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 tubka wasabi 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 naleśniki (skład: mleko, jajko, mąka, szczypta soli) 4 łyżki śmietany sól, pieprz świeże zioła do dekoracji 4 jajka Robimy żurek od winiary wg wskazówek z opakowania. Dodajemy czosnek oraz całą tubkę wasabi. Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak i gotujemy aż szpinak się ugotuje.Robimy naleśniki. Naleśniki
Bon Appetit Małgorzatymacie. Na nori rozsmarowujemy ryż z brokułami. Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :) Dekoracja: Czarny sezam i surowe brokuły sushi z kurczakiem i brokułami
Bon Appetit Małgorzaty