dekoracje - 3179 przepisów (strona:101/212)

Grillowany łosoś z włoską gremolatą 138

tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu.  Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z melonem i miętą 152

usuwamy nasiona i skórę. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy listki z mięty. Melon mieszamy z listkami mięty, skrapiamy sokiem z cytryny i oblewamy syropem klonowym. Gotowe! :) Niedojrzałe czereśnie stanowią tylko dekorację ;) Sałatka z melonem i miętą

Bon Appetit Małgorzaty
Owocowa kostka Rubika (sałatka) 187

Podobne podanie owoców widziałam kiedyś w Internecie.  Składniki: dowolne 3 owoce u mnie: mango arbuz truskawka (ładniej wygląda z kiwi) kulka mozzarelli sos klonowy mięta do dekoracji Owoce kroimy w równą kostkę (staramy się :) ) ser mozzarella także tak kroimy. Układamy "kostkę Rubika" i polewamy sosem klonowym. Dekorujemy miętą. Moja kostka niestety nie jest aż tak precyzyjna ;)  Owocowa kostka

Bon Appetit Małgorzaty
Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym 133

śmietana Składniki: 1 duży jogurt naturalny pół kilograma truskawek 1,5 - 2  łyżeczki żelatyny około 2 łyżki cukru listki świeżej mięty Truskawki umyć, pozbawić szypułek, odłożyć parę do dekoracji a resztę zmiksować w blenderze z dodatkiem cukry. Jogurt wymieszać z 1 łyżką musu z truskawek oraz z rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną. Panna cottę rozlać do małych salaterek

Bon Appetit Małgorzaty
Truskawkowy sernik na zimno w wersji deseru 174

Składniki na 4 pucharki: kubełek 400 ml serka homogenizowanego 4 paczuszki herbatników pół kilograma truskawek 2 łyżki cukru dowolne owoce do dekoracji ( u mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki) bita śmietana 4 kostki czekolady Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce

Bon Appetit Małgorzaty
Drinki owocowo - alkoholowe 141

brzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty  2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji 3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące. 1  drink 2 drink 3 drink

Bon Appetit Małgorzaty
Grzanki z wątróbką po żydowsku 112

kurzych wątróbek 3 - 4 jajka ugotowane na twardo 1 małe jabłko (koniecznie kwaśne) ząbek czosnku majeranek mąka  olej sól, pieprz świeży  tymianek i natka pietruszki do dekoracji Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamy mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron do zrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane, pokrojone w cząstki

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 157

żółtej papryki oliwa do pieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 pomidory 1 główka czosnku sól, pieprz szczypta mielonej, ostrej papryki 1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z borówkami dla leniwych 379

Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Opis na drugi krem z borówkami: Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki. Biszkopt z bitą śmietaną

Bon Appetit Małgorzaty
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 111

włoszczyzna ( 2 marchwie, pół selera, 1 pietruszka, por) 2 cebule 6 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji sól, pieprz ocet, sok z cytryny Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, obraną i pokrojoną

Bon Appetit Małgorzaty
Lasagna mięsna z pieczarkami 197

mnie w plastrach) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 litr wody suszone oregano, suszona bazylia przyprawa chili natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji. olej do smażenia 2 czubate łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki

Bon Appetit Małgorzaty
Grzybowa zalewajka 193

Cebula (1 duża, lub 2 małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek  do dekoracji: natka pietruszki i koperek   Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowa na żurku z wasabi i naleśnikiem 183

winiary 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 tubka wasabi 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 naleśniki (skład: mleko, jajko, mąka, szczypta soli) 4 łyżki śmietany sól, pieprz świeże zioła do dekoracji 4 jajka Robimy żurek od winiary wg wskazówek z opakowania. Dodajemy czosnek oraz całą tubkę wasabi. Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak i gotujemy aż szpinak się ugotuje.Robimy naleśniki. Naleśniki

Bon Appetit Małgorzaty
"sushi" z kurczakiem i brokułami ;) 229

macie. Na nori rozsmarowujemy ryż z brokułami.  Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :) Dekoracja: Czarny sezam i surowe brokuły sushi z kurczakiem i brokułami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 135

imbir- ilość wg uznania sól, pieprz 10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser) garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni) 1 łyżka octu winnego świeże zioła do dekoracji oliwa do smażenia 3 ząbki czosnku Na oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek

Bon Appetit Małgorzaty