dekoracje - 3179 przepisów (strona:110/212)

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 290

pieczenia 2-3 łyżeczki kakao Składniki na polewę chałwową: 200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka 20-30 g płatków migdałowych do dekoracji Mamy w domu taką rodzinną tradycję... Solenizant, któremu aktualnie przypada święto - wybiera ciasto na jakie ma ochotę - a ja je później robię :) Tym razem urodziny obchodził mój syn. Zachcianka polegała

Świat Ciasta
Tarta z karmelem i bananami 159

waniliowego Składniki na wierzch: gotowa masa krówkowa Gostyń 350g 4 dojrzałe banany 350 ml śmietany kremówki 36% 2 opak. Śmietan-Fixu małe opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji  Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę warte uwagi, aromatyczne, pyszne ciasto.  Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć

Świat Ciasta
Cynamonowe serduszka 159

łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1/3 łyżeczki cynamonu niewielka szczypta kardamonu 1 żółtko 100 g masła Dodatkowo: 25 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 100 g białej czekolady do dekoracji Świąteczne pieczenie czas zacząć!  :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche

Świat Ciasta
Rożki z migdałami 190

masła 60 g cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego pół łyżeczki otartej skórki z cytryny 25 g zmielonych migdałów 150 g mąki mała szczypta soli Do dekoracji: 1 żółtko płatki migdałowe Do kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej.   Ze wszystkich składników zagnieść

Świat Ciasta
Piernikowe domki na kubek 151

lukier dobrze "związał", po czym odstawić do zastygnięcia. Następnie przykleić elementy dachu. Również zostawić na chwilę do zastygnięcia. Gdy już wszystko dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem (fot.4) . Przechowywać w szczelnej puszce - a serwować na kubkach z kakao lub z czekoladą. Smacznego :) Inspiracja: moco-choco Przepis bierze udział w akcjach

Świat Ciasta
Babka pomarańczowo-kakaowa 206

której po raz pierwszy swoje przepisy zamiescił Paweł Małecki, który jest Mistrzem Polski Cukierników, wielokrotnym laureatem konkursów cukierniczych w Polsce i na świecie oraz kierownikiem działu pralin, lodów i dekoracji cukierniczych. Przepisom takiego autorytetu nie mogłam się oprzeć. Na pierwszy ogień poszła babka, która idealnie wkomponowała się w przedświąteczny klimat Wielkanocy. Masło i margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier

Świat Ciasta
Babeczki Wielkanocne 218

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 100 g wiórków lub chipsów czekoladowych jajeczka cukrowe do dekoracji 120 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Te babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość

Świat Ciasta
Piernikowe ludziki 166

ciasta: 3/4 szklanki jasnego miodu 1 szklanka cukru 125 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej Dodatkowo: dowolne dekoracje cukiernicze Pierniczki (ang. gingerbread man) - ulubieńcy naszych najmłodszych. Przede wszystkim ze względu na fakt, że można je dekorować i "ubierać" w najrozmaitszy sposób, na ile tylko wyobraźnia na to pozwoli. Ciasteczka

Świat Ciasta
Torcik delicja jabłkowa 267

trzeba wykorzystać całej ilości). Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8) , przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną. Na potrzeby dekoracji na wierzchu użyłam niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietany kremówki z dodatkiem cukru. Ale torcik z powodzeniem można również udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Inspiracja: słodkie fantazje linkwithin

Świat Ciasta
Klasyczny Keks z Bakaliami 247

suszonych śliwek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g suszonych moreli 40 g suszonych daktyli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie) Klasyczny Keks z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie osuszamy rodzynki. Migdały obieramy. Wszystkie przygotowane bakalie dość drobno siekamy.  Mąkę wraz

Słodka Strona
Pierogi Ruskie 191

smaku  Farsz: - duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk - 2,5 - 3 kostki twarogu chudego  - 3 duże cebule - przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowany Dekoracja: - cebula - kiełbasa Sposób przygotowania: 1. Do dużego garnka wrzucamy nieobrane ziemniaki i zalewamy wodą. Ziemniaki gotujemy tak długo, aż w niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady

Gotuj Z Muzyką
Tort urodzinowy 250

mąki tortowej - szklanka cukru  -pół szklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy  - 3 łyżki oliwy Kremy:  - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia) - opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA) Dekoracja: - owoce: ananas/brzoskwinia z puszki -kiwi , winogrona , truskawki itp. - posypka (kawałki czekolady)  - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz) Sposób przygotowania: 1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie  po jednej

Gotuj Z Muzyką
Oponki 151

kostki) -0,5kg mąki pszennej  -1 szklanka cukru  -2 żółtka - 1 całe jajko  -pół szklanki śmietany -1 cukier waniliowy  - 2 łyżeczki sody  - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp. - do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 części Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce

Gotuj Z Muzyką
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 184

ok.1,5-2 cm. Potem na środek bezy kładziemy parę łyżek jabłek. I tak każde piętro. Na zdjęciu widać 3 poziom, jak wyłożyłem krem i jabłka: 5.Dekoracja  Do dekoracji użyłem pozostałego kremu i jabłek , oraz granata , który orzeźwił cały torcik ;) I to tyle ;)  Życzę smacznego ;) Na specjalna prośbę solenizantki , wrzucam jej ulubiona piosenkę: Pozdrawiam  Michał

Gotuj Z Muzyką
Deser bezowy 195

cukru pudru - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - 1 budyń śmietankowy - pół kostki masła Środek: - kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców) - owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi) Dekoracja : - Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu liczi i limonka) Sposób przygotowania :  1.Beza: Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami

Gotuj Z Muzyką

Proponowane wyszukiwania