łyżeczki cukru Masa wiśniowa: 250 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 ml wiśniówki 600 g wiśni z kompotu Do dekoracji: wiśnie kandyzowane wiórki czekoladowe płatki migdałowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać
Świat Ciastadobrze zastygły (krem powinien mieć konsystencję gęstego kremu do tortów, a czekoladki powinny być całkiem sztywne i dobrze odchodzić od papieru do pieczenia) - wyciągamy je z lodówki. Szprycę do dekoracji tortów z końcówką w kształcie gwiazdy napełniamy kremem i wyciskamy go na czekoladowe kółeczka, tak aby masa sięgała do wysokości około 1,5 cm a jej kształt przypominał różyczkę (fot.3
Świat Ciastaopakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości mleka. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować nasze wcześniej przygotowane placki, odkładając jedną sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce
Świat Ciastamiękkiego masła 150 g mąki 100 g cukru spora szczypta cynamonu Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru 2 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji: kilka wiśni lub czereśni kakao do posypania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej
Świat Ciastamielonych migdałów 200 g czekolady mlecznej do posmarowania spodu ciasta Składniki na nadzienie: 300 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: 100 g czekoladek z nadzieniem truskawkowym listki mięty Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki
Świat Ciastachwilę do zastygnięcia. Dokleić drzwi tak, aby były otwarte, a na koniec okiennice, parapety, płotek, "drewutnię" i komin (fot.3) . Gdy już wszystko dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem (fot.4) . Teraz już wszystko zależy od naszej koncepcji i pomysłowości. Wierzę, że każdy wykonany domek wniesie wiele radości i piernikowego aromatu do Waszych domów :) Dla ułatwienia pracy, szablon
Świat Ciastamąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao 1 jajka 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier do dekoracji: 1 białko 25 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny W rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem
Świat Ciastadrożdży 30 dag cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1 białko 50 dag mąki 15 dag masła 40 dag maku 2 łyżki miodu 20 dag bakalii cukier puder Do dekoracji: kandyzowane owoce Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki i wymieszać. Gotowy rozczyn przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, dodać żółtko
Świat Ciastamąki pszennej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 170 ml mleka 50 g rozpuszczonej margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji: lukier posypki cukrowe Jakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne
Świat Ciastapieczenia 2-3 łyżeczki kakao Składniki na polewę chałwową: 200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka 20-30 g płatków migdałowych do dekoracji Mamy w domu taką rodzinną tradycję... Solenizant, któremu aktualnie przypada święto - wybiera ciasto na jakie ma ochotę - a ja je później robię :) Tym razem urodziny obchodził mój syn. Zachcianka polegała
Świat Ciastawaniliowego Składniki na wierzch: gotowa masa krówkowa Gostyń 350g 4 dojrzałe banany 350 ml śmietany kremówki 36% 2 opak. Śmietan-Fixu małe opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę warte uwagi, aromatyczne, pyszne ciasto. Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć
Świat Ciastałyżeczka startej skórki pomarańczowej 1/3 łyżeczki cynamonu niewielka szczypta kardamonu 1 żółtko 100 g masła Dodatkowo: 25 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 100 g białej czekolady do dekoracji Świąteczne pieczenie czas zacząć! :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche
Świat Ciastamasła 60 g cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego pół łyżeczki otartej skórki z cytryny 25 g zmielonych migdałów 150 g mąki mała szczypta soli Do dekoracji: 1 żółtko płatki migdałowe Do kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść
Świat Ciastalukier dobrze "związał", po czym odstawić do zastygnięcia. Następnie przykleić elementy dachu. Również zostawić na chwilę do zastygnięcia. Gdy już wszystko dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem (fot.4) . Przechowywać w szczelnej puszce - a serwować na kubkach z kakao lub z czekoladą. Smacznego :) Inspiracja: moco-choco Przepis bierze udział w akcjach
Świat Ciastaktórej po raz pierwszy swoje przepisy zamiescił Paweł Małecki, który jest Mistrzem Polski Cukierników, wielokrotnym laureatem konkursów cukierniczych w Polsce i na świecie oraz kierownikiem działu pralin, lodów i dekoracji cukierniczych. Przepisom takiego autorytetu nie mogłam się oprzeć. Na pierwszy ogień poszła babka, która idealnie wkomponowała się w przedświąteczny klimat Wielkanocy. Masło i margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier
Świat Ciasta