dekoracje - 3179 przepisów (strona:131/212)

Ciasto pomarańczowo-migdałowe 154

Składniki; 5 dkg mąki pszennej, 15 dkg cukru pudru, 4 jajka, 10 dkg startych migdałów, 3 pomarańcze, 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru waniliowego, kilka całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomara

Anioły w kuchni
Jajka faszerowane z pająkami 493

Niech nazwa Was nie zmyli - jajka nie będą faszerowane pająkami! To jedynie propozycja szybkiej do wykonania przystawki na spotkanie w stylu Halloween z ciekawą dekoracją. Nie potrzeba tu żadnych specjalnych umiejętności, więc nawet dzieci mogą pomóc przy ich przyrządzaniu.  Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo kilka czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz

Pasja Smaku
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 286

łyżeczki kaparów garść zielonych lub czarnych oliwek ząbek czosnku 200 g pomidorków koktajlowych chlust białego wytrawnego wina 1/2 puszka krojonych pomidorów oliwa ew. sól do smaku bazylia do dekoracji Przygotowanie: Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni o wysokich ściankach. Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym 462

100g masła orzechowego ( wykorzystałam masło z kawałkami orzechów) 1 łyżka cukru pudru sos karmelowy 50g cukru 25ml wody 40ml śmietanki 30% 10g masła drobno pokrojone prażone orzeszki ziemne do dekoracji (u mnie około 30g) Wykonanie: KARMEL - cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, zalać ok. 50ml zimnej wody, wymieszać (można karmelizować sam cukier, a dopiero do gotowego karmelu dodać wodę

Smakołyki Bereniki
Tort na zimno z kremówki i galaretki 403

Składniki :   660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody ew . maliny lub inne owoce Krem do dekoracji ( ew może być gotowy w proszku )    Wykonanie : Przygotowywujemy 2 miseczki do każdej wlewamy po szklance wrzątku  ( jeśli mamy 2 takie same galaretki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Lazania Czekoladowa z Kremem Herbacianym i Malinami 274

czekolady, kaletki firmy Callebaut ze sklepu Patiserka) 100 g serka mascarpone 1 żółtko ok. 10 g cukru pudru 1 łyżeczka herbaty Matcha Skworcu 20 sztuk malin listki melisy do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wsypałam do miski i rozpuściłam na parze. Jestem na etapie temperowania czekolady, więc jeszcze ją utemperowałam :) Wylałam na sztywną folię, można również na papier do pieczenia. Wyrównałam

Blondynka Gotuje
Lekki sernik kawowy z borówkami 254

Długa przerwa. Od dziś wakacje. Więcej przepisów. Ciasto leciutkie, mokre, smaczne. Zniknęło w oka mgnieniu. Wyszło niziutkie.. wina piekarnika. Składniki: 500 g + do dekoracji, serka homogenizowanego naturalnego/waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 3 jajka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek brązowego cukru 150 g borówek amerykańskich Przygotowanie: Kawę rozpuszczamy razem w ciepłym mleku z cukrem. Dodajemy

Czarnawisienka
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 378

cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 ekologiczne jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa i dekoracja: 125 g serka kremowego Philadelphia w temp. pokojowej 3 łyżki masła w temp. pokojowej 2/3 szklanki cukru pudru skórka otarta z 1/4 cytryny pestki granata świeża figa (opcjonalnie) płatki migdałowe

Poezja smaku
Ciasto marchewkowe 434

jasny: 300 g śmietany 30% 200 g serka waniliowego cukier puder do smaku *na krem pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy pół litra soku marchewkowo-bananowego (np. Kubuś) * dekoracja: kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując

Kulinarny Pamiętnik
DESER CHIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 332

łyżki ksylitolu Truskawki podusić widelcem lub zmiksować blenderem, dodać ksylitol. Mrożone truskawki zasypać kilka godzin wcześniej ksylitolem i odstawić do rozmrożenia, następnie podusić je. Dodatkowo: - kilka truskawek do dekoracji (nie trzeba) Do miski wsypać nasiona, dodać ksylitol i wymieszać. Odmierzyć mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Masę jeszcze kilka razy zamieszać. Po ok.20 minutach

Smaczne Zdrowe
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 160

warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch położyć po 3 połówki przesmażonych daktyli. Jako

Kulinarny karnet Christophera
Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem. 122

kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji.             Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku

Kulinarny karnet Christophera
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 155

łyżki mąki ½  cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany 0,5 kg łosoś wędzony Koperek i cytryna do dekoracji Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli

Kulinarny karnet Christophera
Pianka cytrynowa. 112

cytryny 4 żółtka 125 g cukru 2 laski wanilii lub cukier waniliowy 250ml wina białego 125ml śmietanki   4 łyżeczki żelatyny 200ml śmietanki do dekoracji Wycisnąć sok z 2 cytryn. 1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości. Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę. Wino dodać

Kulinarny karnet Christophera