dekoracje - 3179 przepisów (strona:131/212)

Tort na zimno z kremówki i galaretki 411

Składniki :   660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody ew . maliny lub inne owoce Krem do dekoracji ( ew może być gotowy w proszku )    Wykonanie : Przygotowywujemy 2 miseczki do każdej wlewamy po szklance wrzątku  ( jeśli mamy 2 takie same galaretki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Lazania Czekoladowa z Kremem Herbacianym i Malinami 285

czekolady, kaletki firmy Callebaut ze sklepu Patiserka) 100 g serka mascarpone 1 żółtko ok. 10 g cukru pudru 1 łyżeczka herbaty Matcha Skworcu 20 sztuk malin listki melisy do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wsypałam do miski i rozpuściłam na parze. Jestem na etapie temperowania czekolady, więc jeszcze ją utemperowałam :) Wylałam na sztywną folię, można również na papier do pieczenia. Wyrównałam

Blondynka Gotuje
Lekki sernik kawowy z borówkami 259

Długa przerwa. Od dziś wakacje. Więcej przepisów. Ciasto leciutkie, mokre, smaczne. Zniknęło w oka mgnieniu. Wyszło niziutkie.. wina piekarnika. Składniki: 500 g + do dekoracji, serka homogenizowanego naturalnego/waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 3 jajka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek brązowego cukru 150 g borówek amerykańskich Przygotowanie: Kawę rozpuszczamy razem w ciepłym mleku z cukrem. Dodajemy

Czarnawisienka
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 398

cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 ekologiczne jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa i dekoracja: 125 g serka kremowego Philadelphia w temp. pokojowej 3 łyżki masła w temp. pokojowej 2/3 szklanki cukru pudru skórka otarta z 1/4 cytryny pestki granata świeża figa (opcjonalnie) płatki migdałowe

Poezja smaku
Ciasto marchewkowe 438

jasny: 300 g śmietany 30% 200 g serka waniliowego cukier puder do smaku *na krem pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy pół litra soku marchewkowo-bananowego (np. Kubuś) * dekoracja: kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując

Kulinarny Pamiętnik
DESER CHIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 341

łyżki ksylitolu Truskawki podusić widelcem lub zmiksować blenderem, dodać ksylitol. Mrożone truskawki zasypać kilka godzin wcześniej ksylitolem i odstawić do rozmrożenia, następnie podusić je. Dodatkowo: - kilka truskawek do dekoracji (nie trzeba) Do miski wsypać nasiona, dodać ksylitol i wymieszać. Odmierzyć mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Masę jeszcze kilka razy zamieszać. Po ok.20 minutach

Smaczne Zdrowe
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 169

warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch położyć po 3 połówki przesmażonych daktyli. Jako

Kulinarny karnet Christophera
Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem. 129

kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji.             Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku

Kulinarny karnet Christophera
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 162

łyżki mąki ½  cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany 0,5 kg łosoś wędzony Koperek i cytryna do dekoracji Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli

Kulinarny karnet Christophera
Pianka cytrynowa. 115

cytryny 4 żółtka 125 g cukru 2 laski wanilii lub cukier waniliowy 250ml wina białego 125ml śmietanki   4 łyżeczki żelatyny 200ml śmietanki do dekoracji Wycisnąć sok z 2 cytryn. 1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości. Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę. Wino dodać

Kulinarny karnet Christophera
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 216

aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa)  i odstawić do wystygnięcia. Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie  rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta  lekko przesmarować  rozbełtanym jajkiem, położyć na cieście zimną polędwicę i zrolować, boki podłożyć  pod spód. Wierzch można udekorować. Ważne, żeby złączenie  ciasta znalazło się

Kulinarny karnet Christophera
Marcepanowe skrzaty. 132

Robiąc mikołaje mamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp. Składniki . 150g marcepana 1 łyżka soku z buraka 1/2 białko kurze 100 g cukru 1 para rękawiczek Zakładamy rękawiczki. Z  masy marcepanowej uformować główki mikołajów i guziczki ,pozostawić jasne. Z reszty uformować tułowie, czapeczki

Kulinarny karnet Christophera
Tort marcepanowy z mango. 197

Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia. Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu. Każde ciasto ładnie ozdobione i pachnące korzennymi przyprawami na pewno

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne mazurki. 163

300g mąki 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Wierzch. 150g dżemu morelowego 150g masy marcepanowej 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła migdały do dekoracji Wykonanie. Składniki ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować

Kulinarny karnet Christophera