dekoracje - 3179 przepisów (strona:137/212)

Kwiatki na waflach ryżowych 153

końcu kupiłam sobie nowy rękaw cukierniczy i zestaw tylek ;) Tak naprawdę dopiero zaczynam się uczyć dekoracji tortów/ ciast/ ciasteczek ... te kwiatki na waflach to była moje pierwsza próba... choć wyszły bardzo smaczne to następnym razem będą na pewno jeszcze ładniejsze ;) Składniki:   200 ml śmietany 36%   kilka malin   2 łyżki cukru pudru   1 śmietan

Aga w kuchni
Warstwowa sałatka z selerem 458

dnie przezroczystej miski. Kolejną warstwę robimy z pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Rozsmarowujemy na niej połowę sosu przygotowanego z wymieszanego majonezu z musztardą. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zostawiając trochę na dekorację. Następnie układamy odcedzony seler ze słoiczka i  wylewamy drugą połowę sosu. Na samej górze układamy pokrojone żółtka. Na końcu dekorujemy kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki

Aga w kuchni
Nalewka miętowa 1111

robicie z mięty? U mnie pięknie rośnie w ogrodzie, co roku robię z niej nalewkę miętową, używam do dekoracji, a to co zostanie to suszę i mam całą zimę co pić :) Uwielbiam takie miętowe herbatki :) Składniki: liście z ok. 20 łodyg mięty, 1 litr spirytusu, 1,5 litra wody, 600 g cukru. Przygotowanie:      Mięta w ogródku już

Aga w kuchni
Smażony oscypek z żurawiną 123

się tam kupić i po dwóch dniach oscypki spleśniały w lodówce. Składniki: 1 duży oscypek do smażenia, 3 łyżki żurawiny do mięs i serów, 3 łyżki oleju, do dekoracji: natka pietruszki. Przygotowanie:     Oscypek do smażenia, charakteryzuje się tym, że jest najtwardszy i nie rozlewa się podczas smażenia. Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Smażymy

Aga w kuchni
Orzeźwiająca pomarańcza 131

Robiliście kiedyś drinki na bazie smakowych herbatek? Jeśli nie, to polecam :) Składniki: 1 saszetka herbaty Fresh Orange Teekanne, 10 ml wódki, 5 ml pinacolady, plasterek cytryny, plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka pomarańczy, skórka cytryny.   Przygotowanie:        Herbatę Fresh Orange Teekanne zalewamy 20 ml wrzątku. Odstawiamy napar do całkowitego ostudzenia. Gdy ostygnie dolewamy wódkę i pinacoladę

Aga w kuchni
Cytrynowe wspomnienie 101

Składniki: 1 saszetka herbaty green tea lemon Teekanne, 25 ml wódki, 100 ml soku z antonówki, 2 plasterki cytryny, 1 plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka z cytryny.   Przygotowanie:       Zaparzamy herbatę green tea lemon Teekanne 100 ml wrzątku. Następnie odstawiamy do ostudzenia, mieszamy z wódką i sokiem z antonówki. Plasterki cytryny i pomarańczy nadziewamy na słomkę

Aga w kuchni
Rudolfy z ciastek 147

Składniki: 1 szklanka cukru pudru, 1,8 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie:      W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli

Aga w kuchni
Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka 160

laskowymi :)Przypominam też Wam przepis na niemieckie ciasteczka Vanillekipferl   Składniki: 150 g zmielonych migdałów, 50 g zmielonych orzechów laskowych, 1 białko, 100 g cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, dekoracja: 1 białko, 100 g cukru pudru. Przygotowanie:       Zmielone migdały i orzechy laskowe mieszamy z cynamonem. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier puder. Do białka

Aga w kuchni
Grzaniec wiśniowy 147

Składniki: 1 saszetka herbaty Sweet cherry Teekanne, 100 ml czerwonego wina, 2 goździki Kamis, szczypta cynamonu Kamis, szczypta kardamonu Kamis, 1 łyżeczka miodu, 1 kora cynamonu Kamis, cukier do dekoracji, plasterek cytryny. Przygotowanie:     Wino wraz z goździkami, kardamonem i cynamonem podgrzewamy w rondelku, ale nie gotujemy. Dolewamy 100 ml naparu z herbatki Sweet cherry Teekanne oraz dodajemy łyżeczkę

Aga w kuchni
Ciastka 204

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Pieguski

Aga w kuchni
Boże Narodzenie 231

Babka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny   Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg

Aga w kuchni
Makowiec zawijany 147

szklanki mąki pszennej, 50 g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 150g masła, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki oleju, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, 15 g cukru waniliowego, dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów. Przygotowanie:     Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki

Aga w kuchni
Babeczki z bitą śmietną i owocami 111

Składniki: kruche babeczki, konfitura truskawkowa, 300 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 łyżeczki żelatyny, 2 kiwi, 2 brzoskwinie z puszki, polewa i dekoracje Helio , starta czekolada. Przygotowanie:    Do kruchych babeczek wkładamy po łyżce konfitury truskawkowej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i powoli wlewamy do kremówki, mieszając

Aga w kuchni
Makaron z tuńczykiem 166

zalewamy makaron jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany koperek. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy odcedzony tuńczyk i przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Nakładamy do miseczek i posypujemy do dekoracji natką pietruszki

Aga w kuchni
Soczysty kurczak 142

Składniki: 1 duża pierś kurczaka, 1 kostka rosołowa Knorr, 3 łyżki oliwy. dekoracja: pomidor sałata lodowa oliwki czarne ser solankowy PRZYGOTOWANIE:  Tak niewiele potrzeba by kurczak był soczysty. Kostkę rozcieramy z 3 łyżkami oliwy. Smarujemy nią pierś kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do lekkiego przyrumienienia się kurczaczka

Aga w kuchni