maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji, a do pozostałej części wkrajamy 2 banany. Wstawiamy śmietanę do lodówki. Kiedy upieczone muffinki nieco ostygną ścinamy wierzch i nieco wydrążamy środek. Nakładamy śmietanę z bananami do środku. Układamy wcześniej
Kolizje SmakówBiszkopt: 10 jajek 10 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 barwniki Krem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania ciasteczek Hit 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ubijamy białka z cukrem, a następnie dorzucamy żółtka. Do powstałej masy dokładamy
Kolizje Smakówpierwotnie 15 upieczonych babeczek do ozdabiania wytrwało tylko 10, głównie dzięki zasłudze naszego małego pomocnika. Pomocnik ów wspaniale się spisał podczas ozdabiania muffinek mimo, że część elementów przygotowanych do dekoracji znikała w jego małym brzuszku :) Składniki: 10 muffinek np. piernikowych z bakaliami 80g czekolady ciemnej gorzkiej 80g serka homogenizowanego 10 czerwonych draży Ok. 20 precelków Czekoladę roztapiamy w kąpieli
Kolizje Smakówmoich ulubionych deserów są pieczone banany. Cieplutkie, rozpływające się w ustach o słodkim smaku. Podawane z dowolnymi dodatkami zawsze smakują wyśmienicie :) Czas przygotowania: 10-12 minut pieczenia + czas na dekoracje Ilość porcji = Ilości bananów Składniki: Banany Oraz dowolne dodatki na przykład: Lody Polewa czekoladowa Cynamon Migdały Listek mięty Banany pieczemy w nagrzanym na 150 stopni piekarniku. Umieszczamy
Kolizje SmakówCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 5 deserów Składniki: 2 tabliczki czekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony wkładamy do połowy
Kolizje Smakówłyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao Warstwa śmietanowa: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy w misce od miksera. Ubijamy około 2 minut, aż się
Kolizje Smakówśmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada Opakowanie borówek Kilka biszkoptów Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Dodajemy serek homogenizowany
Kolizje Smakówjest zbyt gęste dodajemy odrobine wody gazowanej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Przygotowujemy farsz: w misce umieszczamy twaróg, cukier wanilinowy, jogurt naturalny oraz umyte borówki (kilka zostawiając do dekoracji). Składniki dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze cukrem według uznania. Kiedy mamy gotowy farsz smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny. Na ¼ ciepłego naleśnika umieszczamy farsz. Naleśniki
Kolizje Smakówbulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka
PastelFoodAlmette x 2) 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 mini papryczki chili 0,5 czerwonej papryki 0,5 cebuli sól do smaku łyżka oliwy 300g wędzonego łososia szczypiorek do dekoracji Suszone pomidory, paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pomidory dodajemy do serka, natomiast paprykę i cebulę podsmażamy na oliwie z odrobiną soli. Kiedy przestygną dodajemy je do serka
kuchnia do kwadratupęczki natki pietruszki (ok. 60 g) 150 ml śmietany lub creme fraiche ( użyłam ekologicznej śmietany z kulturami bakterii ) dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti ( wykorzystałam pełnoziarnisty ) czarne oliwki do dekoracji Przygotowanie: Aby przygotować sos wystarczy zmiksować tuńczyka (po odsączeniu) z anchois (też po odsączeniu), natką i oliwą. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Możesz doprawić sos, ale uważaj, bo będzie
Chilli Czosnek i Oliwanatce pietruszki Koncepcja przygotowywania sałatki na bazie natki pietruszki może wydawać się dla wielu pomysłem niezwykłym , ponieważ w polskiej tradycji kulinarnej pietruszkę stosuje się oszczędnie, jako przyprawę lub dekorację. Ale jest ona dobrze znana mieszkańcom krajów Bliskiego Wschodu . Pierwszy raz spotkałam się z taką sałatką w restauracji libańskiej. Gorzkawo-kwaśną sałatkę z natki pietruszki z cytrynowym dressingiem podano w niej
Chilli Czosnek i Oliwaświecie, złożoną z ponad 600 obiektów. Będąc w Neapolu w okresie Świąt koniecznie trzeba się wybrać na Via San Gregorio Armeno, gdzie można kupić przepiękne, ręcznie robione figurki i dekoracje do szopek. Zdjęcia neapolitańskich szopek – Presepe Napoletano , możecie obejrzeć na tej stronie . Zampognari źródło zdjęcia Kolejną świąteczną ciekawostką są zampognari , wędrujący muzykanci , wykonujący tradycyjne świąteczne piosenki na dudach, fletach
Chilli Czosnek i Oliwaprzed Katedrą Najświętszej Maryi Panny w Sewilli, w czasie których dzieci wykonują specjalny taniec zwany Danza de los Seises (taniec sześciu). Większość hiszpańskich rodzin zaczyna w tym dniu wyciągać dekoracje świąteczne, wśród których centralne miejsce zajmuje szopka - belén . Wspólne budowanie szopek przez całe rodziny, dopieszczanie najmniejszych ich detali, tak jak u nas dekorowanie choinek, należy do magicznych rodzinnych chwil. Szopki
Chilli Czosnek i Oliwasię zeszkli. Dodaj marchewkę i duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do rondla wlej wodę (powinna prawie przykryć marchewkę), wsyp natkę pietruszki (odłóż trochę do dekoracji), dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana). Ugotowaną marchewkę zdejmij z ognia, dopraw
Chilli Czosnek i Oliwa