dekoracje - 3179 przepisów (strona:147/212)

"Sałatka na przeziębienie" - grecka sałatka z natki pietruszki 211

natce pietruszki Koncepcja przygotowywania sałatki na bazie natki pietruszki może wydawać się dla wielu pomysłem niezwykłym , ponieważ w polskiej tradycji kulinarnej pietruszkę stosuje się oszczędnie, jako przyprawę lub dekorację. Ale jest ona dobrze znana mieszkańcom krajów Bliskiego Wschodu . Pierwszy raz spotkałam się z taką sałatką w restauracji libańskiej. Gorzkawo-kwaśną sałatkę z natki pietruszki z cytrynowym dressingiem podano w niej

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 139

świecie, złożoną z ponad 600 obiektów. Będąc w Neapolu w okresie Świąt koniecznie trzeba się wybrać na Via San Gregorio Armeno, gdzie można kupić przepiękne, ręcznie robione figurki i dekoracje do szopek. Zdjęcia neapolitańskich szopek – Presepe Napoletano , możecie obejrzeć na tej stronie . Zampognari źródło zdjęcia Kolejną świąteczną ciekawostką są zampognari , wędrujący muzykanci , wykonujący tradycyjne świąteczne piosenki na dudach, fletach

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 176

przed Katedrą Najświętszej Maryi Panny w Sewilli, w czasie których dzieci wykonują specjalny taniec zwany Danza de los Seises (taniec sześciu). Większość hiszpańskich rodzin zaczyna w tym dniu wyciągać dekoracje świąteczne, wśród których centralne miejsce zajmuje szopka - belén . Wspólne budowanie szopek przez całe rodziny, dopieszczanie najmniejszych ich detali, tak jak u nas dekorowanie choinek, należy do magicznych rodzinnych chwil. Szopki

Chilli Czosnek i Oliwa
Havuc plakisi - duszona marchewka 174

się zeszkli. Dodaj marchewkę i duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do rondla wlej wodę (powinna prawie przykryć marchewkę), wsyp natkę pietruszki (odłóż trochę do dekoracji), dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana).  Ugotowaną marchewkę zdejmij z ognia, dopraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z karmelem malinowym 163

szklanki mąki (180 g) 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 małe jajko 2 łyżki cukru pudru Karmel malinowy: 1 kubek malin (120 g) + około drugie tyle do dekoracji (ok. 120 g) 1 szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto

Poezja smaku
Rogaliki półfrancuskie 147

Kolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy rogaliki półfrancuskie .. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację i kształt ciastek według własnego gustu..ja zrobiłam mini rogaliki używając rogalomanii ..nadziałam je marmoladą, polałam rozpuszczoną czekoladą..pycha..polecam..Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu..i tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend..Może

Moje domowe kucharzenie
Jeżynowy sernik na zimno 268

jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia. składniki: 800 g serka homogenizowanego naturalnego 350 g jeżyn 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 1 galaretka jeżyny do dekoracji na wierzchu biszkopty do wyłożenia tortownicy Galaretkę przygotować wg przepisu i odstawić do wystudzenia, użyłam truskawkowej ale może być też o smaku owoców leśnych. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała. Następnie

Monia miesza i gotuje
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 205

np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp. - ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę) - ziarna prażone na patelni - kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich) - gęsty sos balsamico (do dekoracji) Sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka musztardy dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 6-8 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu, ew.cukru) - świeżo mielony pieprz

Smaczne Zdrowe
biszkopty w kształcie grzybków 93

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta

w kuchni i w ogrodzie
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 147

łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Sprawdź przepis na mazurka

w kuchni i w ogrodzie
Biszkopty w kształcie grzybków 146

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta

prawdziwe jedzenie
Czekoladowa Panna Cotta ze świeżymi malinami 144

300ml śmietanki 30%,  100ml mleka,  50g cukru,  100g mlecznej czekolady,  1/2 laski wanilii,  czubata łyżeczka żelatyny,  łyżeczka kakao,  śmietanka i maliny do dekoracji. Wykonanie Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Mleko zagotować ze śmietanką, cukrem, kakao i nasionami wanilii. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać

Z miłości do słodkości
Kruche jeżynowe babeczki 209

żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 200 g jeżyn 3 łyżki cukru waniliowego 250 ml śmietanki do ubijania 1 czubata łyżeczka żelatyny 4 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny do dekoracji : jeżyny i listki mięty Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię

Monia miesza i gotuje
Pavlova z bitą śmietaną i owocami 260

bitą śmietaną i owocami: Składniki na wielkość 22 cm: 6 białek z jajek 300 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze do pieczenia. Białka wlewamy do suchej misy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Herbaciane naleśniki z truskawkami i jogurtem 210

pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnię do naleśników z niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki- 3 sztuki. Część truskawek kroimy w kostkę, z kilku robimy wachlarze do dekoracji. Mieszamy jogurt grecki z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone truskawki. Masą przekładamy przestudzone naleśniki. Dekorujemy kleksami jogurtu, wachlarzami z truskawek i świeżymi listkami mięty. The post Herbaciane naleśniki z truskawkami i jogurtem appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię