dekoracje - 3179 przepisów (strona:153/212)

Ciasto jogurtowe z malinami (bez pieczenia) 489

wyłożenia 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany kremówki 10 g żelatyny 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 150 g malin + garść do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy biszkopcikami. Kremówkę ubijamy z cukrami. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i stawiamy w garnuszku na maleńkim ogniu. Podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści

Sto kolorów kuchni
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 173

sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy

Poezja smaku
Tarteletki morelowe z budyniem 158

śmietanę z mlekiem. Stawiamy na niewielkim gazie. Gdy ciecz będzie już lekko ciepła dodajemy mąkę i cukier. Od tej pory cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia.  Owoce do dekoracji: - 5 moreli - 1 szklanka wody - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/3 filiżanki cukru  - dżem z mirabelek  Przygotowanie Kroimy morele na ósemki, Wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, ekstrakt

Słodka sielanka
Makaron z sosem cytrynowym 691

makaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty lub pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W miseczce roztrzepujemy

Poezja smaku
Tort Szwarcwaldzki 159

powstały grudki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Uważać aby śmietana się nie zważyła. Krążki tortu nasączyć alkoholem. Następnie przełożyć wiśniami i bitą śmietaną (pozostawić 1/3 do dekoracji). Wierzch tortu pokryć w całości pozostałą śmietaną. Udekorować pozostałym sosem z wiśniami i posypać wiórkami czekoladowymi

Mania Gotowania
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 170

Halloween staje się z roku na rok coraz bardziej popularne w naszym kraju, w sklepach można znaleźć mnóstwo przebrań, dekoracji , produktów spożywczych itp. z nim związanych. Mnie również udzielił się nastrój Halloweenowy. Postanowiłam wykonać babeczki, które chyba są najwdzięczniejszym wypiekiem, jeśli chodzi o zdobienie. Moje nie są może idealne, ponieważ zdolności plastycznych niestety u mnie brak… ale chyba

Mania Gotowania
Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi 170

czas miksując na wolnych obrotach. Następnie cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się dobrze połączyło. Na końcu dodajemy orzechy (pozostawiamy około ¼ do dekoracji) i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Formę o wymiarach: 20x20 cm (może być też prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy. Pieczemy

Mania Gotowania
Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą 155

łyżek nutelli to dla Was za mało bądź za dużo J Ja kosztuje krem podczas miksowania dodając nutelle partiami. Do kremu dodajemy zmielone orzech, zostawiając około 2 łyżki do dekoracji. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i posypujemy resztą orzechów

Mania Gotowania
Świąteczna Dynia w korzennej zalewie 140

dziadków mmmm niebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób na taką dynię wystarczy odrobina przypraw oraz mały trick i dynia w zalewie staje się cudownym dodatkiem i dekoracją na Świątecznym stole. Czytaj więcej

Farmażony
Pomysł na słodki prezent - kruche witrażyki 120

Dzisiejszym wpisem rozpoczynam sezon świąteczny. Przez cały adwent chciałabym Wam pokazać kilka pomysłów, tak jak obiecałam na słodkie prezenty(ale nie tylko), dekoracje i umilacze. Oczywiście jeśli wpadnie mi coś po drodze do głowy nie omieszkam się tym tu podzielić, mam nadzieję że będziecie tu w grudniu zaglądać z przyjemnością. Tak więc od dziś zapraszam na Na dobry początek jeden

Farmażony
Tort à la Snickers 361

gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia/nasączenia: ok. 500 g masy krówkowej (gotowej lub z ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego) 100 ml mleka 100 ml wódki Do dekoracji: rurki waflowe (mogą być takie z nadzieniem lub bez - ja używam tych pustych w środku) orzeszki ziemne ok. 50 g gorzkiej czekolady dość szeroka wstążka o długości

Ratunku obiad
Deser wiśniowo-czekoladowy 1249

łyżki zimnej wody 50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców) 200g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 25g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej wiśnie do dekoracji Wykonanie: - wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, gotować 5-10minut, w trakcie gotowania dodać 50-80ml wody, ilość uzależnić od tego, jak dużo soku wypłynie z wiśni - mąkę ziemniaczaną

Smakołyki Bereniki
Sałatka z Tortellini 346

mieszamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym (lub sok z cytryny). Sałatkę przed podaniem schładzać co najmniej 2 godziny w lodówce (żeby smaki się uzupełniły). do dekoracji listek bazylii ;-) Szybko, smacznie i wygodnie

SMYKWKUCHNI
Śmietanowy tort jeżynowo - malinowy 160

przygotowujemy poncz (pół szklanki przegotowanej wody, 4 łyżki syropu sosnowego, sok z polowy limonki) kolejność od dołu: biszkopt konfitura malinowa śmietana malinowa biszkopt śmietana jeżynowa biszkopt śmietana jeżynowa i dekoracja tortu.    Smacznego! Miłego dnia

SMYKWKUCHNI