dekoracje - 3179 przepisów (strona:161/212)

Roladki z wędzonego łososia 393

śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii aluminiowej ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia, tak by zakrywały całą powierzchnię.  Z koperku wybrać kilka gałązek do dekoracji, resztę opłukać i drobno posiekać.  Serek wymieszać z chrzanem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na plastrach łososia, przy

Pasja Smaku
Małe donaty amerykańskie 269

łyżki masła 2 łyżki margaryny 3 żółtka 60 g cukru szczypta soli olej do smażenia Na lukier: cukier puder odrobina wody sok malinowy do zabarwienia kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Drożdże zalać ciepłą wodą i wymieszać z łyżką cukru, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe składniki i drożdże umieścić w misie robota i miksować

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #11 - Jajecznica z chorizo i oliwkami 178

Zawsze to jakaś odmiana :) Składniki /dla 2 osób/: kiełbasa chorizo (niewielki kawałek, 10-15 cm) 6 jaj 1/4 papryki 1/2 pomidora mała cebula 6-8 oliwek gałązka tymianku do dekoracji przyprawy: pieprz czarny, sól morska, bazylia, chilli olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone składniki, po kolei: chorizo, paprykę, cebulę, oliwki i pomidora. W międzyczasie w misce

Pasja Smaku
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 176

burgery i zakąski. Nazwy dań są ciekawe i wyróżniają się na tle tych tradycyjnych, które znamy prawie z każdego baru. Całe menu wypisane jest na dużej tablicy stanowiącej główną dekorację lokalu. Wystrój bistra jet ładny, nowoczesny i minimalistyczny. Owszem, podobnych lokali w Polsce jest mnóstwo, ale w Lublinie jeszcze takiego nie widziałam. Ja postawiłam na testowanie burgerów, więc skorzystałam

Pasja Smaku
Cytrusowa lemoniada herbaciana 136

przez 2-3 min. 600ml wody mineralnej - u mnie niegazowana sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy 2-3 łyżeczki miodu - u mnie ciemny, gryczany plastry cytrusów do dekoracji lód Mieszankę zielonej i białej herbaty zaparzyć w 400ml gorącej, ale nie wrzącej wody (odczekać 3-5 min. od momentu zagotowania) - ja używam zawsze zaparzacza, wtedy żadne fusy nie denerwują

Grunt to przepis!
KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 697

Jakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał mi się smak dzieciństwa i tak oto maszynka zagościła w moim domu. A skoro jest maszynka  to i musiały powstać ciasteczka!:) Przepis autorski ze starego babcinego zeszytu. Gorąco polecam! Składniki: -450g mąki

Smaczne Zdrowe
TORT CHAŁWOWY 365

masę: -1 budyń waniliowy bez cukru -2 szklanki mleka -0,5 szklanki koniaku -4 łyżki rodzynek -240g masła -600g chałwy waniliowej -powidła śliwkowe(najlepiej bez cukru) Do dekoracji: -polewa czekoladowa -uprażone płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania

Smaczne Zdrowe
PALUCHY WIEDŹMY 195

ekstraktu waniliowego ( lub cukru) - 2 i 2/3 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej) - u mnie 370g orkiszowej typ 700 - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : - blanszowane migdały do dekoracji (jako pazurki) - białko jaja ( do przyklejania pazurów) Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol

Smaczne Zdrowe
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 175

mąki orkiszowej lub pszennej - 125ml madery lub wytrawnej sherry - 125ml kremówki lub kwaśnej śmietany ( dowolnie) - sól i świeżo mielony czarny pieprz - świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania - trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby przemyć na sicie pod bieżącą wodą . Włożyć do garnka, zalać     1 szklanką rosołu i zagotować na niezbyt dużym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić

Smaczne Zdrowe
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 1319

blendera. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowym farszem napełniać połówki wydrążonych jajek. Najlepiej użyć do tego mocniejszy woreczek (np.na mrożonki) z lejkiem od dekoracji ciast. Niezawodny, sprawdzony wielokrotnie sposób. Po nadzianiu woreczek wyrzucamy i nie ma problemu z myciem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 245

Duży krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła. By uzyskać małe beziki najlepiej nałożyć masę do woreczka z wyciętym narożnikiem i przełożoną przez niego końcówką do dekoracji tortów. Z takiej "szprycki" tworzyć małe kleksiki. Blaszki pieczemy w piekarniku (na dwóch poziomach równocześnie) nagrzanym do 180*C przez 5 minut (termoobieg) , następnie temperaturę zmniejszamy

Smaczne Zdrowe
Eton mess 230

łyżeczki domowego cukru waniliowego 300 ml śmietany kremówki 30% bezy kawowe Płuczemy czerwone porzeczki i jagody na durszlaku. Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem waniliowym, pozostawiamy aby owoce puściły niewielką ilość soku. Schłodzoną wcześniej śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru, dodajemy pokruszone kawowe bezy, truskawki, niewielką ilość jagód

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką 339

jajka ugotowane na twardo 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soku z cytryny siekany szczypiorek duży plaster szynki do dekoracji: wąskie paseczki szynki Przygotowanie: Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ z jednej połówki. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka jarzynowa z awokado 364

duży ugotowany ziemniak 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soku z cytryny siekana pietruszka 2 plastry szynki do dekoracji: paski awokado, pietruszka Przygotowanie: Ugotowanego ziemniaka, obrane jajko kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem 373

faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem: składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry żółtego sera 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku siekany szczypiorek do dekoracji: wąskie paseczki sera i szczypiorek Przygotowanie: Ser kroimy w kosteczkę. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do sera. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos majonezowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię