dekoracje - 3179 przepisów (strona:163/212)

Czekoladowe ciasto z malinami 248

mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna lub gorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:   Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 514

zimnej kremówki 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie:   Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki

Ala piecze i gotuje
Rolada bezowa z mandarynkami 351

mandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty

Ala piecze i gotuje
Sernik z oreo i bitą śmietaną 222

cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml kremówki Bita śmietana 200 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix ciasteczka oreo na górę i do dekoracji Przygotowanie:   Spód Ciasteczka pozbawione kremu zmiksować w blenderze. Dodać rozpuszczoną letnią margarynę, zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy.  Masa serowa Żółtka, cukier, cukier waniliowy zmiksować w robocie do białości

Ala piecze i gotuje
Sernik z marchewką 196

prawdziwą wanilią Kamis 100 ml kremówki 1 opakowanie sernix 200 g marchewki 200 ml wody 4 łyżki cukru 0,5 białka 3/4 szk cukru marcepan i barwniki na dekorację Przygotowanie:   Herbatniki zmiksować na proszek dodać letnią rozpuszczoną margarynę. Zagnieść i wyłożyć na dno tortownicy. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagotować wodę z cukrem dodać marchewkę

Ala piecze i gotuje
Witrażyki z miodem 159

Takie pierniczki w kształcie witraży są świetną dekoracją świąteczną no i oczywiście są pyszne i aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić dziurkę by móc przełożyć wstążkę. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 150 g miodu prawdziwego 180 g cukru pudru  120 g margaryny 1 jajko  1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka z maszynki 501

Większość z Was zna te ciasteczka. Są bardzo kruche, delikatne no i bardzo smaczne. Po upieczeniu nie wymagają dodatkowej dekoracji. Dla mnie jedne z lepszych ciasteczek. Składniki: 350 g mąki pszennej 0,5 szkl cukru pudru Emix 2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix 2 łyżki cukru waniliowego Emix 4 żółtka 250 g margaryny lub masła 3 łyżki oleju Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem 10924

szkl  adwokatu 50 ml spirytusu Polewa 150 g margaryny 4,5 łyżki cukru pudru 4,5 łyżki wody 4 łyżki kakao dżem truskawkowy do posmarowania płatki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie:  Biszkopt:  Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Tort schwarcwaldzki 265

ubitej śmietany miksując na wolnych obrotach. Warstwy tortu biszkopt nasączony wiśniówką połowa letniego kisielu wiśniowego bita śmietana biszkopt nasączony wiśniówką druga połowa letniego kisielu wiśniowego bita śmietana biszkopt dekoracja z bitej śmietany Po złożeniu tortu schładzamy około 3-4 godziny żeby kisiel całkowicie stężał. Ubijamy drugą kremówkę  smarujemy i dekorujemy boki i górę toru. na wierzchu ułożyć wiśnie kandyzowane

Ala piecze i gotuje
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 163

Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać

Ala piecze i gotuje
Mielone gniazda z jajem 145

mnie świetne, smak i wygląd na talerzu znakomity. Tylko przygotowanie nieco dłuższe, ale  warto. Składniki : 35 dag mięsa mielonego  5 jajek ⅔ czerstwej bułki łyżeczka posiekanego koperku + do dekoracji 1 średnia cebula bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę, podsmażam na odrobinie oleju aby się tylko zeszkliła. Bułkę moczę w wodzie

Mechanik w kuchni
Marchewkowa z żurawiną 168

łyżek masła 1 łyżeczka curry 0.5 łyżeczki kurkumy 3/4 litra bulionu warzywnego 10 dag śmietany - kwaśnej sól, pieprz, cukier do doprawienia posiekany szczypiorek + troszkę żurawiny do dekoracji Przygotowanie : Marchew, pietruszkę, ziemniaki kroję w kawałki, cebulę siekam w drobną kosteczkę, żurawinę siekam na drobniejsze kawałki. Cebulę należy zeszklić na 3 łyżkach masła po czym dodać curry i kurkumę, wymieszać

Mechanik w kuchni
Kruche ciasteczka z czekoladą 192

waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko 1 łyżka cukru do podsypania borówki z imbirem i porto 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka siekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser z kaszy jaglanej z granatami 301

jogurtu greckiego 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 3 łyżki ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 2 owoce granatu sok z limonki 50 g czekolady do dekoracji Do rondelka z wrzącym mlekiem i wodą wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, do miękkości kaszy, jednocześnie płyn

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką 289

pszennej 1/3 szklanki kaszki manny 1 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kartoflanej 5 łyżek cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże truskawki do ciasta + truskawki do dekoracji na piankę jogurtową: 1 szklanka* jogurtu greckiego ¼ szklanki* cukru pudru * szklanka o pojemności 250 ml PRZYGOTOWANIE: Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię