Bardzo Was proszę o nieśmianie się z dekoracji tej babki :D. W dalszym ciągu jestem u Mamy i jedynym sprzętem do upiększania ciast, jaki Ona posiada, jest dziwny "pistolet", którym nie umiem się posługiwać. Całość wyszła dość koślawa, ale powiedzmy, że przez to bardziej "domowa". Frankfurter Kranz, czyli Frankfurcka Korona, to tradycyjna niemiecka babka pochodząca
Przepisy Aleksandrypieczenia, na dnie ułożyć około 4/5 ciasta (ciasto jest dość mocno klejące, dlatego najlepiej nie rozwałkowywać go na placek, a dłonią rozprowadzić po dnie formy), pozostawiając 1/5 do dekoracji - truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki - ciasto nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej, którą rozprowadzić dłonią po całej powierzchni ciasta - truskawki ułożyć na cieście ciasno obok siebie, rozcięciem
Smakołyki BerenikiSałatka z wędzonym łososiem i truskawkami . Potrzebujemy: 10 plasterków suszonego schabu lub innej wedliny 2 ugotowane na twardo jajka 2 pomidory 2 łyżki siekanego szczypiorku 5 rzodkiewek + jedna do dekoracji 2 ogórki małosolne 1 łyżka majonezu delikatnego Winiary sól i pieprz do smaku Ugotowane jajka i pomidory kroimy w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki siekamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka listków rozmarynu świeżego - dodatkowo do dekoracji 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Sos Balsamiczny i Truskawki: 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu lub 2 łyżki
Blondynka Gotujeosób na kwadratową formę 19x19 cm 1 duże opakowanie bobu (1kg) 6 płatów prostokątnego makaronu lasagne 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej
Symfonia Smakówwedług instrukcji na opakowaniu 1 dużego ziemniaka startego na drobnych oczkach 2 jajka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 por posiekany dość drobno, np. w piórka (odrobinę zostawiamy do dekoracji) 1 laska kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni 20 dag boczku (przygotowanego tak, jak kiełbasa) 2-3 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% sól, pieprz olej do smażenia
Ratunku obiadskładnik.) 100 g zwykłych herbatników (np. petitków) 100 g pianek marshmallows Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady 100 g masła 2 łyżki golden syrup Do dekoracji: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie lub inne bakalie Mleczną czekoladę, masło i golden syrup (o ile go używamy) umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. Herbatniki kruszymy na niewielkie kawałki, a pianki kroimy
Ratunku obiadcukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty (ja użyłam wiśniowej) Do dekoracji: ok. 600 g lukru plastycznego w dowolnych kolorach (domowego lub gotowego) perełki, śnieżynki, jadalny pisak lub cokolwiek Wam przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą
Ratunku obiadozdabiamy polewą. Na początek proponuję wylać ją na środek i delikatnie rozprowadzić na brzegi. Inaczej zbyt dużo może spłynąć, a tym sposobem polewa będzie równomiernie rozprowadzona i utworzy ciekawą dekorację ciasta. Opis przygotowania torciku jest dość długi, ale tak naprawdę nie zajmuje to zbyt dużo czasu i wbrew pozorom, wcale nie jest takie trudne. Serdecznie polecam, bo ciasto jest naprawdę
Ratunku obiadsosu: 60 g dobrej jakości masła 4 łyżki kakao 6 łyżek cukru (również demerara) 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej lub wiórki czekoladowe do dekoracji Najpierw przygotowujemy sos czekoladowy. W niewielkim garnuszku umieszczamy masło z mlekiem oraz cukrem i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy kakao i całość bardzo dokładnie mieszamy
Ratunku obiadłączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska (np. z młynka), 1,5 łyżeczki cukru, suszony tymianek (lub inne, ulubione zioła) zieleninka do dekoracji (u mnie kilka listków świeżej roszponki) Passatę oraz mleko wlewamy do garnka, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru i przyprawiamy solą, cukrem oraz tymiankiem. Podgrzewamy, a gdy się zagotuje, wsypujemy
Ratunku obiadnaturalnego kakao 1 czubata łyżka masła Do sosu: 2 czubate łyżki masy krówkowej 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej, wiórków lub płatków czekoladowych do dekoracji Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz
Ratunku obiadtakże doprawiamy solą, pieprzem i jeśli jest to potrzebne, cukrem. Gdy warzywa zmiękną (ale wciąż będą dość jędrne), dodajemy ugotowany al dente makaron oraz natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji). Mieszamy dokładnie. Danie podajemy na ciepło, posypane pozostałą natką. Pysznie, zdrowo, kolorowo, a do tego prosto i szybko :) Smacznego
Ratunku obiadbędzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka na truskawkowym musie 4 duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować: ok. 700 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek + kilka do dekoracji 500 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% cukier puder do smaku (może być również zwykły) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody Truskawki kroimy na pół lub na mniejsze
Ratunku obiadGotujemy aż buraczki zmiękną, ale pilnujemy by ich nie rozgotować (nie powinno to potrwać dłużej niż kilka min.). Do zupki dorzucamy ziemniaki oraz posiekany pęczek koperku (troszkę odkładamy do dekoracji) i po ok. 2 min. zdejmujemy z ognia. Botwinkę zabielamy śmietaną. Najpierw w oddzielnym naczyniu (np. w szklance) do niewielkiej ilości śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, całość dokładnie mieszamy
Ratunku obiad