także doprawiamy solą, pieprzem i jeśli jest to potrzebne, cukrem. Gdy warzywa zmiękną (ale wciąż będą dość jędrne), dodajemy ugotowany al dente makaron oraz natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji). Mieszamy dokładnie. Danie podajemy na ciepło, posypane pozostałą natką. Pysznie, zdrowo, kolorowo, a do tego prosto i szybko :) Smacznego
Ratunku obiadbędzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka na truskawkowym musie 4 duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować: ok. 700 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek + kilka do dekoracji 500 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% cukier puder do smaku (może być również zwykły) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody Truskawki kroimy na pół lub na mniejsze
Ratunku obiadGotujemy aż buraczki zmiękną, ale pilnujemy by ich nie rozgotować (nie powinno to potrwać dłużej niż kilka min.). Do zupki dorzucamy ziemniaki oraz posiekany pęczek koperku (troszkę odkładamy do dekoracji) i po ok. 2 min. zdejmujemy z ognia. Botwinkę zabielamy śmietaną. Najpierw w oddzielnym naczyniu (np. w szklance) do niewielkiej ilości śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, całość dokładnie mieszamy
Ratunku obiadłyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji: ok. 750-1000 g (w zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam gotowego) Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ja przygotowałam dwa. Najpierw jeden w dużej (ok. 27x36 cm), prostokątnej
Ratunku obiadszkl. mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy (ja kupiłam o smaku zielonego jabłuszka :)); 3 łyżki cukru; Do dekoracji: cukier puder. Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych; kroimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, posypujemy cukrem i smażymy ok 15 min. Studzimy i dodajemy
Miksturownikjarzynki. Gotujemy ok. 10 min. Później doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i wsypujemy kurkumę - dla aromatu i dla koloru :) Z zupki wyciągamy 2 - 3 łyżki pokrojonych warzyw - posłużą później jako dekoracja - a resztę miksujemy na krem. Zupę rozlewamy na talerze. Kroimy pierś z kurczaka na mniejsze cząstki - można ją troszkę podsmażyć. I wkładamy do zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami. SMACZNEGO!!! Warzywny
Miksturowniklodówki na czas przygotowania masy serowej. Przygotowanie masy serowej: Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i cukier waniliowy. A następnie olejek waniliowy, masę krówkową (odkładamy 3 łyżki na dekorację) i śmietankę. Na końcu dodajemy mąkę i wiórki kokosowe lub budyń kokosowy. Miksujemy wszystko dokładnie, ale na najniższych obrotach. Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury
Miksturownikorzechowe. Składniki: 2 szklanki mąki; 1/2 szklanki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka; 1 jajko; 5 łyżeczek masła orzechowego; Do dekoracji: pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym; pół szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne). Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre
Miksturownikpłaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżki mąki pszennej; 4 żółtka; 3/4 szklanki cukru; 200 g margaryny; cukier waniliowy; Do dekoracji: okrągłe biszkopty; rodzynki; 1/2 szkl. naparu herbaty; wódka; polewa czekoladowa - przepis tutaj. Białka ubijamy z solą i z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia
Miksturownikżadnych przypraw :) Sałatka warstwowa z tuńczykiem. Składniki: 8 jajek; 2 puszki tuńczyka (najlepiej w kawałku - dobrej jakości); 200 g sera żółtego; 1 duża cebula mały majonez; szczypior do dekoracji. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Do salaterki ścieramy białka. Drugą warstwą jest starty ser żółty. Dodajemy jedną puszkę tuńczyka. I wierzch smarujemy majonezem. Na majonez
Miksturowniksmażyłam z jednej strony, a po przełożeniu na drugą jeszcze chwilę potrzymałam na wyłączonym już gazie. Przełożyłam na talerz, zagięłam (nie wiem po co) i posypałam jeszcze dodatkowo, ku dekoracji, startym oscypkiem. Udało mi się kęs spróbować - był znakomity:) ***** "Wiedza to władza. Ale niewiedza, niestety, nie oznacza jeszcze braku władzy" Niels Bohr Komentarze bernadeta75 2012/03/09 09:11:43 proste
Zdrowa Kuchnia Sowysłodkie, a (prawie) bez grzechu;) Miałam w zamyśle zrobienie mazurka, ale zdecydowałam się na tartę tzn. nie mam pojęcia czym się różni mazurek od tarty (oprócz może nacisku na dekorację w przypadku mazurka), ale zrobiłam okrągłe i niewielkie, więc bardziej pasuje na tartę;) Spód mojego wymysłu, a wierzch wzorowałam na przepisie Doroty na mazurek chałwowy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywarstwa ryżu zmieszanego z mleczkiem kokosowym, na to warstwa musu truskawkowego, a na górę warstwa Canihua. Ta ostatnia warstwa wyszła bardzo dekoracyjna, bo kuleczki opalizują na brązowo - świetne na dekoracje różnorakich słodkości! Deser wyszedł nie tylko bardzo smaczny, ale i syty (można go spokojnie zjeść na śniadanie bądź kolację) podobnie jak deser jaglany :) "Bezgraniczne przywiązanie do czegokolwiek w życiu już
Zdrowa Kuchnia Sowywięc konieczności trzymać ich długo w lodówce. Jedną zjadłam wieczorem na próbę, a dwie następne po wyjęciu (bezproblemowym) z foremek polałam niewielką ilością miodu, dodałam jeszcze trochę owoców dla dekoracji i zjadłam na śniadanie następnego dnia:) Na chwilę odeszłam i okazało się, że takie śniadanko ma też innego amatora;) "Daje się dla samego dawania, a nie po to, by otrzymać
Zdrowa Kuchnia Sowy