żółtka 2 łyżeczki kawy 50ml wody 2 łyżki cukru 100g serka homogenizowanego naturalnego 100g śmietanki 30% 1 łyżka kakao 1 i 1/3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody kakao do dekoracji Wykonanie: - żółtka przełożyć do rondelka, roztrzepać - kawę i cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia - żółtka podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką
Smakołyki Berenikiokoło 40-45minut. Upieczone ciasto możemy polać dowolnie rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną, białą bądź deserową ( najlepiej całą tabliczką, albo dwoma, zależy jak bardzo słodkie ciasta lubimy. Dekoracja dowolna – dajcie się ponieść fantazji
Sajkofanka smakułyżki rzeżucha zielona cebulka pokrojona 2 łyżki sól do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo . Zimne obrać z skorupki i pokroić w kostkę (odciąć małe kawałki jajka do dekoracji ) . Do jajek dodać 1 łyżkę pokrojonej zielonej cebulki , odsączoną kukurydzę z chili , majonez i wymieszać . Doprawić sałatkę do smaku solą . Podałam na cienkich waflach ryżowych naturalnych . Udekorowałam na górze rzeżuchą
Ala piecze i gotujewalentynki mus z białej czekolady.Pyszny,słodki ,rozpływający się w ustach.Jak dla mnie rewelacyjny. Składniki: czekolada biała 100 g masło 25 g jajka 2 szt kremówka 120 ml do dekoracji kremówka 100 ml truskawki rurki waflowe serduszka z czekolady złote kuleczki Przygotowanie: Jajka sparzyć. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do płynnej czekolady dodać pokrojone masło i mieszać
Ala piecze i gotujepracy ,duży efekt,dzieciaki będą zachwycone. Składniki: jajka 6 szt szczypiorek ziele angielskie 10 kuleczek małych groch połówki 5 szt na nosek listki sałaty i bazylii do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać z skorupki.Pięć jajek przeznaczyć na zajączki a z szóstego z białka wyciąć uszka.Małym nożykiem naciąć jajko na górze i umieścić
Ala piecze i gotujemajonez 2 łyżki sól,biały pieprz do smaku ziele angielskie małe kuleczki na oczy papryka czerwona na dzióbki i do ozdoby sałata zielona i listki bazylii do dekoracji żółty barwnik spożywczy Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo,obrać z skorupki,przekroić na pół i wyjąć żółtko. Z białek ściąć końcówki żeby kurczaczki ładnie stały i włożyć na godzinę do ciepłej
Ala piecze i gotujełyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem czekoladowy margaryna lub masło 250 g jajka 4 szt cukier 1 szk czekolada gorzka 1 szt kakao ciemne 3 łyżeczki Do dekoracji maliny jeżyny czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubij ać tak długo , aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko
Ala piecze i gotujerabarbarem.Deser Eton Mess z bezami uwielbiamy więc zrobiłam z musem rabarbarowym.Palce lizać. Składniki: 200 g rabarbar czerwony cukier do smaku 250 ml zimnej kremówki 30 % bezy truskawki do dekoracji Przygotowanie: Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać rabarbar 2 łyżki cukru i gotować do miękkości.W zależności od ilości płynu
Ala piecze i gotujebardzo pyszny. Składniki: 2 szt galaretka truskawkowa 400 g jogurt grecki 50 g cukier puder 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny truskawki do galaretki i na dekorację Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody,wymieszać i rozlać do pucharków. Do letniej galaretki dodać po kilka sztuk obranych i umytych truskawek.Odłożyć do całkowitego stężenia. Truskawki umyć i pozbawić
Ala piecze i gotujeBiszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać
Ala piecze i gotujekremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej
Ala piecze i gotujepośpieszyć i zrobić. Najlepiej smakuje gdy arbuz jest mocno schłodzony. Składniki: 0,5 kg arbuza czerwonego 2 łyżki soku z limonki 10 kostek lodu limonka i maliny do dekoracji ewentualnie cukier puder do smaku Przygotowanie: Wybieramy bardzo dojrzałego arbuza. Wyciągamy wszystkie pestki i kroimy miąższ na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia z blendera dodajemy sok z limonki,lód
Ala piecze i gotujemąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna lub gorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości
Ala piecze i gotujezimnej kremówki 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki
Ala piecze i gotujemandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty
Ala piecze i gotuje