dekoracje - 3179 przepisów (strona:167/212)

Zupa na poniedziałek 144

osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą do wysokości groszku i gotujemy 20 minut. Dokładamy odcedzone szparagi (pozostawiamy 4 do dekoracji). Dolewamy śmietanę i wszystko miksujemy. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do misek. Boczek wędzony podsmażamy na patelni. Kruszymy i dekorujemy nim zupę, dokładamy

Przysmaki Karolki
Wyjątkowy maj 183

papier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa: 500 g serka śmietankowego 2 jajka 80 g cukru 1 łyżka esencji waniliowej owoce mrożone 150 g lub świeże do dekoracji świeże truskawki lub inne owoce letnie Serki ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy jajka i wanilię. Na ciasto kładziemy 3-4 łyżek masy serowej, nastepnie układamy owoce, które przykrywamy resztą masy

Przysmaki Karolki
Truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki... 207

serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest taka konieczność cukier puder. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wlewamy 1/3 zmiksowanych truskawek oraz dodajemy

Przysmaki Karolki
Opalony tort ananasowo-kokosowy 256

tort zobaczylam na blogu PrettyBaked i nie moglam sie oprzec zeby go nie zrobic na swoje urodziny. Te opalone kolce mnie urzekly. Pomysl na taka dekoracje pochodzi z tej strony . Sam tort tylko zewnetrzenie jest taki sam, srodek ma inny, jest kokosowo-ananasowy. Przepis na biszkopt wykorzystalam ze storny Doroty . Tort wydaje sie byc trudny ale wcale taki nie jest

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik Ferrero Roche 188

częściej. Skorzystałam z przepisu dodanego w ramach konkursu Gellwe przez Poloniemartyne i był to bardzo udany wybór, bo sernik nie dość ze prosty to jeszcze przepyszny. Zmieniłam jedynie sama dekoracje dając kulki Ferrero Roche zamiast orzechowych wafelków. A sernik polecam warto. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Muffinki bananowo-dyniowe z nutella 180

Pomalutku kończymy nasze tegoroczne spotkanie z dynia. Co prawda zostało mi jeszcze trochę nadzienia z dyni po tym jak mąż ja artystycznie wyciął na dekoracje przed dom na Halloween, wiec pewnie jeszcze coś się z tej dyni pojawi. A na razie zapraszam was na dyniowe muffinki z dodatkiem bananów i nutelli. Myślę, ze takie połączenie niejednego smakosza słodkich wypieków zadowoli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik z kremem i bezowymi grzybkami 177

ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort cieniowany z kremem na bezie szwajcarskiej 175

klasy, który jako niespodziankę dali na urodziny swojej Pani Dyrektor. Niespodzianka wypaliła. Tort wyszedł całkiem atrakcyjny, aczkolwiek nie obyło się bez stresu i przy fotografowaniu lekkiego uszkodzenia dekoracji, podobno bardzo dobrze smakował a ze wygląda na dzieło różowego bobasa ze skrzydełkami i strzałą to już tak samo wyszło. Niestety nie ma przekroju bo pojechał w całości, ale możecie mi wierzyć

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada pandanowa z ananasem i kokosem 201

Zieleń to kolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Woda Karambolowo - Miętowa 168

zachęcał. Postanowiłam wrzucić go do wody mineralnej. Powstała woda o smaku interesującym smaku. Szału smakowego nie było, na upał nadawała się idealnie.  Co myślę o tym owocu? Do dekoracji - idealny. Przekrój uroczy. Jednak nic poza tym. Takie jest moje zdanie. Próbowałam upiec kilka plasterków, bo przeczytałam, że można, że w niektórych regionach świata uważany jest za warzywo

Blondynka Gotuje
Torcik czekoladowy 533

koła (resztki ciasta wykorzystać na przykład na cake popsy  klik ) . Każde ciastko przekroić na 2 małe blaty. Dodatkowo: 60 g ciemnej czekolady* 1/2 łyżeczki oleju * świeże maliny do dekoracji (truskawki, jagody) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać oliwę. Na talerzyku ułożyć mały blat czekoladowy, nałożyć przygotowany krem z serka mascarpone i białej czekolady, przykryć drugim

Zabawa smakiem
Black Forest Cake- torcik czekoladowy z wisniami i bita smietana 279

syropu.400 ml syropu gotujemy, dodajemy sherry. Do szklanki nalewamy mala ilosc syropu- dodajemy make ziemniaczana , laczymy I nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare do dekoracji ). Odstawiamy do ostygniecia. Ubijamy smietane na sztywna, dodajemy cukier puder. * Dodajemy zelatyne, w sytuacji gdy ciasto podajemy na drugi dzien , badz kremowka nie ubija sie odpowiednio. Ciasto przekrajamy na trzy

Smaki Edyty
Ciasto czekoladowe z truskawkami- chocolate and strawberry gateau 257

specjalne okazje, do tego najlepiej na wczoraj :) Samo ciasto to 10 min przygotowania , wiec nie jest pracochłonne I trudne. Cała reszta, jest naprawdę prosta w wykonaniu. Ubicie śmietany I dekoracja - to już sama przyjemność . Polecam. Zaczynamy :  Składniki na ciasto: 150 gr self raising mąki* 28 gr gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 gr drobnego cukru

Smaki Edyty
Raffaello z truskawkami- raffaello with strawberries 325

Ubijamy. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Po ubiciu łączymy ze śmietaną.  Na pierwszym placku rozmarowujemy ok 1/3 masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji ) Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy ostatnim plackiem. Całe ciasto pokrywamy masą. Prażymy migdały. Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę

Smaki Edyty
Tort dla seniora. 251

Dziś tort bardziej tradycyjny , robiony dla dziadka z okazji 80 urodzin :)  Tort w stylu tortu szwardzwaldzkiego - Czekoladowy biszkopt + bita śmietana + wiśnie . Do dekoracji użyłam wiśni mocno "alkoholowych" prosto z powstającej nalewki. Polecam

Malinowa Kawiarenka

Proponowane wyszukiwania