nagrzanym do 250°C przez okolo 20 minut. skladniki na nadzienie: 150g malin 1 lyzka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady 1 zoltko 100ml smietany 1 duza lyzka nutelli do dekoracji maliny i wiorki bialej czekolady wykonanie: Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem pudrem. Smietane doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nia polamana na kawalki czekolade. Mieszamy do czasu gdy czekolada
Przysmaki Karolkiaromaty dokladamy pokrojona w plastry cukinie. Chwile podsmazamy. Dolewamy bulion i gotujemy cukinie az zmieknie. Odstawiamy do wystygniecia. Do zimnej cukini dodajemy jogurt i miete (pozostawiamy 2 galazki do dekoracji) Calosc miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solai pieprzem. Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodowki do calkowitego schlodzenia. Podajemy z galazka miety. Smacznego
Przysmaki Karolki200g cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 250g masla 150g mielonych orzechow wloskich 50g posiekanej czekolady gorzkiej 5 bananow skladniki na polewe: 100g gorzkiej czekolady 40g masla orzechy do dekoracji wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka i nadal ucieramy na pulchna mase. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i nadal ucieramy. Na koncu dodajemy mielone orzechy
Przysmaki KarolkiWaszych domach czuc juz Swietami? U mnie juz tak. Codziennie pojawiaja sie nowe dekoracje, rozbrzmiewa swiateczna muzyka, ktorej wtoruje moje dziecie. Widze jak bardzo Viki nie moze doczekac sie choinki i prezentow. W kuchni kroluja aromatyczne wypieki. Cudowna won cynamonu, kardamonu, gozdzikow rozchodzi sie po calym mieszkaniu. Pojawily sie tez wytrawne dania, ktore rowniez tworza ta niesamowita atmosfere. Nasza codziennosc
Przysmaki Karolkidzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej 120g masla 4 jajka 300g cukru 150g maki szczypta soli 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 80g orzechow wloskich do dekoracji 100g gorzkiej czekolady kilka orzechow wloskich wykonanie: Czekolade polamana na kawalki wraz z maslem topimy w kapieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy
Przysmaki Karolkipochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichy skladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki. Por myjemy i odcinamy wiekszy kawalek bialych czesci, ktore nie beda nam potrzebne. Nastepnie siekamy na talarki i podsmazamy przez chwile
Przysmaki Karolkiprzepisu , nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru do nasaczenia biszkoptu: 150ml mocnej kawy 60ml likieru Amaretto gorzkie kakako do dekoracji wykonanie: Biszkopt pieczemy wedlug przepisu, po calkowitym wystudzeniu przecinamy na 3 blaty. Kremowke ubijamy mikserem dodajac pod koniec cukier puder. Do ubitej smietany dodajemy mascarpone i dokladnie mieszamy. Ja zrobilam
Przysmaki Karolkiprzestygnięcia. Resztę śmietany (300ml) ubijamy mikserem.Następnie partiami łączymy bita śmietanę z czekolada dodając śmietanę do czekolady nie odwrotnie. Ciasteczka kruszymy. Maliny rozgniatamy widelcem, odkładamy 18 malin do dekoracji. Do szklaneczek lub kieliszków nakładamy na dno warstwę ciasteczek, na to warstwę malin i mus czekoladowy.Ta czynność należy powtórzyć jeszcze raz. Całość dekorujemy odłożonymi malinami i ewentualnie listkiem mięty. Smacznego
Przysmaki Karolkicukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy
Przysmaki Karolkisztuk orzechów laskowych 200 g masy marcepanowej 20 g cukru pudru 1 łyżka amaretto 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie ściągamy z nich błonkę. Masę marcepanową zagniatamy z amaretto i cukrem pudrem. Wałkujemy, dzielimy
Przysmaki Karolkiłyżeczki soli 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków 40 g ciemnego kakao 250 g masła 250 ml bardzo mocnej kawy 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji 40 g wiórków kokosowych 40 g czekolady wykonanie: W misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło
Przysmaki Karolkiwiośnie. Ostatnie dni z temperaturą na plusie bardzo mi w tych marzeniach pomagały. Idąc przez pobliski plac słyszałam już śpiew ptaków. Po powrocie do domu pochowałam resztki zimowych dekoracji. Oszronione gałązki mahoniu schowałam na dnie szafy, zamiast nich w wazonie pojawiły się różowe goździki. Szybko jednak przekonałam się, ze zima jeszcze nie minęła. Nagle spadł śnieg z deszczem i marzenia
Przysmaki Karolkimąki 100 ml oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g masła sok z połowy cytryny cukier puder do dekoracji wykonanie: Banany obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, cynamon i 10g cukru, dokładamy banany i podsmażamy je przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia
Przysmaki Karolkijajka 120 g mielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały
Przysmaki Karolkijajka 250 g cukru 300 g mąki 120 g wiórków kokosowych 400 ml jogurtu naturalnego 200 ml oliwy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao - opcjonalnie Do dekoracji 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę
Przysmaki Karolki