dekoracje - 3179 przepisów (strona:170/212)

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 287

250g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej typ 650 375ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli łyżeczka cukru 20g drożdży świeżych 100g słonecznika łuskanego (plus trochę ziaren do dekoracji) olej do wysmarowania blach Wykonanie: - drożdże rozkruszyć w misce, dodać cukier i wodę, wymieszać i pozostawić na 20 minut - 250g mąki żytniej i 250g mąki pszennej przesiać i wymieszać razem

Smakołyki Bereniki
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 273

oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 80g cukru 20g drożdży świeżych 2 jajka 1/2 szklanki mleka 50g mlecznej czekolady około 15 orzeszków do dekoracji Wykonanie: - z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn, odstawić go na pół godziny do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem

Smakołyki Bereniki
Deser pomarańczowo-czekoladowy 272

łyżeczka cukru pudru 125 ml śmietanki 30% warstwa pomarańczowa 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki gorącej wody 2 pomarańcze 200g jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru dekoracja plasterki pomarańczy czekolada deserowa Wykonanie: przygotowujemy warstwę czekoladową : - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy po kilku minutach napęcznieje, zalać gorąca wodą i wymieszać, pozostawić do wystygnięcia - czekoladę rozpuścić podgrzewając, dodać

Smakołyki Bereniki
Piegusek z białek 568

jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku

Smakołyki Bereniki
Babka krówkowa 385

babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji i wzmocnienia smaku babki polecam sos powstały jak z krówek i śmietanki, najlepiej gorącym sosem polewać gotowy do skonsumowania kawałek ciasta. Babka krówkowa Składniki: 150g krówek 100ml śmietanki 30% 150g

Smakołyki Bereniki
Mazurek pomarańczowy 356

ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli masa pomarańczowa 1 duża pomarańcza 1/4 cytryny 150g cukru 50ml wody 50g płatków migdałowych do dekoracji garść płatków migdałowych kilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać - dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto - ciasto schłodzić

Smakołyki Bereniki
Tort miodowy 392

cukru (na 0,5l mleka) 3 łyżki cukru 2 żółtka 100g masła masa krówkowa/kajmakowa 300g masy krówkowej o smaku kakao 150g masła płatki migdałów i maliny do dekoracji Wykonanie: BLATY MIODOWE - masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników, ostudzić - mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto

Smakołyki Bereniki
Sernik gotowany 9853

popęka, itp. Jest to sernik, który po zastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść. Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy słodycz masy serowej i spodu biszkoptowego

Smakołyki Bereniki
Sernik kokosowy 835

kwadraty Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji i w takiej postaci smakuje równie wybornie

Smakołyki Bereniki
Pianka truskawkowo-bananowa 661

cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 280g śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 60ml wody 7 okrągłych biszkoptów 12-15 sztuk niedużych truskawek 0,5 banana i kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: MUS TRUSKAWKOWY - truskawki oczyścić i pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus - do musu dodać cukier puder, wymieszać - do miseczki odłożyć 2-3 łyżki musu, wsypać do nich żelatynę, wymieszać

Smakołyki Bereniki
Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 158

chwilę włożyć do lodówki, po czym rozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, kiedy nabrały złocistej barwy, wyłączyłam piec. Zostawiłam je w cieple. Dekoracja wedle uznania. U mnie najzwyklejszy lukier. Smacznego!  ************************************* PS: Muszę, muszę się pochwalić! Pamiętacie konkurs organizowany przez Chantel na blogu " http://przykubkukawy.blox.pl/html " ? No, a ja pamiętałam xd Wzięłam udział

W kuchni Karmel-itki
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 252

Świąteczne dekoracje już zalegają na sklepowych półkach, a w wystawowych oknach  stoją choinki i migoczą kolorowe lampki.  Jeszcze chwila, a dzieci z niecierpliwością będą wypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach.   W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza

W kuchni Karmel-itki
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 402

łyżki przyprawy do pierników nadzienie : 2 słoiczki (w sumie ok. 500g) domowego dżemu wiśniowego (klik;) 2 galaretki wiśniowe polewa: tabliczka gorzkiej czekolady deserowej 3 łyżki mleka posiekane orzechy do dekoracji piernik: Ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Miód lekko podgrzewam, wlewam do masy i mieszam. Suche składniki przesiewam razem i  wsypuję

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 280

łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki łyżeczka koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia pęczek pietruszki do dekoracji Kapustę pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 219

pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy główki od szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Główki wyławiamy (posłużą do dekoracji). A resztę zupy blendujemy na aksamitny krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy śmietanę. Rozlewamy do miseczek. Dekorujemy łososiem, cząstką jajka, główkami szparagów, posypujemy koperkiem. Zupę z białych szparagów podajemy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania