dekoracje - 3179 przepisów (strona:175/212)

Pasta brokułowa 167

przepisu... Składniki: 1 róża brokułu, 4 jaja (ugotowane na twardo), 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu typu greckiego, 1 lub 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka czerwona do dekoracji Brokuł dzielimy na części, wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i po ponownym zagotowaniu, gotujemy przez 3 minuty. Następnie blanszujemy i studzimy. Powinien być al dente :) Jajka drobniutko siekamy, a ostudzonego

Delicious Titbits
Serca 202

Dostałam nową partię tkanin i nie mogłam się powstrzymać, żeby czegoś nie uszyć. I tak powstały serca...  taka dekoracja nie tylko na Walentynki

Delicious Titbits
Zazdroski :) 133

zazdroski uszyłam już jakiś czas temu, ale nie miałam okazji zrobić zdjęć od razu, bo pochłonęło mnie gotowanie :) Wcześniej nigdy nie byłam zwolennikiem takiej formy dekoracji okna, lecz te naprawdę fajnie się prezentują i jestem z nich dumna

Delicious Titbits
Poduszki w groszki 163

zrobiło się groszkowo w mojej sypialni :) Ostatnio kupiłam mnóstwo tkanin w groszki, więc jeszcze powstanie wiele projektów z tym motywem :) Zaczęłam też szyć dekoracje wielkanocne, więc już niebawem pojawią się na blogu

Delicious Titbits
Wielkanocne akcenty 165

Wizję na Wielkanocną dekorację miałam już w głowie od dawna... Jajka uszyłam jakiś czas temu, a gałązki przyniosłam z lasu w zeszłym tygodniu. Zaczęło się farbowanie, układnie oraz poszukiwanie miejsca, gdzie ów bukiet będzie stał..., bo jest dość duży :) Szukałam, szukałam, aż w końcu po paru próbach przenoszenia go z miejsca na miejsce znalazłam to idealne :) ... i zaczęła się sesja

Delicious Titbits
Mojito - czyli wciąż zielono mi :) 164

listków mięty, lód (odpowiednio do gabarytów szklanki - lód zrobiłam z soku z limonki z wodą), sprite/tudzież woda gazowana Limonkę kroimy na pół, odcinamy jeden plasterek, który posłuży do dekoracji, a resztę kroimy w księżyce i wrzucamy na dno szklanki, dodajemy cukier oraz listki mięty. Miażdżymy na dnie szklanki, by limonka puściła sok, a mięta uwolniła aromat. Do szklanki wrzucamy

Delicious Titbits
Jaja zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej 131

plasterki szynki szwarcwaldzkiej, mała cebulka, kawałek serka pleśniowego (wg uznania), 2-3 pomidorki koktajlowe, przyprawy: sól, pieprz czy inne ulubione (dla nas tymianek),  kiełki rzodkiewki do dekoracji oraz obowiązkowo spożycia :) odrobina masła do wysmarowania kokilki. Kokilki smarujemy masłem, wyściełamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej, dno wysypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulką, wbijamy dwa jaja, wrzucamy kawałek serka pleśniowego oraz przekrojone na pół

Delicious Titbits
Tort 130

jeden z Naszych znajomych miał urodziny, dlatego z tej oto okazji postanowiliśmy przygotować dla Niego tort urodzinowy. Uwielbiamy piec torty, więc była to dla nas wielka przyjemność, a wspólna dekoracja była świetną zabawą. Tort został przełożony dżemem brzoskwiniowym i kremem z serka mascarpone połączonego z bita śmietaną. Na wierzchu udekorowany malinami i borówkami, a bok toru plasterkami truskawek. Był bardzo

cookpl
Tort truskawkowy 139

nasączamy. Warstwa truskawkowego musu: 80 dag truskawek, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 galaretki truskawkowe, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody, + 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji, Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem. Galaretki rozpuszczamy

Delicious Titbits
Wiosenne łódeczki z cykorii 188

twarożku lub sera ( ja użyłam twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń) 150 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5 dużych kwiatków szczypiorku sól ziołowa do smaku Kamis 2 łyzki jogurtu do dekoracji szczypiorek,kwiatki szczypiorku,suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarożku dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną rzodkiewkę, dodać też rozdrobnione kwiatki szczypiorku

Monia miesza i gotuje
Pomidory z mozzarellą na ciepło 151

mojej pracy zamieszczony na zdjęciu poniżej. W smaku całość jest bardzo delikatna dlatego proponuję podawać z grzankami z masłem czosnkowy, lub oliwą z oliwek. Składniki: 2 pomidory + pomidor do dekoracji 2 sery mozzarella 100ml oliwy z oliwek kilka oliwek czarnych lub zielonych do przybrania opakowanie rukoli Sól morska, pieprz czarny, bazylia suszona i rozmaryn lub estragon. Obrane ze skórki pomidory

Pudełko rozmaitości
Tarta czekoladowa z ricottą 148

masła (ok. 45g) 5 łyżek cukru  6 łyżeczek mąki uniwersalnej szczypta soli szczypta startej wanilii POLEWA: 100ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 łyżka wody 115g gorzkiej czekolady DEKORACJA ( ja wykorzystałam karmel, natomiast ubranie jest dowolne ograniczone jedynie naszą wyobraźnią): 100g cukru 100g wody Ciasto i nadzienie: mieszamy miękkie masło z cukrem, następnie wmieszamy szczyptę soli i wbijamy jajko

Pudełko rozmaitości
Zupa-krem z brokuła 215

doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki rosołowe. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy ugotowane na parze brokuły. Zmniejszamy ogięń do minimum i całość dokładnie zblendować (można ostawić kilka różyczek do dekoracji). Wyłączamy grzanie. Do osobnej miseczki przelewamy część zupy i łączymy ją ze śmietaną ( nie dodajemy śmietany od razu do zupy, żeby się nie zważyła). Dodajemy do reszty zupy i dokładnie

Pudełko rozmaitości
Grillowana pierś kurczaka z kalafiorem pod beszamelem 294

kurczaka. Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka ok. 1,5kg kalafiora sos beszamelowy ( przepis znajdziecie TUTAJ ) przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka koperek do dekoracji Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 cieńsze kotlety. Kalafior dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron. Następnie smażymy

Pudełko rozmaitości
Torcik czekoladowy 206

aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka Krem: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Do dekoracji używamy kwiatów z macy cukrowej/marcepanowej, wiórków kokosowych, owoce lub wiórki czekoladowe- wedle uznania :) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania