nasączamy. Warstwa truskawkowego musu: 80 dag truskawek, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 galaretki truskawkowe, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody, + 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji, Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem. Galaretki rozpuszczamy
Delicious Titbitstwarożku lub sera ( ja użyłam twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń) 150 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5 dużych kwiatków szczypiorku sól ziołowa do smaku Kamis 2 łyzki jogurtu do dekoracji szczypiorek,kwiatki szczypiorku,suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarożku dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną rzodkiewkę, dodać też rozdrobnione kwiatki szczypiorku
Monia miesza i gotujemojej pracy zamieszczony na zdjęciu poniżej. W smaku całość jest bardzo delikatna dlatego proponuję podawać z grzankami z masłem czosnkowy, lub oliwą z oliwek. Składniki: 2 pomidory + pomidor do dekoracji 2 sery mozzarella 100ml oliwy z oliwek kilka oliwek czarnych lub zielonych do przybrania opakowanie rukoli Sól morska, pieprz czarny, bazylia suszona i rozmaryn lub estragon. Obrane ze skórki pomidory
Pudełko rozmaitościmasła (ok. 45g) 5 łyżek cukru 6 łyżeczek mąki uniwersalnej szczypta soli szczypta startej wanilii POLEWA: 100ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 łyżka wody 115g gorzkiej czekolady DEKORACJA ( ja wykorzystałam karmel, natomiast ubranie jest dowolne ograniczone jedynie naszą wyobraźnią): 100g cukru 100g wody Ciasto i nadzienie: mieszamy miękkie masło z cukrem, następnie wmieszamy szczyptę soli i wbijamy jajko
Pudełko rozmaitościdoprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki rosołowe. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy ugotowane na parze brokuły. Zmniejszamy ogięń do minimum i całość dokładnie zblendować (można ostawić kilka różyczek do dekoracji). Wyłączamy grzanie. Do osobnej miseczki przelewamy część zupy i łączymy ją ze śmietaną ( nie dodajemy śmietany od razu do zupy, żeby się nie zważyła). Dodajemy do reszty zupy i dokładnie
Pudełko rozmaitościkurczaka. Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka ok. 1,5kg kalafiora sos beszamelowy ( przepis znajdziecie TUTAJ ) przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka koperek do dekoracji Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 cieńsze kotlety. Kalafior dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron. Następnie smażymy
Pudełko rozmaitościaromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka Krem: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Do dekoracji używamy kwiatów z macy cukrowej/marcepanowej, wiórków kokosowych, owoce lub wiórki czekoladowe- wedle uznania :) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki
Pudełko rozmaitościpieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie białe 2 śmietany kremówki 36% ( u mnie z Piątnicy 2x 200g) Do dekoracji M&M's Wykonanie: Krem lepiej przygotować dzień wcześniej, ponieważ powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc. Śmietanę i pokrojone Michałki wrzucamy do garnka i gotujemy
Czerwona Porzeczkajajek 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej spód z herbatników 150 g herbatników kakaowych 125 g margaryny do dekoracji 50 g chałwy waniliowej polewa czekoladowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować spód. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Dodać
Monia miesza i gotujeOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hej hej! To nie koniec pisanek! Do świąt Wielkanocnych zostało jeszcze trochę czasu, czyli jak najbardziej można jeszcze podziałać :). Tym razem chciałabym Wam pokazać pisanki wykonane
Mojewlasne.plNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiPodczas robienia zajączków, przypomniał mi się fragment wierszyka czy piosenki dla dzieci "na zielonej łące pasły się zające" Przy tej formie jest trochę więcej pracy
dobra gospodyni dom wesołym czyni