dekoracje - 3179 przepisów (strona:173/212)

Marchewki z marcepanu 179

dzień w życiu każdej Pyzy, że trzeba jednak zrobić coś czego się nie umie. No bo torcik marchewkowy przygotowany z okazji urodzin Chrupka, uwielbiającego marchewkę aż prosił się o dekorację właśnie marchewkową. No i chciał nie chciał, musiał - zakupiłam masę marcepanową i do dzieła. Tak , wiem, mogłam zrobić ją sama, ale bez przesady - może poprawię się w przyszłości :D Skorzystałam

Smaczna Pyza
Piernik królewski 174

miodu - 1 i 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżeczki przyprawy do pierników Krem: - 350 ml mleka - 1/2 szklanka cukru - 1 kostka masła - 2 żółtka - 1 opakowanie budyniu waniliowego Dekoracja: - 4 łyżki miodu - 2 garście posiekanych orzechów Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, cukier i miód. Mieszamy i studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą

Zainspirowana w kuchni
Bananowy Keks 159

przygotowaną masą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Morele kroimy w paseczki. Banany obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami (kilka zostawiamy do dekoracji). Mieszankę porcjami dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Róże karnawałowe 134

spróbować :)  Składniki: - 50 dag mąki - 10 żółtek - 1 łyżka spirytusu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 6 łyżek śmietany - 1 białko - cukier puder do posypania - wiśnie do dekoracji ( ja użyłam mrożonych ) Przygotowanie: Do mąki dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie

Zainspirowana w kuchni
Krem z wiśniami 154

zamrażalniku :) Składniki: - 2 szklanki mrożonych lub świeżych wiśni - 4 łyżeczki żelatyny - 3 żółtka - 6 łyżek cukru pudru - 2 torebki cukru waniliowego - 1/2 litra jogurtu naturalnego - bezy do dekoracji (mi zostało jeszcze kilka bez owocowych, które piekłam poprzednio) Przygotowanie: Jajka sparzamy i oddzielamy żółtka, które ucieramy na jednolitą masę z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości

Zainspirowana w kuchni
Wiosenna tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami 224

cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g ricotty 120 g śmietanki 24% tabliczka białej czekolady łyżka żelatyny 200 g truskawek + 400 g truskawek do dekoracji       Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy

sama złodycz
C - Kanapeczki z pastą z łososia 154

cytryny             do smaku tymianek             do dekoracji Oliwki czarne Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 155

nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut.               Jeszcze tylko walentynkowe dekoracje (serca wycięte z czerwonej papryki) i pizza  jest gotowa do podania

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śnieżno-zielony deser 148

śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 8 kiwi łyżka soku z cytryny nieduża kiść winogron Winogrona pozbawić pestek, kiwi obrać. Winogron i kiwi (poza kilkoma plasterkami do dekoracji) zmiksować blenderem. Przelać do dużego płaskiego rondla skropić sokiem z cytryny i częściowo odparować, ostudzić. Biszkopty zamoczyć herbacie, przełamać,  przełożyć do szklanek. Polać ostudzonym musem, ułożyć ubitą śmietanę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Indycze galaretki z chińszczyzną 138

skórki natka pietruszki chińska mieszanka warzywna żelatyna sól woda ok. 2 l. Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie do dekoracji) i gotujemy około 30 minut, po tym czasie delikatnie solimy  do smaku, dodajemy mieszankę warzyw i gotujemy razem około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, które następnie obieramy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tajemnicze danie znane na całym świecie! 201

domach.  Przepis jest prosty, a zarazem nieprawdopodobny.... Tajemnicze danie, którego nikt nie widział Składniki: 100g niczego 1 opakowanie wędzonego nic 1 łyżka niczego 2 szczypty niczego nic – do dekoracji opcjonalnie można doprawić ulubionym niczym Nic dokładnie umyć, obrać a następnie drobno posiekać.  Na łyżce niczego smażymy dokładnie nic często mieszając,  dodajemy plastry wędzonego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Walentynkowy deser 145

poszło źle:) Walentynkowy deser z skondensowanego mleka i galaretek Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 szklanka mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 1 lub 2 galaretki czerwone do dekoracji według uznania np. bita śmietana, pestki granatu, lizaki serduszka Pierwszą galaretkę przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, przestudzoną wylać na spód kielichów/salaterek, pozostałą ilość (powinna nam zostać mniej więcej połowa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto francuskie - propozycja ciepłej kolacji lub imprezowej przekąski 353

francuskie (używam gotowego, schłodzonego) 2  pomidory 2  puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie 5-10 dag sera żółty  suszona bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji) 1 jajko (opcjonalnie) Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) a następnie pokroić w prostokąty i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 7- 10 minut (ciasto powinno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 197

krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Małe przekąski z chipsów popcornowych 191

kęs. Do dekoraji można użyć dowolnych składników które lubimy. składniki: 1 opakowanie chipsów błonnikowych o dowolnym smaku 500 g ricotty 4 łyżki pasty pomidorowej z papryczką chili Cirio do dekoracji: kawor, oliwki, marynowana cebulka, musztarda francuska, szpinak Ricottę wymieszać dokładnie z pastą pomidorową. Na tacy lub talerzu ułożyć chipsy ( ja używałam dwóch smaków paprykowych i fromage). Masę z ricotty przełożyć

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania