dekoracje - 3179 przepisów (strona:164/212)

Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 185

ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa ( click )- stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka

Mia Cucina Sofieta
Tarta z grzańcowymi gruszkami 184

żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części

Mia Cucina Sofieta
Strucla makowa 284

kandyzowana skórka pomarańczowa ·          4 białka ·          Do dekoracji: ·          lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut

Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 203

Cało ść przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem si ę nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v   likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v   cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy

Mia Cucina Sofieta
Zupa z kwiatami cukinii 158

oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy cebulę na jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy szpek. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 min. Dodajemy cukinię, kwiaty cukini (zostawiamy jeden do dekoracji), seler i ziemniaki. Na koniec posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej.  Następnie całość zalewamy gorącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Do zupy dodajemy drobny makaron i gotujemy

Mia Cucina Sofieta
Viennetta 265

śmietankowo-cytrynowe lody, przełożone warstwami gorzkiej czekolady.  Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady 650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje) 4 białka 150 g di cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny bio ½ torebeczki waniliny lub ziarenka z ½ laski wanilii Keksowkę lekko smarujemy margaryna

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 194

filtrujemy go przez sitko. Na tarce ścieramy skórkę z ½  pomarańczy. ¾ żurawiny moczymy przez 10 min w wodzie. Zioła myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu do dekoracji. Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając

Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 174

łąkach, miedzach, przy drogach, jakby „chciała podróżować”. Od wieków  medycyna ludowa zalecała cykorię jako lek poprawiający przemianę materii, wzmacniający łaknienie i ułatwiający trawienie. Kwiaty cykorii stanowią wspaniałą jadalną dekorację potraw, natomiast młode listki ze względu na zawartość witamin i mikroelementów można dodawać wiosną do sałatek, lub króciutko blanszować we wrzątku i aromatyzować nitka oliwy, odrobiną czosnku czy papryczki.( zdjecie

Mia Cucina Sofieta
Panna cotta z musem truskawkowym 310

truskawkowy. Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy szypuki, kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Przekładamy do blendera (zostawiamy parę kawałków do dekoracji) i miksujemy na mus.    *W przypadku żelatyny w proszku należy zalać ją kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po napęcznieniu, wlewamy odrobinę gorącej śmietanki

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 210

woda i troszke warzywka) 60 g startego parmezanu 1 łyżka masła 1/3 szklanki smietanki sól do smaku Wykonanie: Truskawki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy cztery ładne sztuki na dekorację. Olej rzepakowy pogdrzewamy w dużym, niskim rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę. Często mieszamy. Dodajemy wino i pozwalamy

Mia Cucina Sofieta
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 151

choinek potrzebny nam jest specjalny zestaw foremek gwiazdek o różnej wielkości. Foremki te nie są drogie, a choinki są naprawdę efektowne zarówno na prezent, ale i sprawdzają się jako dekoracja świąteczna. Zapraszamy! (; Składniki (na ok.20 choinek) : ok.1g cukru na karmel 65ml wodu na karmel 200g cukru  125g miodu akacjowego po pół łyżeczki  przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa

Symfonia Smaków
26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem! 197

żółtka opcjonalnie: cynamon Masa: 200ml śmietanki 36% schłodzonej pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę do dekoracji 200g maku 2 szklanki mleka 2% 1/4 szklanki płynnego miodu opcjonalnie: cynamon, gwiazdki anyżu Przygotowanie: Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą

Symfonia Smaków
Tort Szwarcwaldzki 269

Tort Szwarcwaldzki, jednak dla mnie jest doskonały! Tort ten, zwany Czarny Las wywodzi się z Niemiec. Składa się z czekoladowego ciasta, dużej ilości wiśni i masy śmietanowej. Główną dekorację stanowi czekolada. Tort jest obłędny, na pewno jeszcze nie raz go upiekę:) Jest bardzo elegancki, więc nadaje się na szczególne okazje i na pewno zauroczy Waszych gości... Inspiracja

Z miłości do słodkości
Herbaciane ciasteczka z nutką pomarańczy 137

Małe, kruche i bardzo aromatyczne. Takie są właśnie te ciasteczka. Na dodatek są tak proste w wykonaniu, że prawie całkiem samodzielnie wykonał je mój synek:) Oczywiście dekoracja tez należała tylko i wyłącznie do niego:) A ten zapach pomarańczy, jaki unosił się po całym domu... Składniki: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, 1/3 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki mocnego naparu

Z miłości do słodkości
Deser z wiśniami i musli Fitella 111

Składniki: 250g serka waniliowego homogenizowanego, 300ml wiśni z kompotu, opakowanie musli z żurawiną Fitella, 6 małych bez, 3 kostki gorzkiej czekolady, 6 kandyzowanych wiśni (użyłam Gold Pack), mięta do dekoracji.  Przygotowanie Na dno pucharków nałożyć po łyżce serka waniliowego. Nałożyć po czubatej łyżce odsączonych wiśni. Posypać łyżeczką musli. Nałożyć kolejne dwie warstwy serka, odsączonych wiśni i musli

Z miłości do słodkości