proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g serka ricotta 100 g cukru 70 g mielonych migdałów 2/3 mielone gorzkie migdały 1 jajko 200 g włoskich ciasteczek amaretti Kilka migdałów do dekoracji Przygotować nadzienie: pokruszyć na grubszą mączkę ciasteczka amaretto( ja użyłam wałka) i wymieszać dokładnie wszystkie składniki( nie ma znaczenia w jakiej kolejności). Ciasto: połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać
Mia Cucina Sofietabrzeg ciasta( tak aby leżał na nadzieniu) i przykrywamy je plackiem zrobionym z pozostałego ciasta. Dekorujemy listkami lub kwiatuszkami wyciętymi z ciasta kruchego. Ja niestety nie miałam ciasta na dekoracje, dlatego radzę zarobić go troszkę więcej) ). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190°C przez 30/40 min. Nie kroimy ciasta od razu, bo masa nam wypłynie
Mia Cucina Sofietałyżka świeżych listków tymianku cytrynowego Składniki na nadzienie: 100 g mączki migdałowej 50 g brązowego cukru 600 g słodkich moreli 30 g cukru pudru Łyżka posiekanych migdałów, tymianek do dekoracji. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Na papierze, na którym będzie piec się tarta odcisnąć okrąg (u mnie 24cm), będzie on podstawą
Mia Cucina Sofietaogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa ( click )- stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka
Mia Cucina Sofietażółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części
Mia Cucina Sofietakandyzowana skórka pomarańczowa · 4 białka · Do dekoracji: · lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut
Mia Cucina SofietaCało ść przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem si ę nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy
Mia Cucina Sofietaoliwę z oliwek, a następnie podsmażamy cebulę na jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy szpek. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 min. Dodajemy cukinię, kwiaty cukini (zostawiamy jeden do dekoracji), seler i ziemniaki. Na koniec posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie całość zalewamy gorącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Do zupy dodajemy drobny makaron i gotujemy
Mia Cucina Sofietaśmietankowo-cytrynowe lody, przełożone warstwami gorzkiej czekolady. Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady 650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje) 4 białka 150 g di cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny bio ½ torebeczki waniliny lub ziarenka z ½ laski wanilii Keksowkę lekko smarujemy margaryna
Mia Cucina Sofietafiltrujemy go przez sitko. Na tarce ścieramy skórkę z ½ pomarańczy. ¾ żurawiny moczymy przez 10 min w wodzie. Zioła myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu do dekoracji. Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając
Mia Cucina Sofietałąkach, miedzach, przy drogach, jakby „chciała podróżować”. Od wieków medycyna ludowa zalecała cykorię jako lek poprawiający przemianę materii, wzmacniający łaknienie i ułatwiający trawienie. Kwiaty cykorii stanowią wspaniałą jadalną dekorację potraw, natomiast młode listki ze względu na zawartość witamin i mikroelementów można dodawać wiosną do sałatek, lub króciutko blanszować we wrzątku i aromatyzować nitka oliwy, odrobiną czosnku czy papryczki.( zdjecie
Mia Cucina Sofietatruskawkowy. Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy szypuki, kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Przekładamy do blendera (zostawiamy parę kawałków do dekoracji) i miksujemy na mus. *W przypadku żelatyny w proszku należy zalać ją kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po napęcznieniu, wlewamy odrobinę gorącej śmietanki
Mia Cucina Sofietawoda i troszke warzywka) 60 g startego parmezanu 1 łyżka masła 1/3 szklanki smietanki sól do smaku Wykonanie: Truskawki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy cztery ładne sztuki na dekorację. Olej rzepakowy pogdrzewamy w dużym, niskim rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę. Często mieszamy. Dodajemy wino i pozwalamy
Mia Cucina Sofietachoinek potrzebny nam jest specjalny zestaw foremek gwiazdek o różnej wielkości. Foremki te nie są drogie, a choinki są naprawdę efektowne zarówno na prezent, ale i sprawdzają się jako dekoracja świąteczna. Zapraszamy! (; Składniki (na ok.20 choinek) : ok.1g cukru na karmel 65ml wodu na karmel 200g cukru 125g miodu akacjowego po pół łyżeczki przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa
Symfonia Smakówżółtka opcjonalnie: cynamon Masa: 200ml śmietanki 36% schłodzonej pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę do dekoracji 200g maku 2 szklanki mleka 2% 1/4 szklanki płynnego miodu opcjonalnie: cynamon, gwiazdki anyżu Przygotowanie: Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą
Symfonia Smaków