Gotujemy aż buraczki zmiękną, ale pilnujemy by ich nie rozgotować (nie powinno to potrwać dłużej niż kilka min.). Do zupki dorzucamy ziemniaki oraz posiekany pęczek koperku (troszkę odkładamy do dekoracji) i po ok. 2 min. zdejmujemy z ognia. Botwinkę zabielamy śmietaną. Najpierw w oddzielnym naczyniu (np. w szklance) do niewielkiej ilości śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, całość dokładnie mieszamy
Ratunku obiadłyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji: ok. 750-1000 g (w zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam gotowego) Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ja przygotowałam dwa. Najpierw jeden w dużej (ok. 27x36 cm), prostokątnej
Ratunku obiadszkl. mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy (ja kupiłam o smaku zielonego jabłuszka :)); 3 łyżki cukru; Do dekoracji: cukier puder. Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych; kroimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, posypujemy cukrem i smażymy ok 15 min. Studzimy i dodajemy
Miksturownikjarzynki. Gotujemy ok. 10 min. Później doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i wsypujemy kurkumę - dla aromatu i dla koloru :) Z zupki wyciągamy 2 - 3 łyżki pokrojonych warzyw - posłużą później jako dekoracja - a resztę miksujemy na krem. Zupę rozlewamy na talerze. Kroimy pierś z kurczaka na mniejsze cząstki - można ją troszkę podsmażyć. I wkładamy do zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami. SMACZNEGO!!! Warzywny
Miksturowniklodówki na czas przygotowania masy serowej. Przygotowanie masy serowej: Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i cukier waniliowy. A następnie olejek waniliowy, masę krówkową (odkładamy 3 łyżki na dekorację) i śmietankę. Na końcu dodajemy mąkę i wiórki kokosowe lub budyń kokosowy. Miksujemy wszystko dokładnie, ale na najniższych obrotach. Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury
Miksturownikorzechowe. Składniki: 2 szklanki mąki; 1/2 szklanki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka; 1 jajko; 5 łyżeczek masła orzechowego; Do dekoracji: pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym; pół szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne). Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre
Miksturownikpłaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżki mąki pszennej; 4 żółtka; 3/4 szklanki cukru; 200 g margaryny; cukier waniliowy; Do dekoracji: okrągłe biszkopty; rodzynki; 1/2 szkl. naparu herbaty; wódka; polewa czekoladowa - przepis tutaj. Białka ubijamy z solą i z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia
Miksturownikżadnych przypraw :) Sałatka warstwowa z tuńczykiem. Składniki: 8 jajek; 2 puszki tuńczyka (najlepiej w kawałku - dobrej jakości); 200 g sera żółtego; 1 duża cebula mały majonez; szczypior do dekoracji. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Do salaterki ścieramy białka. Drugą warstwą jest starty ser żółty. Dodajemy jedną puszkę tuńczyka. I wierzch smarujemy majonezem. Na majonez
Miksturownikpółmisków, że musiałam wywalczyć dla siebie jakiś dobry kąsek;) Pyszny domowy rosołek, domowe i wykwintne dania główne, a do tego pięknie ozdobione przystawki (z których oczywiście musiałam wyjeść połowę dekoracji, bo były wykonane z owoców, a ja żadnego na talerzu nie zostawię!). Niestety nie udało mi się zdobyć ani odrobiny "czegoś" z boczkiem i kurkami - rozeszło się tak szybko
Kraina Tysiąca Smakówwystawiają, żebyśmy na pewno gdzieś na nie wpadli... Cena? 9 zł - jak na babeczki z pudełka drogo... ale! W pudełku mamy: papilotki, proszek na babeczki, polewę i świąteczne dekoracje, czyli trochę więcej niż zwykle. A teraz zabieram się za testowanie:) A później sernik, który na moim blogu bije ostatnio rekordy popularności, a jak dobrze pójdzie z czasem to jeszcze jabłecznik
Kraina Tysiąca Smakówprzepisie) - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 szkl maślanki - 0,5 szkl. oleju - 2,5 szkl. mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szkl. wiórków kokosowych - cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Mikserem dobrze ubijamy 2 całe jajka i 3 żółtka ze szklanką cukru (ja dałam 3/4 szklanki). Cały czas miksując dodajemy maślankę, a następnie cienkim strumieniem olej. 2. Dodajemy małymi
Kraina Tysiąca Smakówjeśli tytuł miałby być precyzyjny, musiałabym napisać, że są to czekoladowe muffinki na spodzie z ciasteczka Oreo z kremem z dodatkiem Oreo i dekoracją z Oreo :) Czyli trzy razy Oreo:) Choć nie mam pojęcia skąd fenomen tych ciastek się bierze. Nie powiem, są niezłe, ale żeby zaraz taki szał? ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpomysły na wykwintne dania. I nie dotyczy to tylko wielbicieli kuchni włoskiej. Świeżo upieczonej pani domu na pewno przydadzą się przepisy na buliony czy też instrukcja jak przygotować dekoracje z czekolady . Znajdziemy też podpowiedzi jak kroić świeże zioła, przygotować własną sól ziołową czy filetować rybę. Mnóstwo podstawowych w kuchni czynności opisanych jest krok po kroku - np. przygotowanie
Kraina Tysiąca Smakówłyżki mąki mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu w ten sam sposób co śmietanę. 5. Kiedy sos się zagotuje wsypujemy posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji), doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage
Kraina Tysiąca Smaków