szkl. ciepłej wody 1 1/4 szkl.mleka 2 łyżki prawdziwego masła (będą miały lepszy smak niż na margarynie) 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki cukru Do dekoracji: 1 jajko łyżka mleka sezam, mak, pestki dyni W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżeczka soli 200 g mleka tłustego 50 g oleju 1 jajko rozmiar M 1 łyżeczka cukru ziarna do dekoracji:sezam,siemię,mak(wybór do was należy) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.W naczyniu połączyć wszystkie składniki oprócz ziaren ,wymieszać do połączenia składników.Z ciasta formować bułeczki i układać je na blaszce
Moje domowe kucharzeniełyżki maślanki 1 łyżka wiórek kokosowych 2 czubate łyżeczki błonnika kakaowego 4 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Nadzienie: ok. 9 łyżek dżemu truskawkowego Do dekoracji: Bita śmietana Sos czekoladowy Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche mieszamy ze sobą, następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy aż powstanie masa (najlepiej bez grudek). Następnie ciasto umieszczamy w pojemniku
Emcia PichciSkładniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 10 łyżeczek kropelek czekoladowych 2 łyżeczki kropelek czekoladowych do dekoracji Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju Przepis: Składniki suche łączymy ze sobą i tak samo robimy w przypadku składników mokrych. Następnie składniki mokre dodajemy do suchych
Emcia Pichcijajko 3 łyżki mąki 3 łyżki mleka 2 łyżeczki błonnika kakaowego 3 łyżeczki czekoladowych piegów (z Lidla) 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Olej do smażenia Starta czekolada do dekoracji Przepis: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu dodajemy jajko, mąkę, mleko, błonnik oraz cukier i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy kropelki czekoladowe i dokładnie wszystko mieszamy
Emcia Pichcipiekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w formie. Następnie wyjmujemy ciasto z formy i przecinamy na pół. Środek i wierzch ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i posypujemy wiórkami kokosowymi dla dekoracji. insertCookd("31c781ee950828268e3143822cd29f0c
Emcia Pichciczasie oczekiwania na zastygnięcie masy robimy kolejną galaretkę w dokładnie ten sam sposób. Postępujemy tak aż galaretki się wyczerpią. Następnie cały sernik pozostawiamy w lodówce na noc. Do dekoracji można użyć ubitej śmietanki kremówki (zimną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 8 minut ze śmietanfixem) i kolorowej posypki. Przed wyjęciem sernika z tortownicy należy obkroić nożem jego brzegi
Emcia PichciSkładniki: 500 g mrożonych truskawek kilka łyżeczek drobnego cukru 1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej ciasteczka kokosowo-czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi
Moja smaczna kuchniaśmietanki 30% 1/3 szklanki cukru pudru 350 g świeżych truskawek 150 g świeżych jagód 150 g bezików garść świeżych malin do dekoracji Owocowy sos 150-200 g świeżych truskawek 100 g świeżych malin cukier puder Przygotowanie: Do miski wlewamy zimną śmietanę, ubijamy, pod sam koniec dodajemy cukier
Moja smaczna kuchnianatki z pietruszki pomidor 1 żółtko jaja 3 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny listki natki z pietruszki do dekoracji czerwona słodka papryka Przygotowanie: W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami
Moja smaczna kuchniaZłoty Mazur, Gouda, Edamski, Morski 1/2 młodego pora kilka łyżek majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz, sok z cytryny do smaku natka pietruszki do dekoracji Selera odsączyć na sicie, to samo zrobić z kukurydzą i fasolą. Fasolę dodatkowo przepłukać. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, potem posiekać
Czerwień i błękitwyłożenia 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany kremówki 10 g żelatyny 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 150 g malin + garść do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy biszkopcikami. Kremówkę ubijamy z cukrami. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i stawiamy w garnuszku na maleńkim ogniu. Podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści
Sto kolorów kuchnisojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy
Poezja smakuśmietanę z mlekiem. Stawiamy na niewielkim gazie. Gdy ciecz będzie już lekko ciepła dodajemy mąkę i cukier. Od tej pory cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Owoce do dekoracji: - 5 moreli - 1 szklanka wody - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/3 filiżanki cukru - dżem z mirabelek Przygotowanie Kroimy morele na ósemki, Wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, ekstrakt
Słodka sielankamakaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty lub pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W miseczce roztrzepujemy
Poezja smaku