dekoracje - 3179 przepisów (strona:159/212)

Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku 315

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 500 g suchego ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

kolorowotorcikowo
Walentynkowe misie-lubisie 169

cukru cukier waniliowy 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego lub zamiennie  śmietanki 30% dodatkowo: pisaki cukrowe Dr. Oetker inne dekoracje Wykonanie: Formę do pieczenia miśków, smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy. Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy. Masło

kolorowotorcikowo
Spaghetti w sosie śmietanowo-serowym ze szparagami 248

pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól Wykonanie: Przygotować szparagi.  Odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować szparagi na parze. Ugotowane, ostygnięte szparagi pokroić pod skosem na grubsze plastry. Zostawić kilka do dekoracji. Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Na suchą patelnię wsypać ziarna kolendry i pieprzu - uprażyć, do momentu aż poczujecie wyrazisty, mocny zapach. Uważać, żeby ziaren nie przypalić. Uprażone

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka wiosenne 219

wiadomo ;) Ja dekoruję jeszcze przy tzw. okazjach. Na pewno niedługo będę dekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle. Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu. Składniki: 160 g masła 125 g cukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki

kolorowotorcikowo
Muchomory na Wielkanoc 148

Muchomorki z jajek i pomidorów, to świetna dekoracja na wielkanocny stół, jak i ciekawe danie dla dzieci. Robi się je bardzo szybko, a satysfakcja gwarantowana ;) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory liść sałaty szczypiorek majonez Wykonanie: 1. Jajka obrać ze skorupek, ściąć końcówki jajek, tak, by można było je postawić. 2. Odciąć boki pomidorów, tworząc z nich kapelusze

Pasja Smaku
Roladki z wędzonego łososia 405

śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii aluminiowej ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia, tak by zakrywały całą powierzchnię.  Z koperku wybrać kilka gałązek do dekoracji, resztę opłukać i drobno posiekać.  Serek wymieszać z chrzanem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na plastrach łososia, przy

Pasja Smaku
Małe donaty amerykańskie 284

łyżki masła 2 łyżki margaryny 3 żółtka 60 g cukru szczypta soli olej do smażenia Na lukier: cukier puder odrobina wody sok malinowy do zabarwienia kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Drożdże zalać ciepłą wodą i wymieszać z łyżką cukru, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe składniki i drożdże umieścić w misie robota i miksować

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #11 - Jajecznica z chorizo i oliwkami 191

Zawsze to jakaś odmiana :) Składniki /dla 2 osób/: kiełbasa chorizo (niewielki kawałek, 10-15 cm) 6 jaj 1/4 papryki 1/2 pomidora mała cebula 6-8 oliwek gałązka tymianku do dekoracji przyprawy: pieprz czarny, sól morska, bazylia, chilli olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone składniki, po kolei: chorizo, paprykę, cebulę, oliwki i pomidora. W międzyczasie w misce

Pasja Smaku
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 185

burgery i zakąski. Nazwy dań są ciekawe i wyróżniają się na tle tych tradycyjnych, które znamy prawie z każdego baru. Całe menu wypisane jest na dużej tablicy stanowiącej główną dekorację lokalu. Wystrój bistra jet ładny, nowoczesny i minimalistyczny. Owszem, podobnych lokali w Polsce jest mnóstwo, ale w Lublinie jeszcze takiego nie widziałam. Ja postawiłam na testowanie burgerów, więc skorzystałam

Pasja Smaku
Cytrusowa lemoniada herbaciana 146

przez 2-3 min. 600ml wody mineralnej - u mnie niegazowana sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy 2-3 łyżeczki miodu - u mnie ciemny, gryczany plastry cytrusów do dekoracji lód Mieszankę zielonej i białej herbaty zaparzyć w 400ml gorącej, ale nie wrzącej wody (odczekać 3-5 min. od momentu zagotowania) - ja używam zawsze zaparzacza, wtedy żadne fusy nie denerwują

Grunt to przepis!
KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 712

Jakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał mi się smak dzieciństwa i tak oto maszynka zagościła w moim domu. A skoro jest maszynka  to i musiały powstać ciasteczka!:) Przepis autorski ze starego babcinego zeszytu. Gorąco polecam! Składniki: -450g mąki

Smaczne Zdrowe
TORT CHAŁWOWY 377

masę: -1 budyń waniliowy bez cukru -2 szklanki mleka -0,5 szklanki koniaku -4 łyżki rodzynek -240g masła -600g chałwy waniliowej -powidła śliwkowe(najlepiej bez cukru) Do dekoracji: -polewa czekoladowa -uprażone płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania

Smaczne Zdrowe
PALUCHY WIEDŹMY 216

ekstraktu waniliowego ( lub cukru) - 2 i 2/3 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej) - u mnie 370g orkiszowej typ 700 - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : - blanszowane migdały do dekoracji (jako pazurki) - białko jaja ( do przyklejania pazurów) Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol

Smaczne Zdrowe
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 186

mąki orkiszowej lub pszennej - 125ml madery lub wytrawnej sherry - 125ml kremówki lub kwaśnej śmietany ( dowolnie) - sól i świeżo mielony czarny pieprz - świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania - trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby przemyć na sicie pod bieżącą wodą . Włożyć do garnka, zalać     1 szklanką rosołu i zagotować na niezbyt dużym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić

Smaczne Zdrowe
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 1335

blendera. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowym farszem napełniać połówki wydrążonych jajek. Najlepiej użyć do tego mocniejszy woreczek (np.na mrożonki) z lejkiem od dekoracji ciast. Niezawodny, sprawdzony wielokrotnie sposób. Po nadzianiu woreczek wyrzucamy i nie ma problemu z myciem. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania