Duży krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła. By uzyskać małe beziki najlepiej nałożyć masę do woreczka z wyciętym narożnikiem i przełożoną przez niego końcówką do dekoracji tortów. Z takiej "szprycki" tworzyć małe kleksiki. Blaszki pieczemy w piekarniku (na dwóch poziomach równocześnie) nagrzanym do 180*C przez 5 minut (termoobieg) , następnie temperaturę zmniejszamy
Smaczne Zdrowełyżeczki domowego cukru waniliowego 300 ml śmietany kremówki 30% bezy kawowe Płuczemy czerwone porzeczki i jagody na durszlaku. Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem waniliowym, pozostawiamy aby owoce puściły niewielką ilość soku. Schłodzoną wcześniej śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru, dodajemy pokruszone kawowe bezy, truskawki, niewielką ilość jagód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka ugotowane na twardo 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soku z cytryny siekany szczypiorek duży plaster szynki do dekoracji: wąskie paseczki szynki Przygotowanie: Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ z jednej połówki. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduży ugotowany ziemniak 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soku z cytryny siekana pietruszka 2 plastry szynki do dekoracji: paski awokado, pietruszka Przygotowanie: Ugotowanego ziemniaka, obrane jajko kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfaszerowane żółtym serem i szczypiorkiem: składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry żółtego sera 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku siekany szczypiorek do dekoracji: wąskie paseczki sera i szczypiorek Przygotowanie: Ser kroimy w kosteczkę. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do sera. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos majonezowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodajemy stopniowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka papryka mielona, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku listki kolendy do dekoracji przed podaniem Przygotowanie: Pierwszorzędną czynnością jest wykonanie ciasta półkruchego: mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy na stolnicę lub matę silikonową dodajemy plasterki masła, które rozcieramy wraz z mąką palcami
Symfonia Smakówżółtka 2 łyżeczki kawy 50ml wody 2 łyżki cukru 100g serka homogenizowanego naturalnego 100g śmietanki 30% 1 łyżka kakao 1 i 1/3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody kakao do dekoracji Wykonanie: - żółtka przełożyć do rondelka, roztrzepać - kawę i cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia - żółtka podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką
Smakołyki Berenikiokoło 40-45minut. Upieczone ciasto możemy polać dowolnie rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną, białą bądź deserową ( najlepiej całą tabliczką, albo dwoma, zależy jak bardzo słodkie ciasta lubimy. Dekoracja dowolna – dajcie się ponieść fantazji
Sajkofanka smakułyżki rzeżucha zielona cebulka pokrojona 2 łyżki sól do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo . Zimne obrać z skorupki i pokroić w kostkę (odciąć małe kawałki jajka do dekoracji ) . Do jajek dodać 1 łyżkę pokrojonej zielonej cebulki , odsączoną kukurydzę z chili , majonez i wymieszać . Doprawić sałatkę do smaku solą . Podałam na cienkich waflach ryżowych naturalnych . Udekorowałam na górze rzeżuchą
Ala piecze i gotujewalentynki mus z białej czekolady.Pyszny,słodki ,rozpływający się w ustach.Jak dla mnie rewelacyjny. Składniki: czekolada biała 100 g masło 25 g jajka 2 szt kremówka 120 ml do dekoracji kremówka 100 ml truskawki rurki waflowe serduszka z czekolady złote kuleczki Przygotowanie: Jajka sparzyć. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do płynnej czekolady dodać pokrojone masło i mieszać
Ala piecze i gotujepracy ,duży efekt,dzieciaki będą zachwycone. Składniki: jajka 6 szt szczypiorek ziele angielskie 10 kuleczek małych groch połówki 5 szt na nosek listki sałaty i bazylii do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać z skorupki.Pięć jajek przeznaczyć na zajączki a z szóstego z białka wyciąć uszka.Małym nożykiem naciąć jajko na górze i umieścić
Ala piecze i gotujemajonez 2 łyżki sól,biały pieprz do smaku ziele angielskie małe kuleczki na oczy papryka czerwona na dzióbki i do ozdoby sałata zielona i listki bazylii do dekoracji żółty barwnik spożywczy Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo,obrać z skorupki,przekroić na pół i wyjąć żółtko. Z białek ściąć końcówki żeby kurczaczki ładnie stały i włożyć na godzinę do ciepłej
Ala piecze i gotujełyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem czekoladowy margaryna lub masło 250 g jajka 4 szt cukier 1 szk czekolada gorzka 1 szt kakao ciemne 3 łyżeczki Do dekoracji maliny jeżyny czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubij ać tak długo , aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko
Ala piecze i gotujerabarbarem.Deser Eton Mess z bezami uwielbiamy więc zrobiłam z musem rabarbarowym.Palce lizać. Składniki: 200 g rabarbar czerwony cukier do smaku 250 ml zimnej kremówki 30 % bezy truskawki do dekoracji Przygotowanie: Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać rabarbar 2 łyżki cukru i gotować do miękkości.W zależności od ilości płynu
Ala piecze i gotuje