dekoracje - 3179 przepisów (strona:155/212)

Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką 149

następny sezon. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny lub masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 400 ml śmietanki czekoladowej truskawki perełki do dekoracji Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię

Monia miesza i gotuje
Tartaletki z budyniem i owocami 612

pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli masa budyniowa 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 375ml mleka 2 łyżki cukru 30g masła dekoracja 80g jagód 180g malin masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę

Smakołyki Bereniki
Mini Serniczki na Zimno z Malinowo-Czekoladową Niespodzianką 227

kakao, obok ułożyłam malinki. Na środku wbiłam po jednej drabince karmelowej, ułożyłam malinę i listek mięty oraz czekoladową rurkę. Czekoladową rurkę? Pamiętacie, że wkładałam czekoladę na szklanej płytce? Podczas dekoracji wyjęłam szklaną płytkę z czekoladą, którą ostrym nożem zdrapywałam z płytki. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Cukier różany z dzikiej róży 140

Cukier jest bardzo aromatyczny i świetnie będzie nadawał się do wypieków i deserów.  [nie sugerujcie się różą na zdjęciu, bo to róża ogrodowa, która robi jedynie za dekorację] Składniki: 3 garście płatków dzikiej róży 400 g cukru Wykonanie: Z płatków róż obciąć białe końców i w rozdrabniaczu lub za pomocą blendera zmiksować drobno. Dodać cukier i mieszać

Pasja Smaku
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 277

budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: truskawki kaszubaskie, nektarynki, kiwi Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W misce ucieramy mikserem jajko

Mia Cucina Sofieta
Krakersy z serkiem i wędzonym łososiem 794

krakersów 250 g serka, ja użyłam Wieluń 120 g wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1-2 łyżki jogurtu sól ziołowa Kamis do smaku natka,koperek, czarne oliwki do dekoracji Serek wymieszać z jogurtem. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku sola ziołową. Każdego krakersa posmarować serkiem, ja użyłam szprycy do dekorowania tak było łatwiej i ładniej przekąska wygląda. Następnie

Monia miesza i gotuje
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 144

cukru (można po prostu rozpuścić w garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny itp.) 250 ml kremówki 36% 1 łyżeczka ksylitolu lub syropu z agawy (można pominąć) Dekoracja: ok 300-400 g owoców sezonowych (u mnie wiśnie i maliny) Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując

Ze smakiem i z pasją
Kuchnia włoska usystematyzowana. 163

przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki

Brzuszki Łakomczuszki
Wyśmienite spaghetti bolognese. 212

wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy posiekany szpinak, chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) starty na drobnych oczkach. Na talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem. Dekorujemy listkami bazylii i serem grana padano.    Wychodzi cuuuudooowwwnnnneeeee

Brzuszki Łakomczuszki
Potrawy i zwyczaje wielkanocne. 229

najszybciej - może będzie inspiracją dla Was do przygotowania świątecznego stołu. Pierwsza strona opowiada o tym czym są święta wielkanocne i jakie zwyczaje się z nimi wiążą. Następnie przechodzimy do dekoracji na stół: czapeczka na jajko, jajko z wizytówką, łąka w wazonie, która jest przepiękna, szmatkowe pisanki i wiosenna gałązka. Strasznie lubię takie pierdółki. Dalej przechodzimy do propozycji na zimno. Oczywiście

Brzuszki Łakomczuszki
Mój początek wakacji i ciasto z malinami 209

jogurt naturalny 250 ml 75 g brązowego cukru 180g semoliny 100 g mielonych orzechów lub migdałów 2 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej do dekoracji maliny wiórki białej czekolady wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę. Odstawiamy ją do przestygnięcia. Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem i wanilią na pulchną masę. Dodajemy do niej

Przysmaki Karolki
Sałatka z malinami i serem halloumi 178

sałatkę wymyśliłam sobie na śniadanie. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty  garść liści roszponki garść malin 3 plastry sera halloumi miód, ocet/glassa balsamiczna do polania mięta do dekoracji Przygotowanie: Liście sałaty i maliny umyć i osuszyć. Ser halloumi można podpiec na patelni, w piekarniku lub na grillu i pokroić na mniejsze kawałki lub dodać bez obróbki termicznej

Ze smakiem i z pasją
Pomidorowy koktajl 148

pożywne śniadanko a jeszcze do tego ekspresowe w wykonaniu :) Składniki: - 2 pomidory - 2 łyżki koncenratu pomidorowego - 1/2 litra jogurtu naturalnego gęstego - sól, pieprz i ostra papryka - do dekoracji plasterki ogórka i papryki Przygotowanie: Pomidory miksujemy w blenderze dodając koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do 1/3 wysokości szklanki nalewamy jogurt a następnie zmiksowaną mieszankę pomidorową. Ozdabiamy

Zainspirowana w kuchni
Deser kubusiowy 350

łyżka cukru 150g serka homogenizowanego naturalnego 2 łyżeczki cukru pudru (lub do smaku) aromat waniliowy 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka wody 6 herbatników 2 kostki czekolady deserowej do dekoracji Wykonanie: - na dnie dwóch pucharków ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika - sok Kubuś podzielić mniej więcej na połowę, jedną zagotować z masłem i 1 łyżką cukru, w drugiej

Smakołyki Bereniki
Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu 171

truskawkowy: 250 g jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły) 250 g serka ricotta 125 ml śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam śmietany, ponieważ resztę zużyłam na dekorację) 500 g truskawek 5 łyżek cukru pudru ( ilość cukru zależy od truskawek) 25 g żelatyny  (ok. 2 ½ czubate łyżki ) ¼ szklanki wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i energicznie mieszamy

Mia Cucina Sofieta