dekoracje - 3179 przepisów (strona:156/212)

Kurczak balti z chlebem pita 375

masala 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań) 1 łyżeczka soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż stanie się złota. Dodać pomidory, wymieszać. Wsypać cynamon, kardamon, pieprz, kmin, imbir, czosnek, garam masala, chili

Obiad za dychę
Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:) 528

przestudzić. Mleko zagotować, wsypać płatki, wymieszać i przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix oraz cukier puder. Dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dodać przestudzone płatki ryżowe. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Ponownie posmarować kremem, ułożyć truskawki i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta

Z miłości do słodkości
Coco chanel- drink alkoholowy 231

Zapraszam Składniki na 2 drinki: 90 ml ginu 90 ml Kahlua- likier kawowy 45 ml mleka 45 ml śmietanki kostki lodu-ok 8 szt bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy. Nalewamy do wysokich drinkówek :) Na drinka dodajemy bitą śmietanę. Gotowe :) Na zdrowie

Smaki Edyty
Roladki naleśnikowe z nadzieniem jogurtowo-pomarańczowym 180

mleka 1 jajko sok z połowy cytryny 3 łyżki miodu  Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa     + jagody goji i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.  Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju

Ze smakiem i z pasją
Jajka z farszem pieczarkowym 1116

Składniki: 5 dużych jajek 3-4 pieczarki 1 mała cebula ½ pęczku świeżego koperku 3 łyżki majonezu ½ opakowania kiełków lucerny (lub rzodkiewki) 2 łyżki oliwy z oliwek świeża kolendra do dekoracji sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie. Gdy przestygną obrać ze skorupki i przekroić wszystkie na pół. Pieczarki posiekać na drobne kawałki, cebulę

Ze smakiem i z pasją
Koktajl owocowy (smoothie) 272

mineralnej (może być gazowana) lub świeżo wyciśniętego soku, np. z pomarańczy Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z wodą. Można odkroić kilka plasterków do dekoracji. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Grzane wino z mandarynką 117

półwytrawnego lub półsłodkiego wina 2 mandarynki laska cynamonu szczypta kardamonu szczypta imbiru 2 goźdźiki *opcjonalnie płaska łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Mandarynki myjemy i odcinamy jeden plaster do dekoracji. Wyciskamy sok, który wlewamy do małego garnuszka razem z winem. Dodajemy laskę cynamonu, po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu oraz goździki. Podgrzewamy na małym ogniu aż wino będzie gorące (ale nie zagotowujemy

Ze smakiem i z pasją
Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru 226

termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem. Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić na kratce. Ps. Cukier puder został użyty tylko do dekoracji, na potrzeby zdjęcia

Ze smakiem i z pasją
Zimowe muffinki korzenne 141

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.  Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem. Ja do dekoracji użyłam szablonu w kształcie gwiazdki

Ze smakiem i z pasją
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 179

gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej jak to możliwe. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka, słodzik

Ze smakiem i z pasją
Muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną 177

sody mokre: 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji 400-500 ml kremówki czekoladowej Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki. Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni

Ze smakiem i z pasją
Koktajl truskawkowo-różany 153

koktajle: 250 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki wody różanej 1-2 łyżeczki miodu akacjowego (opcjonalnie) listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Jeżeli truskawki są mrożone należy wyciągnąć je na ok godzinę przed przygotowaniem koktajlu. Chyba, że koktajl ma być zmrożony, wtedy można miksować nawet zamrożone jeśli ma się mocny blender :) Wszystkie składniki

Ze smakiem i z pasją
Prosta babka kakaowa 206

łyżeczka sody 2 łyżki kakao 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa:  cukier puder sok z połowy cytryny posypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką

Ze smakiem i z pasją
Sernik kokosowy z polewą krówkową 168

proszku lub mąki ziemniaczanej spód: 180 g ciastek owsianych 1 łyżka kakao 90 g roztopionego masła polewa: 200 g krówek 4 łyżki mleka (lub więcej) ewentualnie płatki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: SPÓD: Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka i kakao zmiksować w blenderze. Do zmiksowanych ciastek wlać masło i ponownie zmiksować lub wymieszać rękami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia

Ze smakiem i z pasją
Prosta babka cynamonowa 128

szklanki cukru 4 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g) 3 łyżki mleka dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon. W osobnym naczyniu dobrze wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką

Ze smakiem i z pasją