dekoracje - 3179 przepisów (strona:145/212)

Szybki torcik królowej bez pieczenia 452

dwie paczki herbatników 0.5 l mleka 2 budynie waniliowe  200 g rodzynek 4 łyżki rumu 200 ml śmietany 30% fix do śmietany tabliczka mlecznej czekolady do dekoracji: czekoladowe ciasteczka wiórki czekoladowe Wykonanie: Rodzynki przesypujemy do miseczki i zalewamy je rumem. W tym czasie  gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy zestawiamy go z pieca

ciastkarnia na kruchym spodzie
Miętowo- truskawkowe ptasie mleczko 191

Składniki: na tortownicę  o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego  4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy aż lekko zacznie tężeć wtedy możemy przystąpić do robienia ptasiego mleczka. Śmietana powinna być schłodzona w lodówce  wtedy szybciej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 186

masła 150 h gorzkiej czekolady 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka cukru 170 ml maślanki 2 jajka puszka masy karmelowej o smaku trufli dekoracja: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru fix do śmietany Wykonanie:  Do miski dajemy masło i ucieramy je dodając po łyżce cukru. Gdy się połączą dodajemy po jednym

ciastkarnia na kruchym spodzie
podwójnie czekoladowy tort po przejściach 122

Tort  był całkowicie czekoladowy nawet dekoracje miał czekoladową a nasączony był czekoladowym likierem. Czas przeszły użyłam nie dla tego, że tort został zjedzony ale dlatego, że nie dotrwał do imprezy urodzinowej. Gotowy wypieszczony tort zamiast do lodówki trafił na ziemię. Nie wiem jakim cudem zsunął mi się z patery i zleciła, tak pięknie krążek po krążku. Moją wściekłość możecie

ciastkarnia na kruchym spodzie
deser truskawkowy 168

mniej zwariowane.  Składniki na dwa pucharki: 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy kilka do dekoracji. Miksujemy je blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.    Nakładamy do pucharków

ciastkarnia na kruchym spodzie
Fale dunaju 197

masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto nie powinno mieć grudek) Następnie dodajemy po jednym jajku a na koniec wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarteletki z truskawkami pod borówkową pierzynką 155

temp. 180 stopni aż się zarumienią.  Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Na koniec wsypujemy borówki (odłóż kilka do dekoracji) i dokładnie miksujemy.  Na gotowe spody gdy już ostygną nakładamy truskawki. Masę śmietanową nakładamy do szprycy i rozprowadzamy ją w ogół truskawek. Gotowe tarteletki możemy posypać resztą borówek. Można podawać

ciastkarnia na kruchym spodzie
Chlebak MIVAT Vintage od Emako.pl 128

obecnie modne i dość uniwersalne, ponieważ w wielu kuchniach można spotkać czarne bądź srebrne sprzęty. Taki chlebak będzie nie tylko do nich pasował, ale także stanowił uroczą dekorację :) Dla zainteresowanych link do produktu:  http://emako.pl/product-pol-62-Chlebak-Vintage-wloski-pojemnik-na-pieczywo.html

Ze smakiem i z pasją
Krówkowy sernik 321

pieczenia Masa serowa: 640g twarogu z wiaderka (ja użyłam tego z Biedronki) 400g krówek 85g cukru 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 210 ml mleka Dodatkowo: kakao do dekoracji 1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie

My Culinary Art
Sernik z zielonej herbaty Matcha pod śmietankową chmurką 211

ubitej śmietanki, cały czas miksując. Tak przygotowaną pianką polewamy sernik i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Gotowe! TUTAJ  znajdziecie przepis na lody z herbatą Matcha. Uwagi: do dekoracji użyłam szczypty herbaty macha i 1 łyżki ubitej wcześniej śmietanki. Porobiłam kropki z zielonej śmietany, po czym przy użyciu małej łyżeczki zrobiłam "esy-floresy". Nie polecam trzymania sernika poza lodówką

My Culinary Art
Kilka słów o zielonej herbacie - sposób parzenia, właściwości, przepisy 131

150ml) 1 śmietanka kremowa (200ml) 2 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w five o'clock) 2 łyżki wody w temp. 80 stopni + do dekoracji:  2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango ( przejdź do przepisu ) Sernik na zimno z Matchą Składniki: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników

My Culinary Art
Zupa z kurczakiem "Khao Soi Gai"/ Chicken Soup "Khao Soi Gai" (ข้าวซอยไก่) 402

sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki (można też dodać mięso z udka, ale to z piersi jest delikatniejsze) dymka do dekoracji 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1. Do woka wlewamy 200ml mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż mleczko zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy

Tajskie smaki
Lody z zielonej herbaty Matcha (抹茶) 124

śmietanka kremowa (200ml) 2 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w  five o'clock) 2 łyżki wody w temp. 80 stopni + do dekoracji:  2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango 1. Matchę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. W garnuszku delikatnie ubijamy żółtka razem z cukrem. Cały czas mieszając

Tajskie smaki
Makaron w sosie pomidorowym z brzoskiwniniami 214

Jesli sos jest bardzo rzadki można zagęścić ketchupem lub odparować nieco, ale uwaga bo się szybko przypala. Doprawiamy chili i pieprzem. Po chwili dorzucamy żółty ser, zostawiając trochę do dekoracji. Całość mieszamy chwilę na ogniu. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze, polewamy sosem, a  sam wierzch posypujemy żółtym serem

Kolizje Smaków
Zupa krem ze szparagów według Juli Child 157

bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy

Kolizje Smaków