dekoracje - 3179 przepisów (strona:138/212)

Zapiekana owsianka z bananem, jabłkiem, orzechawmi i żurawinką 203

porcje): 9 łyżek płatków owsianych szklanka mleka 0,5 % garść suszonej żurawiny garść orzechów włoskich jabłko banan łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego pół łyżeczki cynamonu orzechy/mięta lub owoce do dekoracji Płatki owsiane mieszamy z cynamonem i żurawiną, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin (w wersji "na szybko" można te składniki ugotować w mleku

Mango Papaja
Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią 200

waga po obraniu 2 cebule ząbek czosnku curry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła do dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy

Mango Papaja
Sałatka z figami i serem Bursztyn 209

400g rukoli świeżej  - 4 świeże figi - 250g świeżych jesiennych malin - 100 g sera Bursztyn - 200ml octu balsamicznego - 3 łyżki miodu  - siemię lniane ziarno - kwiaty nasturcji do dekoracji Rukolę płuczemy i osuszamy. Ser kroimy lub łamiemy w nieregularne części. Figi kroimy na cztery, po czym podsmażamy je na patelni z łyżką miodu i dwiema łyżkami octu balsamicznego, aż lekko

Sajkofanka smaku
Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami 249

pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 24 szt. kapary,  4 łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn do dekoracji.   Przygotowanie:  Schab płuczemy, nacieramy solą, doprawiamy pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem. 1/3 musztardy nakładamy na schab. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 ° C ok. 40 min. Ziemniaki obieramy

Moniki Smakołyki
Jajko po francusku 165

Jest to bardzo szybkie danie idealne na śniadanie. Składniki: 2 szt. babeczek  z ciasta, 2 jajka, 4 plastry sera żółtego, sól do smaku, pieprz do smaku, koperek do dekoracji. Przygotowanie:   Do gotowej foremki z ciasta francuskiego wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy w połowie dwoma plastrami sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Moniki Smakołyki
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 250

ugotowane na twardo jajka, 100 g startego sera żółtego, 200 g kwaśnej śmietany, 50 g serka topionego śmietankowego, 6 małych wysmażonych pieczarek, 10 zielonych oliwek, listki świeżej bazylii do dekoracji, 3 pomidorki koktajlowe, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko

Moniki Smakołyki
Żółto - zielone placki smażone 185

pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżki płatków owsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia.   Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko

Moniki Smakołyki
Pomidory faszerowane jajecznicą 214

znalazłam  w gazetce Kauflandu , ale jeszcze  przerobiłam go na swoje potrzeby:) Składniki : 3 średnie pomidory 2 jajka na jajecznicę  1 mała cebulka  zielony groszek do dekoracji - jeśli mamy odrobina startego żółtego sera Przygotowanie : Pomidory umyć i wydrążyć środki Cebulkę obrać i pokroić drobno , przesmażyć na maśle, by stała się szklista Wbić jajka , posolić i wymieszać Nakładać

Proste Potrawy
Karpatka 222

krem Do pozostawionego kremu dodajemy rozpuszczoną w łaźni wodnej czekoladę i energicznie łączymy Tak powstałym kremem smarujemy wierzch ciasta, nakładamy na biały krem  A tak w ogóle to dekoracja dowolna :) Takie ciasto i taki krem są najlepsze na kilka godzin po przyrządzeniu, na drugi dzień niekoniecznie... Moje ciasto piekłam w prodiżu z podgrzewaczem od dołu

Proste Potrawy
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 275

ptysiowe: 140  gram mąki pszennej szczypta soli 4 lekko ubite jajka  300 ml wody 115 gram masła pokrojonego w drobną kostkę  500 ml śmietany tortowej -do dekoracji 2 - 3 łyżki cukru pudru -do śmietany Przygotowanie: Odmierzoną mąkę przesiać przez sito Do garnuszka wlać 300 ml wody, włożyć masło i doprowadzić do wrzenia Wsypać energicznie mąkę i mieszać

Proste Potrawy
Babeczki ze śmietaną i czekoladową wkładką 117

wyobraźnia i dobre chęci. Trochę czasu i mamy słodkość prawie własnoręcznie przygotowaną na święta lub inną okazję:) Składniki : gotowe babeczki śmietana tortowa, serek mascarpone cukier puder i owoce do dekoracji Powodzenia

Proste Potrawy
Dzwon piernikowy 189

zagnieść ciasto Włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki ( jeszcze lepiej na 14 dni ) Po tym czasie ciasto wałkować na 2-3 mm i wykrawać poszczególne części dekoracji Wykrojone ciasto można posmarować żółtkiem, piec w temp. 150 stopni C do zarumienienia Po upieczeniu złożyć dzwon i udekorować

Proste Potrawy
Zupa jogurtowa - chłodnik 217

cytryny, sól, pieprz ewentualnie gotowane jajka Przygotowanie : Warzywa i zieleninę umyć, koperek i szczypiorek drobno pokroić Ogórka obrać i pokroić drobno w kostkę, kilka plasterków zostawić do dekoracji Rzodkiewkę i paprykę również pokroić, czosnek przecisnąć  Wszystkie składniki przełożyć do jogurtu i wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą Zupę przed podaniem schłodzić w lodówce, jajka pokroić

Proste Potrawy
Czekoladki na szybko 301

Gwarantuję, że na ich widok uśmiechnie się każde dziecko, a i pewnie dorosły nie pogardzi taką słodkością ;) Pomysł pochodzi ze strony  zszywka.pl . Do ozdobienia czekoladek można użyć dowolnych dekoracji. Smacznego!:) Składniki: 2 mleczne czekolady posypka cukrowa silikonowa foremka do lodu Czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej. Do foremek wsypujemy posypkę, tak aby przykryła dno, resztę foremki dopełniamy czekoladą. Odstawiamy do wystygnięcia

Czerwona Porzeczka
Pyszne ciasto "Lambada" 8383

ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.  Masa śmietankowa:  1 łyżka żelatyny  ½ szklanki mleka  ½ litra śmietany 30%  3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada.  Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku i wyłożyć na masę pomarańczową

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania