dekoracje - 3179 przepisów (strona:138/212)

Sernik Kokosowy 167

minuty. Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód, 1/3 do dekoracji). Wiekszą częścią wyścielamy dno tortownicy i na to wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce na górę sernika. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Sernik z białą czekoladą. 126

sera 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 200g białej czekolady 100g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Spód: 300g ciasteczek korzennych  2 łyżki masła Dekoracja : 2-3 gruszki Przygotowanie : Ciasteczka korzenne miksujemy w malakserze na drobną kawałeczki i dodajemy masło. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W między czasie masło

Kuchnia Łukasza
Koktajl bananowy. Zamiast pączków i faworków. 173

którego przygotowanie zajmuje nieco mniej 1 minute. Więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego niesamowicie łatwego przepisu. Składniki: 1 duży banan 300 ml mleka plasterki banana i cukier do dekoracji Przygotowanie: Banana kroimy w mniejsze plasterki. Do miksera wlewamy zimne mleko dodajemy banan i miksujemy, aby nie było grudek. Gardełko filiżanki, w której będziemy serwować zanurzamy w wodzie i obtaczamy

Kuchnia Łukasza
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 199

smakują. Składniki: 2 średnie cytryny 1,5 szklanki cukru 2 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju ok. 7 łyżek mleka lukier do dekoracji Przygotowanie:  Cytryny zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty, następnie bardzo dobrze myjemy i osuszamy.  Umyte i osuszone cytryny miksujemy w blenderze na prawie jednolitą konsystencję, dodajemy

Kuchnia Łukasza
Czekoladowy sernik na zimno. 168

sera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 100 g czekolady 5 łyżek kakao ,,Nesquik" 3 łyżki kwaskowatej konfitury Dekoracja: 300 g czekolady Przygotowanie:  Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy i dodajemy roztopione masło z miodem. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchnia Łukasza
Babka piaskowa z bakaliami. 172

cukru 2 jaja szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki żurawiny 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki orzechów 0,5 szklanki suszonych moreli puszka masy kajmakowej (dekoracja) Przygotowanie:  Morele, żurawinę i rodzynki myjemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min.  Miękkie masło z cukrem kręcimy na jasny krem. Dodajemy stopniowo

Kuchnia Łukasza
Tarta z jabłkami. 135

Krem: 200 g śmietany 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo: 3 jabłka 100 g cukru 2 łyżki cynamonu żółte kiwi (dekoracja) Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i miodem na jasny krem. Dodajemy śmietanę, jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy rękoma bardzo miękkie ciasto (ciasto będzie kleiste dlatego podczas

Kuchnia Łukasza
Cinamon rolls, czyli drożdżówki z cynamonem. 151

łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko szklanka mleka 5 łyżek masła 7 g drożdży instant Nadzienie: 3 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru 50 g miękkiego masła Lukier (dekoracja) Przygotowanie:  W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy bardzo schłodzone masło i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier. Do ostudzonego mleka z masłem dodajemy drożdże

Kuchnia Łukasza
Biszkopt z jabłkami. 257

takie proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 5-6 jabłek łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder, cynamon (dekoracja) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, tak aby do białek nie trafił ani gram żółtka.   Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany

Kuchnia Łukasza
Sushi i sashimi - recenzja 121

opisano sposoby serwowania oraz jedzenia.  W części bardziej praktycznej mamy szereg informacji odnośnie przygotowywania sushi. Od odpowiedniego ugotowania ryżu, przez przygotowanie dodatków np. ryb czy warzyw, aż do dekoracji i odpowiedniego zwijania.  W książce jest też kilkanaście przepisów na wiele rodzajów sushi i sashimi. Wraz z nią przygotujemy m.in.: futomaki, hosomaki, oshisushi i wiele innych. Każdy przepis opatrzony

Pasja Smaku
Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie 129

łyżeczka zmielonego pieprzu 2 łyżeczki kolendry pęczek szczypiorku puree 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka masła sól do smaku pietruszka do dekoracji Przygotowanie: W misce koniecznie z przykrywką łączymy produkty: płynny miód, burbon, czosnek i szczypiorek posiekany, przyprawy - wszystko mieszamy, wkładamy steki, miskę zamykamy i wkładamy do lodówki na 12h. Na rozgrzanej

Niezły Młynek
Tort czekoladowy 171

nasze podklady biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i okleic je polowkami biszkoptow do tiramisu. Obwiazac wstazeczka- jesli ktos chce, gdyz dekoracja to zalezy od naszej fantazji i … okazji na ktora to tort jest robiony ... Chlodzic w lodowce najlepiej cala noc. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Polsko-włoska pikanteria z rumuńską nutką 120

Goccia d'Oro czosnek i peperoncino parmezan lub grana padano czarne oliwki, żadnych specjalnych doznań smakowych, ale kolor czarny idelanie pasuje i dodaje charakteru całości kawałek czerwonej papryki na dekorację pokrojonej w kosteczkę makaron penne MALMA Do szerokiego rondla lub na patelnie dajemy uduszone wcześniej pieczarki. Dodajemy liście szczawiu. Następnie ziemniaczki, marchewkę oraz kabanosy, bądz kiełbasę i boczek. Mieszamy

Z Kuchni Do Kuchni
O tajemnicy TRZECH KROKÓW z DAFI 154

się idealny produkt.  Jego funkcjonalność i łatwość użycia sprawia, iż przygotowanie wymarzonego napoju jest niezwykle proste. Smukła i starannie wykonana, z pewnością znajdzie miejsce w nowoczesnej jadalni, będąc dekoracją niejednego stołu. Brak smacznego napoju już nigdy nikogo nie zaskoczy. Wystarczy nalać wodę z dzbanka filtrującego Dafi do karafki, wycisnąć sok z ulubionego cytrusa, dodać np. mięte i orzeźwiający napój

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti con pesto genovese 231

proste jak drut...właściwie proste jak samo spaghetti! Potrzebne nam będą oczywiście -spaghetti, -słoiczek gotowego pesto genovese od GOCCIA D ORO -oliwa z oliwek -tarty parmezan, sól -bazylia do dekoracji Gotujemy spaghetti al dente w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, mieszamy z odrobina oliwy w garnku, w którym się gotowały, dodajemy połowę słoiczka pesto genovese Goccia d Oro, wykładamy na talerze

Z Kuchni Do Kuchni