dekoracje - 3179 przepisów (strona:143/212)

Tęczowy sernik z ricottą 154

szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii +barwniki spożywcze Wierzch: 400 ml śmietanki 36% 1/4 kostki masła pół szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa +posypka do dekoracji      Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką

sama złodycz
Sernik z zielonej herbaty matcha pod śmietankową chmurką 170

szkl z gorącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy zacznie tężeć, wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietanki, cały czas miksując. Tak przygotowaną pianką polewamy sernik.  5. Do dekoracji używamy szczypty herbaty macha i 1 łyżki ubitej wcześniej śmietanki. Robimy kropki z zielonej śmietany na powierzchni sernika, po czym przy użyciu małej łyżeczki robimy "esy-floresy". Wkładamy do lodówki

Tajskie smaki
Łosoś w sake 185

sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1/2 – 1 łyżeczki musztardy angielskiej lub pasty wasabi 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (ewentualnie natki pietruszki) do dekoracji Ryż: 1 szklanka ryżu basmati (można zastąpić zwykłym, jaśminowym lub brązowym) 2 strąki kardamonu (można pominąć) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do małej, plastikowej torebki

Poezja smaku
Świąteczna rzeżucha 139

Święta tuż, tuż- moja rzezucha już czeka na dekorację z jajeczek i króliczków

W kuchennym oknie Ewy
Przepiórcze jajka 94

Przepiórcze jajka to wspaniała dekoracja na święta, a może też samkołyk , który znajdzie się na stole.  Na razie czekam na inspiracje, co dalej

W kuchennym oknie Ewy
Jajka faszerowane łososiem i chrzanem 208

kroimy wzdłuż na połówki.  Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z masłem, majonezem i chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy drobno łososia i szczypiorek (zostawiamy po trochu do dekoracji). Napełniamy jajka farszem i chłodzimy pół godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy  szczypiorkiem i małymi paseczkami łososia. Oprószamy pieprzem cytrynowym

Moje Kuchenne Rewelacje
Bezowy deser z borówkami i mascarpone 199

porcje) 250g borówek - tu amerykańska 50g bezy 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 125g serka mascarpone 1/2 łyżeczki soku z cyrtyny listki mięty do dekoracji             PRZYGOTOWANIE    Śmietanę ubijamy z cukrami. Dodajemy mascarpone z cytryną

Moje Kuchenne Rewelacje
Czekoladowa tarta z kremem limonkowym i borówkami 209

żółtka 1 czubata łyżka kakao Krem 250 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego sok z 2 limonek Do dekoracji                                        250g borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce :) listki mięty PRZYGOTOWANIE

Moje Kuchenne Rewelacje
Francja, czyli śniadaniowe tosty francuskie 160

zaplatana w warkocz, co ważne jest lekko słodka), serek homogenizowany o smaku waniliowym, konfiturę malinową, 150 ml mleka, 1 jajko, cukier, cukier wanilinowy, 50 gram masła, 2 figi do dekoracji - mogą być również jakiekolwiek inne owoce. Przygotowanie tostów francuskich rozpocząłem od przygotowania sosu karmelowego. Na małej patelni rozpuściłem 1/4 małej kostki masła (ok 25 g), a następnie dodałem 4 łyżeczki

Wyprawy kulinarne
Hiszpania, czyli pikantne gazpacho z grzankami 165

skórką, 3/4 żółtej papryki, 3/4 papryczki chili, 3 ząbki czosnku i 3 obrane z łupinek szalotki. Do garnka wycisnąłem również sok z całej limonki, zostawiając  cienki plasterek do dekoracji. Wrzuciłem również około 10 listków świeżej bazylii. Dodałem około 3 łyżek białego octu winnego oraz 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek. Do tych składników dodałem połowę bagietki, którą porwałem

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 178

może nie zdążyć się rozgotować i pozostaną w sosie jego duże kawałki, co nie jest pożądane. Pod koniec redukowania sosu dodałem posiekaną natkę pietruszki, pozostawiając kilka całych listków do dekoracji. Wydrążone pomidory lekko przyprawiłem wewnątrz świeżo mielonym czarnym pieprzem i oregano. Ser feta pokroiłem w plasterki. Nałożyłem do każdego pomidora po łyżce farszu z mięsa kurczaka i pomidorów. Następnie włożyłem

Wyprawy kulinarne
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 182

pokroiłem w dość grube plasterki - około 0,5 cm. Sok z górnej i dolnej części limonki dodałem do miseczki, natomiast pozostałe plasterki odłożyłem na bok, aby użyć ich do dekoracji gotowego dania.  Woka ustawiłem na największym palniku i maksymalnie odkręciłem gaz. Dodałem do woka około 2 łyżek oliwy i poczekałem, aż się dość mocno rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnię dodałem

Wyprawy kulinarne
Wątróbki w cieście francuskim 261

suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego tymianku i smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość

Wyprawy kulinarne
Węgierskie leczo 211

przez około 40 minut bez przykrycia, aż do uzyskania konsystencji przypominającej gulasz. Tuż przed upływem tego czasu drobno posiekałem pęczek świeżej natki kolendry, pozostawiając jedynie niewielką jej ilość do dekoracji potrawy. Pozostałą część kolendry dodałem do lecza i całość wymieszałem. Po nałożeniu dania na talerze całość udekorowałem świeżą natką kolendry. Podałem z bagietką w towarzystwie białego wina

Wyprawy kulinarne
Szaszłyki drobiowe z młodymi ziemniakami 332

gotowałem na parze przez około 20 minut.  Pęczek świeżego koperku drobno posiekałem i wymieszałem z kefirem, dodając również niewielką ilość soli i pieprzu. Niewielką ilość koperku pozostawiłem do dekoracji. Zamarynowane mięso wyjąłem z lodówki i nabijałem na patyczki do szaszłyków naprzemiennie 2 kawałki kurczaka i jednego pomidorka koktajlowego. Gotowe szaszłyki umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około

Wyprawy kulinarne