Pyszny deser czereśniowy na upalne dni Deser czereśniowy SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodkie -1 puszka galaretka truskawkowa - 2 opak galaretka agrestowa -1 opak czereśnie listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Czereśnie opłukać, osączyć. Galaretkę agrestową i jedną truskawkową rozpuścić , każdą oddzielnie w 1 szkl wody. Następną galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić galaretki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzone mleko skondensowane
Kuchnia Danusipapryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować 8 minut, wyjąć, osączyć na sicie. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić
Kuchnia DanusiBlachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut. 3.Ciasto biszkoptowe Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić
Kuchnia Danusipuszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej wody. Schłodzone mleko skondensowane, przelać do wysokiego naczynia, ubić robotem to momentu
Kuchnia Danusimleko -1 szkl woda - 0,5 szkl sól tłuszcz do smażenia NADZIENIE 250 ml śmietany 30 % 350 g serka homogenizowanego gorzka czekolada cukier puder -2 łyżki brzoskwinie - 300 g DEKORACJA arbuz liście mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, wodę mleko i szczyptę soli, robotem zmiksować składniki. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Przekładać serkiem homogenizowanym
Kuchnia Danusidrugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia Danusiopak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować
Kuchnia Danusipomarańczowa - 2 łyżki żurawina suszona -110 g (KRESTO) tłuszcz do formy sól - 1 szczypta mąka do obsypania żurawiny cukier puder - 2 łyżki do obsypania listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Suszoną żurawinę wsypać do garnuszka, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut do namoczenia. Następnie odsączyć żurawinę na cedzaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puch, dodać cukier
Kuchnia Danusiformy tłuszcz do formy KREM orzechy tarte laskowe -5 łyżek ( BACK MIT) żółtko - 1 szt kawa rozpuszczalna - 1 łyżka cukier puder - 0,5 szkl masło - 250 g Dekoracja orzechy włoskie rodzynki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich
Kuchnia Danusimleko - 250 ml woda - 100 ml sól wędzony łosoś w plastrach - 150 g twarożek kremowy - 100 g sałata zielona liście tłuszcz sok z cytryny sól i pieprz DEKORACJA oliwki ogórek świeży PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać mleko, wodę i szczyptę soli, zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki. Sałatę umyć, osączyć. Twarożek kremowy wymieszać
Kuchnia DanusiDrink Bronx SKŁADNIKI: czerwony wermut - 10 ml sok pomarańczowy - 20 ml gin - 20 ml kostki lodu wytrawny wermut - 10 ml DEKORACJA plaster pomarańczy plaster kiwi PRZYGOTOWANIE: Do shakera najpierw wrzucić kostki lodu. Następnie wlać wermut wytrawny i wermut czerwony, gin i sok pomarańczowy. Wstrząsnąć wszystkie składniki dobrze z lodem i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego lub wysokiej szklanki. Udekorować plastrem
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: ser mozzarella- 150 g pomidor - 2 szt sól i pieprz oliwa z oliwek - 2 łyżki listki bazylii suszona bazylię ocet winny - 1 łyżeczka oliwki ciemne do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Pomidory umyć , osączyć. Ser mozzarella i pomidory pokroić w plastry. Na talerzu układać na przemian, pomidory i ser. Do kubka wlać oliwę z oliwek, dodać ocet winny, suszoną bazylię, sól
Kuchnia Danusicebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek najmniejszy papryka ostra mielona - 0,5 łyżeczki sól i pieprz woda -0,5 szkl wegeta tłuszcz listek laurowy listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Pieczarki umyć , osączyć, pokroić na plasterki. Z parówek zdjąć osłonki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę podsmażyć. W rondlu zagotować wodę
Kuchnia DanusiMuchomorki SKŁADNIKI: 3 szt jajka ugotowane na twardo, 2 szt pomidory, 1/2 łyżeczki majonez, do dekoracji natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Jajka obrać i ułożyć na talerzyku przybranym natką pietruszki. Z pomidorów odciąć górę i dół, wydrążyć środek. Na jajka nakładamy kapelusze z pomidorów i robimy białe kropki na pomidorach, wykałaczką maczaną w majonezie. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiłyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały płatki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać
Kuchnia Danusi