łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki wody. Do jogurtu dodać, cukier, oraz żelatynę dokładnie wymieszać i masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężec DO DEKORACJI Kandyzowane płatki róż . PONCZ Szklanka przegotowanej wody Kieliszek cytrynówki Oba składniki dokładnie wymieszać SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt przekroić na dwie części, spód nasączyć ponczem, posmarować połową kremu przykryć drugą częścią biszkoptu
RAROSSAKlasyczny bazowy przepis na miękkie i pachnące muffinki. Dekoracja wykonana z kremówki ubitej z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Składniki na 12 sztuk: (powinny być w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 jajko łyżka ekstraktu z wanilii na krem: 250 g sera mascarpone
wyzwania kuchennericotta - 100 g jogurtu bałkańskiego - 100g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - kilka ziarenek wanilii - 100g białej czekolady - truskawki NA KARMEL: - 3 łyżki brązowego cukru - 1,5 łyżki miodu DO DEKORACJI: - listki melisy lub mięty WYKONANIE: BEZY: - białka ubij na sztywno, na najwyższych obrotach miksera - dodaj cukier, ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i szklista - dodaj kawę i mąkę ziemniaczaną
SMYKWKUCHNIoraz oczywiście z truskawkami. A co tam, raz można nie liczyć kalorii:) Składniki: 300 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 6 szt. ptasiego mleczka, 150g truskawek, mięta do dekoracji. Przygotowanie Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Ptasie mleczko drobno posiekać
Z miłości do słodkościkrólującymi truskawkami. Kanapki świetnie sprawdzą się jako śniadanie, deser czy kolacja... Składniki: 200g twarożku wiejskiego (grani), 150g truskawek, 200 g gęstego jogurtu naturalnego, chlebek pełnoziarnisty, 50g truskawek do dekoracji. Przygotowanie Twarożek dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do twarożku, dokładnie wymieszać. Gotową masę nakładać na chrupkie pieczywo pełnoziarniste
Z miłości do słodkościfrancuskiego, 3 jajka, 3 białe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone, 50g koziego sera twarogowego, 2 szalotki, sól, pieprz, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, zioła do dekoracji. Przygotowanie Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki
Z miłości do słodkościświeżej mięty, 1/2 szkl. herbaty miętowej, 7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej, 300g truskawek, 3 jajka, 3 łyżki likieru czekoladowego, 100ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, czekolada do dekoracji. Przygotowanie Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo
Z miłości do słodkościbazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta płatków chilli, sól, pieprz, 250g surowego chudego boczku, 50g startego parmezanu, natka pietruszki do dekoracji. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć
Z miłości do słodkości300ml śmietanki 30%, 50g wiórków kokosowych, 3 łyżki cukru pudru, 200g truskawek, 4 duże bezy, 16 ciasteczek belVita z kawałkami czekolady lub inne, 10g gorzkiej czekolady, perełki cukrowe do dekoracji i mięta Przygotowanie Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Do czterech pucharków nakładać po dwa pokruszone ciasteczka. Nałożyć po 2-3 łyżki
Z miłości do słodkościwymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościcieście posmarowanym czekoladą. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie
Z miłości do słodkościświeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki likieru migdałowego, 100ml świeżo zaparzonej kawy, 10g mlecznej czekolady. Przygotowanie Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć
Z miłości do słodkościhomogenizowanego, łyżka soku z cytryny, 250g czerwonych porzeczek, 50g cukru pudru. Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościpominąć, jeśli napój będą piły dzieci:) Składniki: 2 szklanki mleka, 1 litr czekoladowych lodów, 2 duże banany, 4 łyżki likieru kawowego, szczypta cynamonu, bita śmietana i starta czekolada do dekoracji. Przygotowanie Lody połączyć z likierem, krótko zmiksować przy użyciu blendera. Dodać mleko oraz obrane ze skórki i pokrojone w plastry banany. Ponownie chwilę zmiksować. Doprawić do smaku cynamonem
Z miłości do słodkościszklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone 200 ml śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia
sama złodycz