dekoracje - 3179 przepisów (strona:142/212)

83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 231

ziela angielskie po 1 łyżeczce kurkumy i  curry po pół łyżeczki słodkiej  i ostrej papryki oraz świeżo startej gałki muszkatołowej odrobina śmietany, listki mięty, starty parmezan do dekoracji Przygotowanie:  Całą pracę rozpoczynamy od pozbawienia z wywaru mięsa oraz warzyw i przypraw, więc odcedzamy go na sicie lub durszlaku.  Kolejno za pomocą bardzo ostrego noża obieramy dynię

Symfonia Smaków
Muffinki "Leśny mech" 962

pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady   Dodatkowo: coś do dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Czerwona Porzeczka
Rosti buraczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym 189

pokrojona w 4 łódeczki na krem chrzanowy 100g sera mascarpone sok z 1/4 limonki 2 łyżki startego chrzanu ze śmietaną sól i świeżo zmielony czarny pieprz świeży koperek, do dekoracji Wykonanie: Ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy

Gorący kąsek
CIASTO Z RÓŻĄ 177

łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki wody. Do jogurtu dodać, cukier, oraz żelatynę dokładnie wymieszać i masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężec DO DEKORACJI Kandyzowane płatki róż . PONCZ Szklanka przegotowanej wody Kieliszek cytrynówki Oba składniki dokładnie wymieszać SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt przekroić na dwie części, spód nasączyć ponczem, posmarować połową  kremu przykryć drugą częścią biszkoptu

RAROSSA
Muffiny z kremem mascarpone 348

Klasyczny bazowy przepis na miękkie i pachnące muffinki. Dekoracja wykonana z kremówki ubitej z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.  Składniki na 12 sztuk: (powinny być w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 jajko łyżka ekstraktu z wanilii na krem: 250 g sera mascarpone

wyzwania kuchenne
Przepis na chwilę kawowej przyjemności... 123

ricotta - 100 g jogurtu bałkańskiego - 100g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - kilka ziarenek wanilii - 100g białej czekolady - truskawki NA KARMEL: - 3 łyżki brązowego cukru - 1,5 łyżki miodu DO DEKORACJI: - listki melisy lub mięty WYKONANIE: BEZY: - białka ubij na sztywno, na najwyższych obrotach miksera - dodaj cukier, ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i szklista - dodaj kawę i mąkę ziemniaczaną

SMYKWKUCHNI
Bajeczny deser z truskawkami 132

oraz oczywiście z truskawkami. A co tam, raz można nie liczyć kalorii:) Składniki: 300 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 6 szt. ptasiego mleczka, 150g truskawek, mięta do dekoracji.   Przygotowanie     Śmietankę ubić  na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Ptasie mleczko drobno posiekać

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste przekąski z truskawkami 115

królującymi truskawkami. Kanapki świetnie sprawdzą się jako śniadanie, deser czy kolacja... Składniki: 200g twarożku wiejskiego (grani), 150g truskawek, 200 g gęstego jogurtu naturalnego, chlebek pełnoziarnisty, 50g truskawek do dekoracji. Przygotowanie Twarożek dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do twarożku, dokładnie wymieszać.  Gotową masę nakładać na chrupkie pieczywo pełnoziarniste

Z miłości do słodkości
Vol-au-vent ze szparagami 148

francuskiego, 3 jajka, 3 białe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone, 50g koziego sera twarogowego, 2 szalotki, sól, pieprz, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, zioła do dekoracji. Przygotowanie Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki

Z miłości do słodkości
Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą 107

świeżej mięty, 1/2 szkl. herbaty miętowej, 7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej, 300g truskawek, 3 jajka, 3 łyżki likieru czekoladowego, 100ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, czekolada do dekoracji. Przygotowanie Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo

Z miłości do słodkości
Makaron w bułce tartej z plastrami bekonu 201

bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta płatków chilli, sól, pieprz, 250g surowego chudego boczku, 50g startego parmezanu, natka pietruszki do dekoracji. Przygotowanie   Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć

Z miłości do słodkości
Deser kokosowy z truskawkami i chrupiącymi ciasteczkami 148

300ml śmietanki 30%, 50g wiórków kokosowych, 3 łyżki cukru pudru, 200g truskawek, 4 duże bezy, 16 ciasteczek belVita z kawałkami czekolady lub inne, 10g gorzkiej czekolady, perełki cukrowe do dekoracji i mięta Przygotowanie Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Do czterech pucharków nakładać po dwa pokruszone ciasteczka. Nałożyć po 2-3 łyżki

Z miłości do słodkości
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 169

wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.     Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji.     Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Serniczki z truskawkami 277

cieście posmarowanym czekoladą. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie

Z miłości do słodkości
Truskawki tiramisu po polsku 353

świeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki likieru migdałowego, 100ml świeżo zaparzonej kawy, 10g mlecznej czekolady. Przygotowanie Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć

Z miłości do słodkości