dekoracje - 3179 przepisów (strona:142/212)

CIASTO Z RÓŻĄ 183

łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki wody. Do jogurtu dodać, cukier, oraz żelatynę dokładnie wymieszać i masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężec DO DEKORACJI Kandyzowane płatki róż . PONCZ Szklanka przegotowanej wody Kieliszek cytrynówki Oba składniki dokładnie wymieszać SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt przekroić na dwie części, spód nasączyć ponczem, posmarować połową  kremu przykryć drugą częścią biszkoptu

RAROSSA
Muffiny z kremem mascarpone 354

Klasyczny bazowy przepis na miękkie i pachnące muffinki. Dekoracja wykonana z kremówki ubitej z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.  Składniki na 12 sztuk: (powinny być w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 jajko łyżka ekstraktu z wanilii na krem: 250 g sera mascarpone

wyzwania kuchenne
Przepis na chwilę kawowej przyjemności... 127

ricotta - 100 g jogurtu bałkańskiego - 100g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - kilka ziarenek wanilii - 100g białej czekolady - truskawki NA KARMEL: - 3 łyżki brązowego cukru - 1,5 łyżki miodu DO DEKORACJI: - listki melisy lub mięty WYKONANIE: BEZY: - białka ubij na sztywno, na najwyższych obrotach miksera - dodaj cukier, ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i szklista - dodaj kawę i mąkę ziemniaczaną

SMYKWKUCHNI
Bajeczny deser z truskawkami 136

oraz oczywiście z truskawkami. A co tam, raz można nie liczyć kalorii:) Składniki: 300 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 6 szt. ptasiego mleczka, 150g truskawek, mięta do dekoracji.   Przygotowanie     Śmietankę ubić  na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Ptasie mleczko drobno posiekać

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste przekąski z truskawkami 120

królującymi truskawkami. Kanapki świetnie sprawdzą się jako śniadanie, deser czy kolacja... Składniki: 200g twarożku wiejskiego (grani), 150g truskawek, 200 g gęstego jogurtu naturalnego, chlebek pełnoziarnisty, 50g truskawek do dekoracji. Przygotowanie Twarożek dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do twarożku, dokładnie wymieszać.  Gotową masę nakładać na chrupkie pieczywo pełnoziarniste

Z miłości do słodkości
Vol-au-vent ze szparagami 149

francuskiego, 3 jajka, 3 białe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone, 50g koziego sera twarogowego, 2 szalotki, sól, pieprz, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, zioła do dekoracji. Przygotowanie Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki

Z miłości do słodkości
Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą 111

świeżej mięty, 1/2 szkl. herbaty miętowej, 7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej, 300g truskawek, 3 jajka, 3 łyżki likieru czekoladowego, 100ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, czekolada do dekoracji. Przygotowanie Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo

Z miłości do słodkości
Makaron w bułce tartej z plastrami bekonu 202

bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta płatków chilli, sól, pieprz, 250g surowego chudego boczku, 50g startego parmezanu, natka pietruszki do dekoracji. Przygotowanie   Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć

Z miłości do słodkości
Deser kokosowy z truskawkami i chrupiącymi ciasteczkami 152

300ml śmietanki 30%, 50g wiórków kokosowych, 3 łyżki cukru pudru, 200g truskawek, 4 duże bezy, 16 ciasteczek belVita z kawałkami czekolady lub inne, 10g gorzkiej czekolady, perełki cukrowe do dekoracji i mięta Przygotowanie Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Do czterech pucharków nakładać po dwa pokruszone ciasteczka. Nałożyć po 2-3 łyżki

Z miłości do słodkości
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 172

wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.     Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji.     Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Serniczki z truskawkami 281

cieście posmarowanym czekoladą. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie

Z miłości do słodkości
Truskawki tiramisu po polsku 357

świeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki likieru migdałowego, 100ml świeżo zaparzonej kawy, 10g mlecznej czekolady. Przygotowanie Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć

Z miłości do słodkości
Roladka z czerwoną porzeczką 147

homogenizowanego, łyżka soku z cytryny, 250g czerwonych porzeczek, 50g cukru pudru.       Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Koktajl lodowy 158

pominąć, jeśli napój będą piły dzieci:) Składniki: 2 szklanki mleka, 1 litr czekoladowych lodów, 2 duże banany, 4 łyżki likieru kawowego, szczypta cynamonu, bita śmietana i starta czekolada do dekoracji. Przygotowanie   Lody połączyć z likierem, krótko zmiksować przy użyciu blendera. Dodać mleko oraz obrane ze skórki i pokrojone w plastry banany. Ponownie chwilę zmiksować. Doprawić do smaku cynamonem

Z miłości do słodkości
Tort kakaowy z mango 192

szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone 200 ml śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy      Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia

sama złodycz