wiórków kokosowych 25g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół) 1 jajko 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia do dekoracji: 20g czekolady deserowej 1-2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: - mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników, zdjąć
Smakołyki Berenikipieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier
Praktyczna plpłatków owsianych 150g pure z dyni 150g jogurtu naturalnego miód/ cukier/stewia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki przypraw do piernika + orzechy włoskie do dekoracji Płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieją i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pure z dyni, słodzidło, przyprawy i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Następnie połowę owsianki przekładamy
Kuchenny Skrawek Niebaskładniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki, 125 g margaryny, 1 jajko, 6 łyżek cukru, krem: 250 g mascarpone, 100 ml kremówki, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, dekoracja: 1 ananas w puszce, posypka czekoladowa, 1/2 kaki, płatki migdałów, wafelki czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy
Aga w kuchnichandrę :) Składniki: 1 margaryna, 3 gorzkie czekolady (np. Wedla), 4 łyżeczki kakao, 2 szklanki cukru, 6 jajek, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dekoracja: 0,5 gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki kremówki, cukier puder, płatki migdałów. PRZYGOTOWANIE: Tabliczki czekolady łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.W osobnym rondelku rozpuszczamy margarynę. Następnie do jednej
Aga w kuchniszklanki mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru szczypta soli krem: 400 ml kremówki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 śmietan fixy dekoracja: 30 g gorzkiej czekolady 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: biszkopt: białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajmy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę
Aga w kuchniłatwo się wyciąga po upieczeniu. Składniki: 1/2 margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka, do posypania: cukier puder, dekoracja: czekoladowe serduszka. Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Następnie do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy jajka, mleko, cukier, ostudzoną margarynę i wszystko razem mieszamy łyżką
Aga w kuchnipudru, 225 g mąki, 1 jajko, masa serowa: 1 kg sera twarogowego, 150 g margaryny, 200 g cukru, 7 jajek, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, dekoracja: polewa czekoladowa, płatki migdałowe. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki
Aga w kuchniSkładniki: 3/4 szklanki oleju, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 łyżeczka sody, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki mleka. dekoracja: 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku pomarańczowego, kandyzowane skórki pomarańczowe. Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier i sodę. W drugiej rozbijamy jajka, dodajemy olej, sok pomarańczowy i mleko. Mieszamy trzepaczką. Do składników
Aga w kuchnibędzie miękki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy go w różyczki, a je następnie siekamy. dodajemy odcedzoną kukurydzę, posiekany koperek i majonez. Mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dekorację zrobiłam z marchewki, z plasterków powycinałam wkoło małe trójkąty
Aga w kuchniparówki w cieście to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych parówek na ciepło... szybka i smaczna przekąska dla niespodziewanych gości :) Składniki: 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego do dekoracji: szczypiorek, ketchup Przygotowanie: Z parówek zdejmujemy foliowe osłonki. Każdą parówkę dokładnie owijamy ciastem francuskim. Następnie kroimy na mniejsze kawałki po ukosie. Kawałki parówek układamy na blaszce wyłożonej
Aga w kuchnikońcu kupiłam sobie nowy rękaw cukierniczy i zestaw tylek ;) Tak naprawdę dopiero zaczynam się uczyć dekoracji tortów/ ciast/ ciasteczek ... te kwiatki na waflach to była moje pierwsza próba... choć wyszły bardzo smaczne to następnym razem będą na pewno jeszcze ładniejsze ;) Składniki: 200 ml śmietany 36% kilka malin 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan
Aga w kuchnidnie przezroczystej miski. Kolejną warstwę robimy z pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Rozsmarowujemy na niej połowę sosu przygotowanego z wymieszanego majonezu z musztardą. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zostawiając trochę na dekorację. Następnie układamy odcedzony seler ze słoiczka i wylewamy drugą połowę sosu. Na samej górze układamy pokrojone żółtka. Na końcu dekorujemy kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki
Aga w kuchnirobicie z mięty? U mnie pięknie rośnie w ogrodzie, co roku robię z niej nalewkę miętową, używam do dekoracji, a to co zostanie to suszę i mam całą zimę co pić :) Uwielbiam takie miętowe herbatki :) Składniki: liście z ok. 20 łodyg mięty, 1 litr spirytusu, 1,5 litra wody, 600 g cukru. Przygotowanie: Mięta w ogródku już
Aga w kuchnisię tam kupić i po dwóch dniach oscypki spleśniały w lodówce. Składniki: 1 duży oscypek do smażenia, 3 łyżki żurawiny do mięs i serów, 3 łyżki oleju, do dekoracji: natka pietruszki. Przygotowanie: Oscypek do smażenia, charakteryzuje się tym, że jest najtwardszy i nie rozlewa się podczas smażenia. Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Smażymy
Aga w kuchni